Uutiset

Vuosikatselmus loi katsauksen viime vuoteen

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vuosikatselmuksessa 13. maaliskuuta peilattiin edellisen vuoden tapahtumia ja kohokohtia. Tilaisuudessa jaettiin myös tunnustuksia vuoden tekijöille ja nimettiin Vuoden alumni.
Aalto ARTSin vuosikatselmuksen aluksi nähtiin Radical Creatives dokumenttielokuva
Tilaisuuden aluksi Kulttuurikasarmin elokuvasalissa nähtiin Aallon tuottama Radical Creatives -dokumenttielokuva.

Vastikään avautuneelle Kulttuurikasarmille Helsingin Kampissa kokoontui satakunta korkeakoulun johdon sekä akateemisen ja palveluhenkilöstön edustajaa. Tapahtuman alussa nähtiin Aalto-yliopiston tuottama Radical Creatives dokumenttielokuva, joka avaa luovan prosessin käsitettä ja Aallon luovia tapoja toimia.

Korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen nosti avauspuheessaan esiin yhteisön työhyvinvointikulttuurin parantumisen.

”Olen iloinen voidessani kertoa, että pyrkimyksemme hyvinvointikulttuurin edistämiseksi ovat olleet menestyksekkäitä. Hyvinvointitutkimustulosten viimeaikainen paraneminen kuvastaa yhteistä sitoutumistamme toisiamme tukemaan. Olemme todella aloittaneet työn myönteisen ja osallistavan työympäristön vaalimiseksi. Haluan koko sydämestäni kiittää jokaista teistä tästä yhteisestä ponnistuksesta”, dekaani totesi.

Hän kertoi myös koulun budjetin tasapainottuneen kovan työn tuloksena ja taloudellinen tilanne on nyt kestävä. Dekaani totesi myös, että koulun opiskelijahakijoiden määrä on saavuttanut ennätyksellisen korkean tason, ja valmistuneiden määrässä sekä kandidaatti- että maisteritasolla on saavutettu kaikkien aikojen ennätys. 

”Tämä virstanpylväs on suoraa seurausta opiskelijoidemme kovasta työstä sekä tiedekuntamme ja henkilökuntamme antamasta tuesta ja ohjauksesta. Kun valmistuneet tutkijamme lähtevät koulusta, en epäile, etteivätkö he jatkossakin vaikuttaisi suuresti ympäröivään maailmaan”, Auvinen sanoi.

Tilaisuudessa kuultiin laitosten tuloksia ja kohokohtia viime vuodelta ja jaettiin tunnustuksia koululle merkittävästä työstä.


Vuosikatselmuksessa jaetut palkinnot 2023 


Vuoden ARTS-teko 

Harri Laakso, associate professor 

Vuoden tekona palkitaan laitosjohtaja Harri Laakso, joka sai useita ehdokkuuksia erinomaisesta johtajuudestaan taiteen laitoksen ja median laitoksen yhdistämisessä yhtenäiseksi ja hyvin toimivaksi yksiköksi.

Harrin johtamistapaa kehutaan lämpimäksi, välittäväksi, kuuntelevaksi, empaattiseksi, rohkaisevaksi ja siitä huolehtivaksi, että kaikki tuntevat kuuluvansa joukkoon. Harrista puhuttaessa ei voi myöskään ohittaa hänen aseistariisuvaa, iloista hymyään ja ihanaa huumorintajuaan, jota hän käyttää viisaasti. 


Opetuspalkinto 

Marja Rastas, lehtori 

Marja Rastaalla on sekä pitkä että syvällinen ura taidekasvatuksen pääaineen lehtorina. Hänen erityinen ja sydämellinen pedagoginen lähestymistapansa on kehittynyt 18 vuoden aikana Aalto-yliopistossa ja aiemmin Taideteollisessa korkeakoulussa.

Opiskelijoille Marja on neuvonantaja, johon he luottavat sekä opettajaharjoittelussa että maisterin tutkielman prosessissa. Kollegoille Marja on rohkaiseva ja valmis tukemaan kaikkia nuorempia ammattilaisia.

Marja on yhä edelleen innostunut ja innokas löytämään uusia ratkaisuja pedagogiseen työhön. Hänen panoksensa opetussuunnitelmien uudistamisessa heijastaa aina taide- ja media-alan nykytilannetta ja tulevaisuuden tarpeita. Marja on taidekasvattaja isolla alkukirjaimella. 


Opetuspalkinto 

Anna van der Lei, lehtori

Anna van der Lei on toiminut nykymuotoilun lehtorina muotoilun laitoksella vuodesta 2016. Kokeelliseen muotoiluun ja materiaalikokeiluihin keskittyvillä kursseillaan hän yhdistää käsitteellistä ajattelua ja käytännönläheisiä menetelmiä innovatiivisella tavalla.

Anna van der Leillä on muodollinen opettajakoulutus, ja hän kehittää opetustaan jatkuvasti. Hän on omistautunut ja innostava opettaja, ja opiskelijapalaute on vuodesta toiseen erinomaista sekä kandidaatti- että maisteritasolla. Anna van der Lein erinomaista asennetta on kiitelty siitä, että hän tekee kaiken mahdollisen tukeakseen opiskelijoitaan.


Taiteellisen toiminnan palkinto 

Rauno Ronkainen, associate professor 

Professori Rauno Ronkainen on tunnettu elokuvaaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus elokuvien tekemisestä. Hänellä on kolme Jussi-palkintoa parhaasta kuvauksesta (Suomen Oscar) ja hopeinen sammakko (toinen sija) Camerimagesta, joka on elokuvaajien epävirallinen maailmanmestaruuskilpailu.

Rauno on myös omistautunut professori, joka on erittäin kiinnostunut elokuva-alan viimeisimmästä kehityksestä, ja hän jakaa tätä tietoa ja asiantuntemusta anteliaasti sekä henkilökunnan että opiskelijoiden kanssa. Hänen opiskelijoitaan on ehdolla sekä kansainvälisiin että kotimaisiin palkintoihin, ja he ovat voittaneet niitä.

Vuoden taiteellisen toiminnan palkinto myönnetään Raunolle hänen elinikäisestä lahjakkuudestaan, johon kuuluu 74 nimikettä IMDB:ssä, sekä näyttävästä ja ylistetystä uudesta elokuvasta Myrskyluodon Maija.


Tutkimuspalkinto 

Sampsa Hyysalo, professori 

Yhteissuunnittelun professori Sampsa Hyysalon tutkimus kestävän kehityksen siirtymävaiheista ja käyttäjien osallistamisen eri näkökohdista on ollut johdonmukaisesti tuloksellista, erittäin korkeatasoista ja yhteiskunnallisesti merkittävää. 

Hyysalo on esimerkillään, johtajuudellaan ja neuvoillaan ammattimaistanut muotoilun laitoksen tutkimusta ja ohjannut sen kansainvälisesti tunnustetuksi ja johtavaksi muotoilun tutkimusyksiköksi. 

Sampsalle tänään myönnetty tunnustus on nimeltään vuoden ARTS-tutkimuspalkinto, mutta yhtä hyvin se voisi olla vuosikymmenen tutkimuspalkinto. 
 

Väitöskirjapalkinto 

Kaisu Savola, taiteen tohtori

'Epäkunnioittavia ajatuksia muotoilusta' - Sosiaaliset, poliittiset ja ympäristölliset arvot suomalaisessa muotoilussa 1960–1980

Savola tarkastelee uraauurtavassa väitöskirjassaan suomalaisen muotoilun yhteiskunnallisia ja poliittisia arvoja 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin uusi muotoilijasukupolvi tuli tietoiseksi ammattikuntansa ristiriidoista. Näinä vuosikymmeninä syntyi kasvava ymmärrys siitä, että muotoilun avulla voidaan tutkia ja ratkaista joitakin aikamme suurimpia kysymyksiä. 

Savola kiinnitti väitöskirjassaan huomiota 1960- ja 70-luvun radikaaliin politiikkaan, joka tuki ergonomian, osallistavan muotoilun ja muotoiluaktivismin syntyä. 

Savola kuratoi opinnäytetyönsä aikana kaksi näyttelyä, joista toinen oli Suomen paviljongissa Milanon Triennalessa 2019 ja toinen Design for everybody -näyttely Helsingin Designmuseossa. 
 

Väitöskirjapalkinto 

Rebecca Close 

Postinternet queer-reproduktiivinen työ ja hedelmällisyyden kiinteä pääoma – rajapinta, verkosto ja viraali taiteellisena vasteen teemana ja tapana toimia

Close tarkastelee väitöskirjassaan verkkosivujen roolia "henkilökohtaisen lisääntymisvalinnan" käsitteiden ehdollistamisessa ja sijoittaa tämän osaksi lisääntymisteknologian saatavuuden pidempää historiaa 1970-luvulta lähtien. Hän kysyy, miten taiteilijat ovat suhtautuneet lisääntymisvalvontapolitiikkaan.

Closen väitöskirja on akateemisesti korkeatasoinen, ja sen tulokset on todettu merkittäviksi tutkimuskentän kannalta. Väitöskirjalla odotetaan olevan laajempia vaikutuksia taiteen alalla sekä vaikutuksia queer-lisääntymisteknologioita koskeviin yhteiskunnallisiin haasteisiin liittyvissä kysymyksissä.

Tutkimus on toteutunut näytteillä olevien taideteosten ja julkaistujen runojen muodossa. Käytäntöön perustuva elokuva The Wife of Them All on esitetty useissa näyttelyissä ja elokuvafestivaaleilla. Väitöskirjan kirjallinen osuus on monografia.
 

Menestyksen mahdollistaja   

Satu Pöyhönen, henkilöstöasiantuntija 

Satu Pöyhönen oli ehdolla palkinnon saajaksi usean henkilön toimesta. Häntä kiitetään loputtomasta tuesta sekä tiedekunnan että kollegoiden taholta.

Hän käyttää vaikuttavaa monitieteistä osaamistaan monimutkaisissa prosesseissa, kuten tenure track -hauissa. Hän johdattaa väsymättä uusia tiimin jäseniä mukaan oppimaan ja kasvamaan tehtävissään. 

Olipa hänen aikataulunsa kuinka kiireinen tahansa, hän löytää aina aikaa tehdä yhteistyötä ratkaisukeskeisellä asenteella. Hänen positiivinen ja käytännönläheinen lähestymistapansa toimii esimerkkinä monille.


Vuoden alumni 

Mariana Salgado, taiteen tohtori, uusi media ja taiteen maisteri, tuote- ja strateginen suunnittelu, teollinen muotoilu

Mariana Salgado syntyi Buenos Airesissa, Argentiinassa, ja muutti Suomeen 22 vuotta sitten suorittaakseen maisterin ja tohtorin tutkinnot silloisessa Helsingin taideteollisessa korkeakoulussa. Viimeiset seitsemän vuotta hän työskenteli maahanmuuttoon liittyvien palvelujen ja julkisten politiikkojen tutkimisessa ja yhteissuunnittelussa osana sisäministeriön innovaatio- ja muotoilulaboratoriota, jota hän itse johti maahanmuuttajana. Nykyään hän työskentelee itsenäisenä konsulttina ja muotoilualan julkisena puhujana.

Mariana on väsymätön verkostoituja, ja hän on ollut mukana luomassa erilaisia muotoilun käytäntöjen yhteisöjä, kuten julkis-muotoilijoiden verkostoa (julkis-muotoilijat) ja suomalaista OpenGLam-verkostoa. Ammatti- ja edunvalvontakäytäntöjensä ohella Mariana tuottaa myös laajalti levinnyttä kolmikielistä podcastia "Design and Diaspora", jossa hän dokumentoi sosiaalista muotoilua ja tuo yhteen alalla työskenteleviä muotoilijoita eri maanosissa. Mariana osallistuu edelleen Aalto ARTSin toimintaan pitämällä satunnaisia luentoja, arvioimalla lopputöitä ja esittelemällä opiskelijoidemme ja valmistuneiden töitä suositussa podcastissaan. 

Kunniamerkit

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki 

Turkka Keinonen 

Professori, varadekaani Turkka Keinonen on vaikuttanut merkittävästi ARTSin tutkimuksen kehittämiseen. Useat hänen vuosikymmenten aikana ohjaamistaan tohtorintutkinnon suorittaneista ovat johtavissa suunnittelutehtävissä Suomessa ja professuurissa ulkomailla. 

Turkan julkaisut ovat muokanneet sitä, miten muotoilua opetetaan ja miten siitä puhutaan. Hänen vaikutuksensa yliopistollisen urajärjestelmän kehittämiseen on ollut merkittävä. Hänellä on ollut merkittävä vaikutus myös teollisen muotoilun kehitykseen ja tuotekonseptoinnin vakiintumiseen Suomessa.

Turkka tunnetaan tinkimättömästä etiikastaan, älykkäistä ja viisaista analyyseistään, joiden avulla löytyy ratkaisut vaikeimpiinkin haasteisiin.

Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi 

Tapio Koskinen 

Infrastruktuuripäällikkö Tapio Koskinen on johtanut ja kehittänyt menestyksekkäästi ARTS-työpajojen toimintaa jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä viimeisen kymmenen vuoden ajan. Hän on edistänyt digitaalista opetusta ja kehittänyt luovia ja turvallisia työtapoja.

Tapio on myös Euroopan taide- ja muotoilualan korkeakoulujen teknisen henkilöstön verkoston ETHOn perustajajäsen.

Tapio on rakentanut henkilöstön urajärjestelmän, joka kannustaa ammatilliseen kehittymiseen ja vastuullisuuteen. Tapio on taitava ihmisten johtaja, vertaansa vailla oleva sovittelija ja visionäärinen työkulttuurin kehittäjä.

Kuvia palkituista

    Turkka Keinonen sai tasavallan presidentin myöntämän kunniamerkin

    Turkka Keinonen sai tasavallan presidentin myöntämän kunniamerkin

    Tapio Koskinen sai tasavallan presidentin myöntämän kunniamerkin

    Tapio Koskinen sai tasavallan presidentin myöntämän kunniamerkin

    Harri Laakso palkittiin Vuoden ARTS-teosta

    Harri Laakso palkittiin Vuoden ARTS-teko -tunnustuksella

    Marja Rastas sai Opetuspalkinto-tunnustuksen

    Marja Rastas sai Opetuspalkinto-tunnustuksen

    Anna van der Lei sai Opetuspalkinto-tunnustuksen

    Anna van der Lei sai Opetuspalkinto-tunnustuksen

    Sampsa Hyysalo sai Tutkimuspalkinto-tunnustuksen

    Sampsa Hyysalo sai Tutkimuspalkinto-tunnustuksen

    Rauno Ronkainen sai Taiteellisen toiminnan palkinnon

    Rauno Ronkainen sai Taiteellisen toiminnan palkinnon

    Satu Pöyhönen sai Menestyksen mahdollistaja -tunnustuksen

    Satu Pöyhönen sai Menestyksen mahdollistaja -tunnustuksen

    • Julkaistu:
    • Päivitetty:

    Lue lisää uutisia

    Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
    Tutkimus ja taide Julkaistu:

    Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

    Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
    Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
    Yliopisto Julkaistu:

    Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

    Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
    Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
    Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

    Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

    Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
    Metallikuutio, jota kädet koskettaa
    Tutkimus ja taide Julkaistu:

    IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

    Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.