Uutiset

Vuosikatselmus 2020: Vuoden alumni on elokuvaohjaaja Zaida Bergroth

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vuosikatselmuksessa palkittiin menestyksen tekijöitä sekä käynnistettiin taideteollisen korkeakoulutuksen 150-vuotisjuhlavuosi.
vaaleahiuksinen nainen mustavalkoisessa asussaan katsoo hymyillen suoraan kameraan
Kuva: Riitta Supperi

Virtuaalitapahtumana 19. helmikuuta järjestetyssä tilaisuudessa korkeakoulun laitokset esittelivät viime vuoden tuloksiaan ja saavutuksiaan. Puheenvuorojen lomassa nähtiin myös lyhyitä videoita opiskelijatöistä.

Avaussanoissaan dekaani Tuomas Auvinen totesi koronapandemian vaikuttaneen korkeakoulun toimintaan merkittävästi. Hän kiitti yhteisöä ”uuden normaalin” sujuvasta ja nopeasta omaksumisesta.

”Vuosi 2020 osoitti globaalin haavoittuvuutemme. Se osoitti kuitenkin myös, että olemme vahva ja joustava yhteisö. Älkäämme palatko suoraan entiseen, sillä meillä on mahdollisuus luoda uusi ja parempi normaali – oikeudenmukaisempi, ystävällisempi ja luovempi maailma”, Auvinen sanoi.

Vuosikatselmus oli myös tilaisuus kiittää yhteisön menestyksen tekijöitä.

Vuoden alumniksi nimettiin Jussi-palkittu elokuvaohjaaja Zaida Bergroth, jonka elokuvia on nähty maailman merkittävimmillä elokuvafestivaaleilla. Hän vierailee yhä entisessä opinahjossaan jakamassa oppejaan ELO:n nykyisille opiskelijoille. Bergrothin tuorein elokuva kertoo muumien luojasta Tove Janssonista.

”Haluan kiittää Aalto-yliopistoa siitä, että se tarjoaa hyvän ympäristön oppia – ja mikä tärkeintä, myös epäonnistua. On arvokasta voida kokeilla ja epäonnistua turvallisessa ympäristössä”, Bergroth totesi tervehdyksessään.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vuoden tekona palkittiin opintoasioiden päällikkö Iiris Kauppila ja oppimispalveluiden tiimi, jotka pandemian keskellä varmistivat koulutustoiminnan jatkuvuuden. Menestyksen mahdollistajaksi nimettiin oppimispalveluiden koordinaattori Eino Paananen, joka on panoksellaan kehittänyt yhteistyötä opetushenkilöstön kanssa.

Kaikki jaetut tunnustukset löydät jutun lopusta.

Korkein taideteollinen koulutus 150 vuotta

Dekaani Tuomas Auvinen avasi samalla myös korkeakoulun juhlavuoden: vuonna 2021 korkeinta taideteollista koulutusta on annettu Suomessa 150 vuotta.

”Korkeakoulumme ja sen kasvatit ovat vaikuttaneet suomalaisen kulttuurin ja muotoilun suuntaan, ja saavuttaneet työllään myös laajasti kansainvälistä arvostusta. Tämä juhlavuosi on tilaisuus pysähtyä, katsoa taaksepäin ja osoittaa kunnioitusta kaikille niille jättiläisille, joiden harteilla nyt seisomme”, Auvinen totesi.

”Mutta on myös tärkeää, että löydämme oman tapamme muuttaa maailmaa. Keskellä monimutkaisia ​​yhteiskunnallisia haasteita on yhä tärkeämpää, että me luovilla aloilla pystymme antamaan asioille merkityksen, ja luomaan ihmislähtöisiä sekä planeetan kannalta oikeita ratkaisuja.”

Taideteollinen korkeakoulu perustettiin vuonna 1871 nimellä Veistokoulu. Se aloitti tammikuun 11. päivänä 1871. Vuosikymmenten jälkeen korkeakoulu muutti vuonna 1986 Ateneumista Arabiaan, missä sen ympärille syntyi kansainvälisesti merkittävä taideteollisuus- ja mediakeskus. Vuonna 2010 Taideteollinen korkeakoulu, Teknillinen korkeakoulu ja Helsingin Kauppakorkeakoulu yhdistyivät ja syntyi Aalto-yliopisto. Vuonna 2018 korkeakoululle valmistui uusi Väre-rakennus Otaniemen kampukselle.

Tänään Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on alansa suurin Pohjoismaissa ja yksi arvostetuimpia koko maailmassa – se on sijalla seitsemän maailmassa taiteiden ja muotoilun alalla (QS Ranking 2020).

Korkeakoulu järjestää juhlavuoden aikana lukuisia tapahtumia, jotka pandemian vuoksi ovat toistaiseksi pääsääntöisesti virtuaalisia. Tapahtumat kootaan pian julkaistavalle verkkosivustolle, joka esittelee myös taideteollisen opetuksen, tutkimuksen ja vaikuttamisen saavutuksia sekä asiantuntijoiden näkemyksiä.
 

Vuosikatselmuksessa jaetut tunnustukset


Tutkimuspalkinto: Kirsi Niinimäki

Professori Kirsi Niinimäellä on taito tehdä mahdottomasta mahdollista. Hän on soveltanut useissa tutkimuksissaan systeemistä ja kestävyyteen liittyvää lähestymistapaa tekstiili- ja muotialaan. Kestävyys alkaa materiaalien, värien ja tuotantomenetelmien valitsemisesta ja ulottuu niin uusiin liiketoimintamalleihin kuin uudenlaisiin kulutuskäyttäytymismalleihinkin. Kirsin monitahoinen ja poikkitieteellinen tutkimus ankkuroituu muotoiluun. Sen vaikutus perustuu kansalliseen ja kansainväliseen näkyvyyteen.  

Opetuspalkinto: Matti Niinimäki

Lehtori Matti Niinimäki vastaa New Media Design and Production -maisteriohjelmasta median laitoksella. Matti on osoittanut monipuolista kriittistä ymmärrystä ja teknologista asiantuntemusta. Niiden avulla on ratkaistu opiskelijoiden kohtaamia haasteisiin varsinkin koulun siirryttyä Väre-rakennukseen. Ennen koronakriisin puhkeamista Matti oli keskeisessä asemassa edistämässä opiskelijoiden Homebase-hanketta koskevia vaatimuksia. Hän pyrki myös varmistamaan yhdessä teknologisten palveluiden ja Aalto Studiosin kollegojen kanssa opiskelijoille paremmat mahdollisuudet omaehtoiseen opiskeluun ja siihen liittyvän tuotantoon. Hänen panoksestaan ovat hyötyneet kaikki ARTSin opiskelijat.

Matti on pidetty kollega ja opettaja, joka on saanut opiskelijoilta kiitosta erinomaisesta ja usein aikaa vievästä työstään opiskelijoiden työskentelyn helpottamiseksi ja heidän työympäristönsä parantamiseksi. Matti on myös saanut kiitosta koko organisaatiolta tietämyksestään, asiantuntemuksestaan, näkemyksistään ja hänelle ominaisesta hienotunteisesta tavasta ratkaista jokapäiväisiä haasteita.

Koronan aikana Matti on auttanut opiskelijoitamme luomaan ihmisläheisemmän ja epävirallisemman yhteisön, joka ei rajoitu pelkästään loputtomiin Zoomissa pidettäviin luentoihin ja tutoriaaleihin. Matti on ehdottomasti opettaja, joka todella välittää opiskelijoistaan ja helpottaa jatkuvasti heidän luovaa työtään.

Vuoden teko: Iiris Kauppila ja ARTSin oppimispalvelujen tiimi

Koronapandemia vaikutti suuresti opiskelu- ja opetusjärjestelyihimme viime vuonna. Oppimispalveluiden päällikkö Iiris Kauppila ja koko ARTSin oppimispalvelujen tiimi ratkaisivat haasteet nopeasti. He varmistivat opiskelutoimintamme jatkuvuuden ja tukivat samalla menestyksekkäästi opetuksen ja oppimisen arviointia, joka osui samaan ajankohtaan tämän harmillisen lähikontaktien välttämisen kanssa.

Vuoden alumni: Zaida Bergroth 

Zaida Bergrothon elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselta (ELO) valmistunut moninkertainen Jussi-ehdokas ja yhden Jussi-palkinnon voittaja, jonka useita elokuvia on esitetty maailman tärkeimmillä elokuvajuhlilla. Ohjaajana hänet tunnetaan sekä lahjakkuudestaan elokuvantekijänä että taidostaan pitää yllä myönteistä, luovaa ilmapiiriä usein kuormittavissa tilanteissa elokuvan kuvauksissa. Hän on myös säännöllinen ja erittäin pidetty vierailija ELO:lla ja käyttää runsaasti aikaansa aloittelevien elokuvantekijöiden auttamiseen aina kun hänen aikataulunsa sen sallii. Hänen viimeisin elokuvansa sai kriitikoilta erinomaiset arviot, ja se on ollut myös suuri yleisömenestys, joka varmasti jatkuu, kun elokuvateatterit avataan uudelleen. Tämä elokuva on tietysti Tove, hurmaava elämäkerrallinen elokuva Tove Janssonista, ja sen lahjakas ohjaaja on Zaida Bergroth!

Menestyksen mahdollistaja: Eino Paananen

Opintokoordinaattori Eino Paanasen panos arkkitehtuurin laitoksen kandidaattiohjelmien toimintaan on ollut merkittävä. Hänen yhteistyöhön perustuvalla, myönteisellä ja analyyttisellä työskentelytavallaan on ollut myönteinen vaikutus esimerkiksi opiskeluaikoihin. Einon työ auttaa pitämään yllä laitoksen kandidaattiopintojen erinomaista laatua. Eino on väsymätön, oikeudenmukainen ja ystävällinen asiantuntija, jota kaikki luennoitsijamme tarvitsevat suoriutuakseen parhaalla mahdollisella tavalla. 

Arkkitehtuurin laitoksella tekemänsä työn lisäksi Eino on osallistunut uusien opettajien perehdyttämiseen oppilaitoksen tasolla. Hän on toiminut tässä tärkeässä tehtävässä hyvin opettajalähtöisesti ja auttanut eri laitosten uusia opettajia tutustumaan toisiinsa yhteisissä perehdytystilaisuuksissa.

Väitöskirjapalkinto: David Muñoz Alcantara

Aalto ARTSin väitöskirjapalkinto myönnettiin David Muñoz Alcantaralle hänen väitöskirjastaan Aesthetic Praxis in Translation – Introduction and Translation of Alberto Híjar Serrano's: Aesthetic Praxis. The Aesthetic Dimension of Liberation. Muñoz Alcantara esittelee uraauurtavassa väitöskirjatutkimuksessaan kääntämisen taiteellisena toimintana, tieteellisenä menetelmänä ja taiteeseen perustuvana tutkimuksena. Väitöskirja on huolellisesti tehty, uudenlainen ja lisää merkittävällä tavalla tietämystä taiteen tutkimuksen alalla. Sen lisäksi, että väitöskirjassa annetaan uutta tietoa meksikolaisen kulttuuriteoreetikko Alberto Híjar Serranon työstä, siinä ehdotetaan myös uutta lähestymistapaa tutkimukseen ja uusia menetelmiä taiteelliseen tutkimukseen ja luomistyöhön.

Taiteellisen toiminnan palkinto: Hanna Weselius

Yliopistonlehtori Hanna Weselius on kehittänyt aktiivisesti kurssipohjaista opetusta ja palvellut opiskelijoitaan, minkä lisäksi hän on kirjoittanut lukuisia artikkeleita kansainvälisiin ja kotimaisiin julkaisuihin sekä julkaissut kaksi loistavaa romaania.

Itselleen uskollisena Hanna käsittelee vain ajankohtaisia ja tärkeitä aiheita. Vuonna 2016 julkaistu rihmastomainen romaani Alma! voitti sekä Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon että Tulenkantaja-palkinnon. Myöhemmin vuoden vaihteessa saimme lukea erinomaisia arvioita hänen uudesta romaanistaan Sateenkaariportaat (WSOY 2020). Hanna Weseliuksella on pettämätön taito tehdä näkyviksi aikamme omituisia ilmiöitä. Samalla hänen teoksensa ovat yllättäviä, viihdyttäviä ja ihastuttavia Hannan omaperäisen ilmaisun ansiosta.

Hanna on ehdottomasti oikeudenmukaisuuden puolestapuhuja ja aktiivinen osallistuja, joka antaa luovuutensa koko yhteisön käyttöön. Hän kuratoi valokuvauksen opiskelijoiden ja alumnien Polku-valokuvakokoelman, jonka teokset olivat lainattavissa Töölön kirjastossa koko vuoden 2020. Hän valmistelee myös parhaillaan novellikokoelmaa, johon osallistuu myös useita opiskelijoita. Kaikki tämä monimuotoisuus palvelee erinomaisesti median laitoksen valokuvauksen opinto-ohjelmaa ja koko koulun opetusta.

Taideteollisen korkeakoulutuksen 150-vuotisjuhlavuosi: historiaa

Korkeinta taideteollista koulutusta on annettu Suomessa 150 vuotta. Juhlavuosi on hyvä hetki luoda katse menneisyyteen ja antaa tunnustusta kaikille niille jättiläisille, joiden hartioilla nykyään seisomme. Sen jälkeen on aika jatkaa omaa matkaa ja muuttaa maailmaa!

Lue lisää
Mustavalkokuvassa vuodelta 1920 oppilaita ja opettaja istuvat veistokoulun oppitunnilla pöytien äärellä, yksi opiskelija seisoo opettajan vieressä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Charlotte Henriksson, Kauppiksen opiskelija
Opinnot Julkaistu:

Alppihiihdossa tarvitaan lihasvoimaa, nopeutta, kestävyyttä ja henkistä kanttia

Alppihiihtäjä Charlotte Henriksson opiskelee ensimmäistä vuottaan Kauppakorkeakoulussa.
Palkituille jaettavat kukkakimput pöydällä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

Celebrating Excellence 2023 – aika juhlistaa ja palkita tutkimussaavutuksia ja parhaita väitöskirjoja

Keskiviikkona 13.maaliskuuta Sähkötekniikan korkeakoulu kokoontui juhlistamaan vuoden 2023 merkittävimpiä tutkimussaavutuksia ja väitöskirjoja.
Digital Education Council
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppakorkeakoulu Digital Education Councilin jäseneksi

Allianssilla on yhteinen visio kestävän kehityksen edistämiseksi korkeakoulutuksessa.
From left to right: Lasse Kukkonen, Ida Parkkinen, Luisa Cardoso and Elias Keski-Nisula
Opinnot Julkaistu:

Tutustu Uniten opiskelijaedustajiin Eliakseen, Idaan, Lasseen ja Luísaan

Unite!-yliopistoallianssilla on oma opiskelijayhdistyksensä, SURE!