Uutiset

Vuoden 2018 Millennium-teknologiapalkinnon ehdokkaiden haku 3.4.–31.7.

Tekniikan Akatemian järjestämän kilpailun ehdokkaita palkinnon saajiksi voi esittää 3.4.–31.7.
trophy-2018-for-web-1920x1080-w700_fi_fi.jpg

Joka toinen vuosi jaettava miljoonan euron arvoinen Millennium-teknologiapalkinto on yksi maailman suurimmista innovaatiopalkinnoista. Palkinto voidaan myöntää teknologiselle läpimurtoinnovaatiolle, joka auttaa ratkaisemaan ihmiskunnan suuria haasteita kestävällä tavalla. Seuraavan palkinnon voittaja julkistetaan 22.5.2018. Palkintolautakunnan puheenjohtaja on professori Päivi Törmä Aalto-yliopistosta.

Ehdokkaita palkinnon saajiksi voivat esittää yliopistot, tutkimuslaitokset, akatemiat ja yritykset maailmanlaajuisesti. Palkinto on avoin kaikille maailman kansalaisille ja kaikille teknologian alueille lukuun ottamatta sotateknologiaa. Saajaksi voi ehdottaa joko yksittäistä henkilöä tai tutkijaryhmää. Voittajainnovaatiolla tulee olla näyttöä käytännön sovelluksista ja potentiaalia saada aikaan uutta tutkimusta.

Millennium-teknologiapalkinnon aiemmat voittajat tulevat monilta aloilta, lääketieteen teknologiasta bioteknologiaan ja kestävästä energiasta informaatioteknologiaan asti. He ovat alansa johtavia tutkijoita ja innovaattoreita uransa huipulla. Kaksi aiemmista voittajista on palkittu myös Nobel-palkinnolla, Shuji Nakamura sinisen ja valkoisen LED-valon kehittämisestä ja Shinya Yamanaka eettisestä kantasolututkimuksesta. Viimeisimmän palkinnon sai vuonna 2016 Frances Arnold, joka on kehittänyt uuden tavan valmistaa proteiineja suunnatun evoluution avulla. Arnoldin innovaatiota käytetään nyt laajasti mm. polttoaineiden, paperituotteiden, lääkkeiden, tekstiilien ja maataloustuotteiden valmistuksessa.

Palkinnon saajaehdokkaat arvioi palkintolautakunta, jonka jäsenet ovat johtavia tutkijoita ja innovaattoreita eri tieteenaloilta ja eri maista. Keskeinen arviointikriteeri on se, että innovaatio on osoittautunut hyödylliseksi ihmiskunnalle ja tukee kestävää kasvua. Perusteellisen arviointiprosessin jälkeen palkintolautakunta tekee ehdotuksen voittajasta Tekniikan Akatemian hallitukselle, joka valitsee voittajan.

Nimeämiset ja lisätiedot

Millennium-teknologiapalkinnon yhteistyökumppanit

Johtavat suomalaisyritykset sekä valtiolliset ja akateemiset toimijat tukevat Millennium-teknologiapalkintoa. Aalto-yliopisto on Tekniikan Akatemian strateginen kumppani. Palkinnon yrityskumppaneita ovat FIM, Neste, Nokia and Outotec.

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

USA-Suomi-seminaari Otaniemessä
Yhteistyö Julkaistu:

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen biotuotealan yhteistyö vahvistuu – puulle lisäarvoa innovatiivisista biomateriaaleista

Suomessa vieraili toukokuun lopulla laaja yhdysvaltalaisdelegaatio, joka tutustui maamme metsä- ja puusektoriosaamiseen. Aalto-yliopiston ja VTT:n lippulaivahanke FinnCERES on mukana kehittämässä uutta liiketoimintaa biopohjaisten materiaali-innovaatioiden avulla.
Alma Median projektitiimi, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Vastuullisuus on tärkeä osa asumisen digitaalisia palveluita

Opiskelijat tekivät Alma Medialle yritysprojektin, jossa he kartoittivat asumisen digitaalisia palveluita kestävän kehityksen näkökulmasta.
Mira Hänninen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Mira Hänninen: On inspiroivaa, että omalla työllä on positiivinen vaikutus yhteiskuntaan

Nykyisin Nesteellä työskentelevä alumnimme Mira Hänninen hakeutui Kauppakorkeakouluun yritysjuridiikan maisteriohjelmaan, sillä hän halusi enemmän käytännönläheistä yritysnäkökulmaa oikeustieteen opintoihinsa. ”Palkitsevinta opinnoissa oli juuri se, ettemme opiskelleet vain sääntelyn sisältöä vaan mietimme, millainen käytännön vaikutus sillä on yritysten liiketoimintaan ja päätöksentekoon.”
Puun taimia istutetaan Suomen ensimmäiseen hiilensidontaa tukevaan mikrometsään Keravalla
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä istutettu Keravalle

Keravan Kivisillan alueelle on istutettu Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä