Uutiset

Vuoden 2018 Lappset-palkinnon saa maisema-arkkitehti Heta Seppälä

Seppälä tarkastelee kaupungin aineenvaihduntaa skenaariomenetelmän avulla.
Kaupungin materiaali- ja energiavirrat

Heta Seppälä käsittelee diplomityössään ajankohtaista urbaania metabolisimia eli miten kaupungin aineenvaihduntaa – materiaali- ja energiavirtoja – voidaan kehittää nykyistä kestävämmäksi. Hän tarkastelee aihetta esimerkkikohteen, Salon kaupungin, avulla.

Työ esittelee neljä eri tulevaisuuden skenaariota, jotka perustuvat erilaisiin talouden, elämäntavan, ympäristötietoisuuden, luonnonvarojen käytön ja kaupunkikehityksen muutostekijöihin.

Kaksi skenaarioista on dystopioita tilanteesta, joissa kulutusta ja materiaalivirtoja ei ole onnistuttu hillitsemään. Kolmannessa skenaariossa Salon kaupunki siirtyy bio- ja kiertotalouteen ja pyrkii ehkäisemään ympäristöongelmia ympäristöteknologian ja vihreän kasvun avulla. Neljäs skenaario on utopia tilanteesta, jossa materiaalivirtoja vähennetään laskemalla elintasoa ja ekologiset arvot nostetaan taloudellisten arvojen edelle. Skenaariot tuovat esille uhkakuvia, mutta myös mahdollisuuksia kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi.

Skenaariomenetelmällä laajempia mahdollisuuksia

Lappset-toimikunta toteaa, että Seppälä on tarttunut ajankohtaiseen ja hyvin vaativaan aihepiiriin, joka on edellyttänyt urbaanin metabolismin monitieteisen käsitteen ymmärtämistä. Toimikunnan mukaan on tärkeää, että maisema-arkkitehdit osallistuvat keskusteluun ja tuovat siihen mukaan oman maiseman ja luonnon prosesseihin perustuvan näkemyksensä.

Opinnäytteen esittelemän skenaariotyöskentelyn toimikunta näkee kiinnostavana menetelmänä, jonka avulla voi tuoda esille vaihtoehtoisia – sekä toivottuja että pelättyjä – tulevaisuudenkuvia ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Skenaariomenetelmää olisi mahdollista soveltaa laajemmin kaupunkisuunnittelun strategisella tasolla ja edistää samalla kestävää suunnittelua tukevia valintoja.

Lappset-stipendi on palkinto parhaasta maisema-arkkitehtuurin diplomityöstä, joka myönnetään vuosittain Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelman ansiokkaalle diplomityön tekijälle. Palkinnon suuruus on 2 000 euroa ja sen lahjoittaa Lappset Group Oy.

Lisätietoja:

Professori Ranja Hautamäki, Aalto-yliopisto, p. 050 5232207, [email protected]

Maisema-arkkitehti Heta Seppälä, Aalto-yliopisto, p. 040 1637246, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
mika_sillanpaa_11_en.jpg
Nimitykset Julkaistu:

Mika A. Sillanpää: Olisi hyödyllistä, jos meillä olisi laboratoriossa pari mustaa aukkoa

Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen kiertämisestä kvanttigravitaation osoittamiseen – professori venyttää kvanttifysiikan rajoja.
Red-haired woman standing outside of Aalto University Töölö building in Helsinki, surrounded by trees and grass. A bus and tram on the background.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden MBA-alumni päätyi sattumalta humanitaariselle alalle – ”Huomasin, että minulle sopivat kriisit ja katastrofit”

Vuoden 2023 MBA-alumniksi on valittu Päivi Hurttia. Muun muassa journalismin ja viestinnän parissa uraa tehnyt Hurttia vietti juuri vuoden Etiopiassa. Työssään Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla hän auttoi varmistamaan, että humanitaarinen apu pääsee perille kaikille alueille.