Uutiset

Ville Vuorinen professoriksi Aalto-yliopistoon

Professuurin alana on energiatekniikka.

TkT Ville Vuorinen (s. 1979) on nimitetty energiatekniikan apulaisprofessoriksi (Assistant Professor) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakouluun, energiatekniikan laitokselle ajalle 1.9.2014-31.8.2019. Professuurin alana on energiatekniikka.

Vuorisen tutkimusala on laskennallinen virtausmekaniikka energiatekniikassa. Ala on monitieteellinen ja sisältää muun muassa laskennallista fysiikkaa ja palamisen kemiaa. Virtaustutkimuksen avainmenetelmä on tarkan pyörreresoluutiokyvyn omaavaa suurten pyörteiden menetelmä LES (large-eddy simulation). Erityisinä tutkimuskohteita ovat alhaisen lämpötilan palamisen ja matalan seossuhteiden palamistekniikat, joilla voidaan merkittävästi vähentää päästöjä esimerkiksi kaasumoottoreissa tai voimalaitoksissa.

- Tutkimusala edustaa laitoksen kannalta tärkeää menetelmätiedettä, jota voidaan hyödyntää laajalti erilaisissa polttotekniikan ja lämmönsiirron tehtävissä ja näin parantaa energian tuotannon, siirron ja kulutuksen tehokkuutta, sanoo energiatekniikan laitoksen johtaja professori Risto Lahdelma.

Ville Vuorisen aiempi tutkimus on kattanut useita virtausmekaniikan osa-alueita ja hän on julkaissut lukuisia vertaisarvioituja artikkeleja muun muassa turbulenssin simulointiin soveltuvista numeerisista laskentamenetelmistä, kokoonpuristuvista ja ylisoonisista virtauksista, polttoainesuihkuista sekä monifaasivirtauksista. Laskennallinen tutkimus on tehty läheisessä yhteistyössä kokeellisen tutkimuksen kanssa.

Vuorisella on erinomaiset kansainväliset verkostot ja hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa KTH:n, TU Delftin sekä Lundin yliopiston kanssa. Kansallisella tasolla Vuorinen on toiminut aktiivisessa yhteistyössä tieteen tietotekniikan keskus CSC:n kanssa, joka on tarjonnut tutkimuksen laskentaresurssit.  Vuorisen tutkimusryhmä on kehittänyt aktiivisesti virtausratkaisijoita avoimen lähdekoodin OpenFOAM-ohjelmistolla. Ryhmän kehittämiä ratkaisijoita on äskettäin käytetty, palamissovellusten lisäksi, mm tuulivoiman sekä tuulen voimakkuuden vaihteluiden simulointiin LES-menetelmällä. Vuorinen on järjestänyt OpenFOAM:ista lukuisia peruskursseja yhteistyössä CSC:n kanssa.  Vuorisen opetus liittyy mm lämmönsiirtoon, turbulenssin simulointimenetelmiin sekä termodynamiikkaan. 

Suomen Akatemia myönsi vuonna 2013 Vuoriselle kolmivuotisen rahoituksen tutkimukseen, jonka aiheena on Polttoainekaasusuihkujen sekoittuminen kuumassa ympäristössä ja moodianalyysi käyttäen virtauslaskentaa.

Vuorinen valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004 teknillisen fysiikan ja matematiikan osastolta ja väitteli tohtoriksi virtausmekaniikan (CFD) alalta vuonna 2010 energiatekniikan laitokselta. Kunniamaininnan saanut väitöskirja (LES of Certain Droplet Size Effects in Fuel Sprays) liittyi diesel polttoainesuihkun mallintamiseen suurten pyörteiden menetelmällä käyttäen OpenFOAM-ohjelmistoa.

Yhteystiedot

Apulaisprofessori Ville Vuorinen
Puh. 050 3611 471
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
Kolme iloista ihmistä verkostoitumassa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Monilla suomalaisilla yrityksillä olisi paljon opittavaa japanilaisesta palvelukulttuurista

Tuoreessa tietokirjassa ”Omotenashi – Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta?” kerrotaan, millä tavoin luodaan ylivoimainen asiakaskokemus arkisissakin kohtaamisissa.