Uutiset

Vesitutkimuksen digiloikka sai viisivuotisen rahoituksen

DigiVesi-hanke mahdollistaa merkittävän loikan tiedonhallinta- ja ohjelmointiosaamisessa koko Suomen vesialalla, vahvistaen samalla alan kilpailukykyä maailmalla.
Aalto-yliopiston kampus

Maa- ja vesitekniikan tuki on myöntänyt Aalto-yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmän DigiVesi-hankkeelle 5-vuotisen rahoituksen, yhteensä 290 854 euroa, jonka tavoitteena on hyödyntää entistä tehokkaammin digitaalisuuden tuomia mahdollisuuksia niin ryhmän tutkimuksessa kuin opetuksessa.

”Tavoitteemme on olla maailman huipulla hyödyntämässä digitalisaation tuomia mahdollisuuksia ja kehittämässä tulevaisuuden työkaluja. DigiVesi-hankkeen myötä pystymme tarjoamaan parasta mahdollista tietotaitoa ja tukea sekä opiskelijoillemme että tutkijoillemme, jotta saavutamme tavoitteen. Samalla tutkimuksemme taso ja vaikuttavuus sekä opiskelijoidemme työelämätaidot nousevat entisestään”, kertoo professori Matti Kummu.

Vesitutkimus perustuu yhä enemmän isojen tietoaineistojen käsittelyyn ja analysointiin. Suomessa ja maailmalla on paljon avointa vesitutkimukseen liittyvää dataa, kuten tilasto- ja paikkatietoa, jonka entistä tehokkaampi hyödyntäminen on tärkeää muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutusten arvioimiseksi.

Digitaalisuus muuttamaan vesitekniikan tutkimusta

Digitaalisuus luo uusia mahdollisuuksia sekä tutkimukseen että opetukseen. Se mahdollistaa entistä suurempien numeeristen aineistojen käytön ja tuottamisen, tehokkaamman vesiteknillisen laskennan sekä tiedon ja menetelmien jakamisen avoimesti tutkijoille ja loppukäyttäjille. 

”Käytämme aineistojen analysointiin itse tehtyjä koodeja, joita on helppo jakaa tutkimuksen, opetuksen ja tiedeyhteisön kesken. Nyt myönnetyn rahoituksen avulla palkkaamme Staff Scientistin, joka pystyy pitkäjänteisesti rakentamaan yhtenäisen ohjelmistoinfrastruktuurin ja tukemalla tutkijoitamme tehostamaan koko ryhmän ohjelmointi- ja datankäsittelytaitoja”, Kummu jatkaa.

Digitaaliset aineistot ja tutkijoiden tekemät mallinnus- ja analysointikoodit ovat osa alan kriittistä infraa, jota pitää kehittää ja jonka ylläpidon jatkuvuus on tärkeää taata.

"DigiVesi-hanke luo uutta avausta ja vahvistaa digitaalista pehmeää infrastuktuuria ulottuen myös muille tutkimusaloille Rakennetun ympäristön laitoksella", sanoo laitoksen varajohtaja professori Harri Koivusalo.

”DigiVesi-hanke mahdollistaa merkittävän loikan tiedonhallinta- ja ohjelmointiosaamisessa koko Suomen vesialalla, vahvistaen samalla alan kilpailukykyä maailmalla”, Koivusalo jatkaa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tutkimus ja taide Julkaistu:

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.