Uutiset

Vesitutkimuksen digiloikka sai viisivuotisen rahoituksen

DigiVesi-hanke mahdollistaa merkittävän loikan tiedonhallinta- ja ohjelmointiosaamisessa koko Suomen vesialalla, vahvistaen samalla alan kilpailukykyä maailmalla.
Aalto-yliopiston kampus

Maa- ja vesitekniikan tuki on myöntänyt Aalto-yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmän DigiVesi-hankkeelle 5-vuotisen rahoituksen, yhteensä 290 854 euroa, jonka tavoitteena on hyödyntää entistä tehokkaammin digitaalisuuden tuomia mahdollisuuksia niin ryhmän tutkimuksessa kuin opetuksessa.

”Tavoitteemme on olla maailman huipulla hyödyntämässä digitalisaation tuomia mahdollisuuksia ja kehittämässä tulevaisuuden työkaluja. DigiVesi-hankkeen myötä pystymme tarjoamaan parasta mahdollista tietotaitoa ja tukea sekä opiskelijoillemme että tutkijoillemme, jotta saavutamme tavoitteen. Samalla tutkimuksemme taso ja vaikuttavuus sekä opiskelijoidemme työelämätaidot nousevat entisestään”, kertoo professori Matti Kummu.

Vesitutkimus perustuu yhä enemmän isojen tietoaineistojen käsittelyyn ja analysointiin. Suomessa ja maailmalla on paljon avointa vesitutkimukseen liittyvää dataa, kuten tilasto- ja paikkatietoa, jonka entistä tehokkaampi hyödyntäminen on tärkeää muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutusten arvioimiseksi.

Digitaalisuus muuttamaan vesitekniikan tutkimusta

Digitaalisuus luo uusia mahdollisuuksia sekä tutkimukseen että opetukseen. Se mahdollistaa entistä suurempien numeeristen aineistojen käytön ja tuottamisen, tehokkaamman vesiteknillisen laskennan sekä tiedon ja menetelmien jakamisen avoimesti tutkijoille ja loppukäyttäjille. 

”Käytämme aineistojen analysointiin itse tehtyjä koodeja, joita on helppo jakaa tutkimuksen, opetuksen ja tiedeyhteisön kesken. Nyt myönnetyn rahoituksen avulla palkkaamme Staff Scientistin, joka pystyy pitkäjänteisesti rakentamaan yhtenäisen ohjelmistoinfrastruktuurin ja tukemalla tutkijoitamme tehostamaan koko ryhmän ohjelmointi- ja datankäsittelytaitoja”, Kummu jatkaa.

Digitaaliset aineistot ja tutkijoiden tekemät mallinnus- ja analysointikoodit ovat osa alan kriittistä infraa, jota pitää kehittää ja jonka ylläpidon jatkuvuus on tärkeää taata.

"DigiVesi-hanke luo uutta avausta ja vahvistaa digitaalista pehmeää infrastuktuuria ulottuen myös muille tutkimusaloille Rakennetun ympäristön laitoksella", sanoo laitoksen varajohtaja professori Harri Koivusalo.

”DigiVesi-hanke mahdollistaa merkittävän loikan tiedonhallinta- ja ohjelmointiosaamisessa koko Suomen vesialalla, vahvistaen samalla alan kilpailukykyä maailmalla”, Koivusalo jatkaa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

AI-generated colourful images of robot-looking figures and humans programming.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ohjelmoinnin sietämätön keveys – tekoälyavusteinen koodaus pakottaa miettimään tietotekniikan opetuksen uudelleen

Aalto-yliopiston tietoteknisen opetuksen tutkijat osoittivat tutkimuksessaan, että tekoälyavusteinen ohjelmointi voi olla hyödyllinen työkalu opettajille.
An illustrated book with model wearing summery outfit lays on colourful textiles surface
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

DIALOGUES-näyttely tekstiilien tulevaisuudesta Dipolin galleriassa

Näyttelyssä on esillä Aalto yliopiston tekstiiliin liittyviä tutkimusprojekteja ja opiskelijatöitä.
A person wearing a shirt that says "build like an entrepreneur" sitting in class, in front of a drawing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutki taiteen ja yrittäjyyden yhtymäkohtia Aallon opiskeljoiden näyttelyssä

Art, Life and Entrepreneurship -kurssin lopputyöt ovat näytillä Väreen aulassa 29.11.–13.12.
Andrea Sand
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Piille löytyy elektroniikassa lupaavia haastajia, mutta niiden säteilynkestävyys on arvoitus – tutkimusprojekti kehittää tehokasta tapaa säteilyvaurioiden ennustamiseen

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Andrea Sand sai Euroopan tutkimusneuvostolta merkittävän rahoituksen puolijohteiden säteilyvaurioiden ennustamiseen. Uusi menetelmä voi avata ovia seuraavan sukupolven materiaalien käyttöönotolle.