Uutiset

Valokuvauksen opiskelija Karl Ketamo mukana Photo X Photovillessa

Valokuvauksen opiskelija Karl Ketamo Aalto-yliopistosta on valittu mukaan Rotterdamin Photo X Photoville -valokuvafestivaalille 12.-24. syyskuuta. Ketamo on yksi neljästä kuvataiteilijasta festivaalin "(Un) Bound"-näyttelyssä.
karl_landscape_1_800_fi_fi.jpg

Karl Ketamon (1987) kuvasarja "Landscape of Authority" esittää passiin kuvattuja maisemakuvia. Ne luovat kertomuksia kansallisesta identiteetistä ja herättävät samalla kysymyksiä maahanmuutosta ja ihmisten liikkumisesta kyseenalaistaen siten matkustusasiakirjojen erityisluonteen ja niiden merkityksen.

Ketamo valmistui vuonna 2016 Royal Academy of Artista Haagista ja opiskelee valokuvausta Aalto-yliopistossa. Hänen lopputyönsä valittiin arvostetun Steenbergen Stipendium -palkinnonsaajaehdokkaaksi ja valittiin Young Artfund Amsterdamin saajaksi. Ketamon visuaalinen tutkimus ja metodologia juontuvat usein filosofisesta ajattelusta, joka liittyy maisemaan kulttuurisessa kontekstissa.

Passi mahdollistaa ja rajoittaa

Ketamon teossarja koostuu eri maiden passeista skannatuista kuvista. Hän haluaakin kyseenalaistaa passin luonteen eli miten se rajoittaa liikkuvuutta, joka taas perustuu maiden välisiin sopimuksiin eikä yksilön tarpeeseen liikkua. Passi koetaan objektiivisena liikkuvuuden määritelmänä, mutta se ei kuitenkaan ota huomioon ihmisen subjektiivista tarvetta liikkua. Hän pohtii myös passin merkitystä ja rajoittavuutta: passi määrätään yksilölle sen mukaan mihin maahan tämä syntyy. Se vaikuttaa ihmisten mahdollisuuksiin liikkua maapallolla, vaikka kukaan meistä ei asiaan voi vaikuttaa.  

“Itselleni tärkeintä on se, että saan työni esille maahan, jossa ihmisten vapaata liikkuvuutta syntyperän perusteella ollaan rajoitettu viime aikoina. Samaan aikaan taas markkinat kukoistavat ja tavarat saavat liikkua maasta toiseen melko rajoituksetta. Tämähän on täysin absurdia”, Ketamo pohtii.

Teoksellaan Ketamo haluaa kyseenalaistaa myös ajassa vellovaa kansallisaatteen ihannointia juuri maiseman kautta. Hänen mielestään kansallismaiseman merkitystä maan identiteetin luomisessa ei voi kieltää. Kansallismaisemaa voitaisiin hänen mielestään jopa pitää “uhan alla olevana kohteena”, kun on kyse siitä, että maaperäämme pitäisi suojella ulkopuolisilta vaikutuksilta. Tavalla tai toisella hän haluaa kuitenkin myös kyseenalaistaa maiseman kansallisena ideologiana ja rajojen luojana. “Usein koemme, että maisema kuuluu maan rajojen sisään, mutta kysehän on jo olemassa olevista maisemista, jotka olemme kiinnittäneet maahamme esittämällä niistä kuvia.”  

Rajoista, vapaudesta ja yhteisön kaipuusta

(Un) Bound" -näyttelyn neljä kuvataiteilijaa työskentelevät Rotterdamissa, Hollannissa tutkien erilaisia rajoja määrittäviä kirjoitettuja ja kirjoittamattomia sääntöjä, ja miten ne vaikuttavat vapauden tunteeseen ja yhteisöön kuulumisen tunteeseen. Näyttelyn taiteilijoiden ristiriitaisiin ja toisinaan epätavallisiin visuaalisin strategioihin liittyy maiseman ja muuttoliikkeen tutkiminen, kulttuurintulkinta ja siihen liittyvät assosiaatiot.

Rotterdam Photo -valokuvafestivaali pidetään helmikuussa Rotterdamin taideviikon yhteydessä. Avoimen kutsun ja vuosittaisen teeman ansiosta se tarjoaa itsenäisille valokuvaajille mahdollisuuden esitellä töitään Kop van Zuidissa Rotterdamissa. Kuvaajat voivat olla kaupallisia tai taidekuvaajia, amatöörejä tai vastavalmistuneita. Festivaalin järjestävät Daguerren säätiö ja More Productions, ja se pidetään Katendrecht Delipleinissä Hollannin valokuvamuseon lähistöllä. Festivaali esittelee valokuvia uusiokäyttöön otetuissa satamakonteissa sekä satamakaupungin julkisissa tiloissa. Rotterdamin valokuvafestivaalin aikana helmikuussa 2017 festivaali kasvoi kahdeksasta 32:een konttiin ja houkutteli noin 5 000 kävijää. Näyttelyn ohella festivaaleilla on tarjolla myös keskusteluja, insta-kävelyitä sekä työpajoja.

Lue lisää: http://photoville.com/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Jose Lado, photo: Evelin Kask
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Apulaisprofessori Jose Lado palkittiin kvanttimateriaaleihin liittyvän teorian kehittämisestä

Deutsche Physikalische Gesellschaft ja Institute of Physics New Journal of Physics (NJP) ovat myöntäneet varhaisen tutkijauran palkinnon fysiikan apulaisprofessori Jose Ladolle. Se on tunnustus merkittävästä roolista kaksiulotteisten magneettisten materiaalien ja toistensa suhteen kierrettyjen van der Waals -rakenteiden tutkimuksessa.
Picture of Sara Salmani
Yliopisto Julkaistu:

Sara Salmanin Everyone Included -koulutus saatavilla aaltolaisille

Moninaisuuden ja osallisuuden asiantuntija Sara Salmanin koulutusmateriaali "Everyone included – Advancing diversity and fostering inclusion" on tarjolla aaltolaisille joulukuun ajan.
Rakentajanaukio 4
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Rakentajanaukion pysäköintialue suljetaan osittain

Puolet pysäköintialueesta suljetaan joulukuun aikana ja otetaan HSY:n vesihuollon saneeraustyömaan käyttöön.
Isoisänsilta Helsingissä.
Opinnot Julkaistu:

Fabian ja Jaakko Ahvenaisen rahaston apurahat haettavissa 31.1.2022 asti

Apurahoja myönnetään sillanrakennuksen ja talonrakennuksen aloilla suoritetuista opinnoista tai kannustuksena aihealueiden jatko-opiskelijoille.