Uutiset

Valaistus mullistui sisulla

Hiroshi Amano teki sinistä lediä vauhdittaneet läpimurtonsa 1980-luvulla. Nyt tuore nobelisti tulee Aalto-yliopistoon kertomaan ledien tarinan.

Fysiikan Nobel myönnettiin viime syksynä Isamu Akasakille, Shuji Nakamuralle ja Hiroshi Amanolle sinisen led-valon kehittämisestä.  Kun keksintö yhdistetään jo aiemmin kehitettyihin punaiseen ja vihreään, syntyy valkoista led-valoa. Sitä hohtavia valonlähteitä alkaa olla kaikkialla, eikä ihme: hehkulamppuun ja loisteputkeen verrattuna led on ylivoimainen sekä kestossa että energiatehokkuudessa.

Amanon kanssa tutkimusyhteistyötä tekevä Aalto-yliopiston professori Filip Tuomisto tietää, ettei valaistuksen mullistaminen käynyt helposti.

”Amanon rooli oli erityisen merkittävä sinisessä ledissä käytettävän puolijohdemateriaalin, galliumnitridin, valmistusmenetelmien kehittämisessä 1980-luvulla. Tarvittiin uskoa siihen, että homma vielä onnistuu, vaikka moni muu tutkija oli jo luovuttanut ja siirtynyt sinkkiselenidiin tai piikarbidiin”, hän sanoo.

Tarvittiin uskoa siihen, että homma vielä onnistuu.

Amano oli jo ennen Nobel-palkintoa yksi ledeissä ja lasereissa hyödynnettävän nitridipuolijohdeteknologian kärkinimistä. Tuomisto ryhmineen on tutkinut nobelistin kanssa galliumnitridimateriaalien kidelaatua, erityisesti niiden pistevirheitä.

”Pistevirheillä on ratkaiseva merkitys galliumnitridin sähköisille ja optisille virheille. Olemme analysoineet Amanon laboratorion näytteitä muun muassa atomitason kidevirheitä paljastavalla positroniannihilaatiomenetelmillä, joiden käytössä olemme maailman huippuja”, Tuomisto kertoo.

”Aallon opiskelijoille ja nuorille tutkijoille on valtavan inspiroivaa päästä kuulemaan maailman arvostetuimman tiedepalkinnon vastikään saaneen Amanon kokemuksia ja keskustelemaan hänen kanssaan. Myös suurelle yleisölle tarjoutuu mahdollisuus saada ensi käden tietoa nykyisen led-pohjaisen valaistustekniikan mahdollistaneesta tieteellisestä tutkimuksesta”, hän iloitsee.

Hiroshi Amano pitää kaikille avoimen, englanninkielisen yleisöluennon ”Illuminating the world by LEDs” Aalto-yliopistossa 19. maaliskuuta klo 15.15-16.15, osoitteessa Otakaari 1, B-sali. Tervetuloa!

Ylempi kuva: Hiroshi Amano © Nobel Media AB / Alexander Mahmoud

Alempi kuva: Filip Tuomisto, kuvaaja Anni Hanén

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Suvi Hirvonen-Ere
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta

Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.
Ylös vievät betoniset portaat, vasemmalla puolelle seinällä taideteos
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: