Uutiset

Uusi tutkimushanke pureutuu rasismiin mediaympäristössä

Tutkimuksen aineisto on poikkeuksellisen laaja, ja sen analyysi yhdistää tietojenkäsittelytieteen ja yhteiskuntatieteiden menetelmiä.

Facebookissa on paljon rasismiin liittyviä sisältöjä.

Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteisen hankkeen tavoitteena on lisätä ymmärrystä rasismia koskevista uudentyyppisistä tiedontuottamisen, tunnevaltaisten kokemusten ja julkisen keskustelun muodoista. Tutkijat selvittävät, kuinka rasismia tuotetaan, kierrätetään ja haastetaan nykyisessä ylikansallisessa ja hybridissä mediaympäristössä. 

– Tutkimme, kuinka rasismiin liittyvät puhetyylit kulkevat eri viestintäkanavien välillä ja maasta toiseen, esimerkiksi Facebookista Helsingin Sanomiin. Nykyisessä mediakentässä toimittajien luoma sisältö sekoittuu käyttäjien luoman sisällön kanssa, kertoo HIITin ja Aalto-yliopiston tutkija Matti Nelimarkka.

Tutkimusmenetelmältään uraauurtava projekti yhdistää tietojenkäsittelytieteen ja yhteiskuntatieteiden menetelmiä. Poikkeuksellisen laaja aineisto sisältää keskeiset valtamedian ja sosiaalisen median verkkoaineistot ja keskustelut.

– Keräämme tutkimusaineiston tietokoneohjelmilla tietyltä ajanjaksolta, ja sitä käsitellään laskennallisen data-analyysin keinoin. Ajallisten vaikutusten analyysi on tärkeää, jotta nähdään, voidaanko vetää yhteyksiä uutistapahtumien välille. Samalla yritämme ymmärtää algoritmien, esimerkiksi Facebookin uutisvirran, merkitystä rasismipuheen muodostamisessa, lisää Nelimarkka.

Hankkeen tavoitteena on myös rakentaa välineitä, joilla voidaan vähentää rasismin ilmenemistä.

– Tulemme pohtimaan paljon sitä, millä tavalla rasismista puhutaan julkisuudessa, esimerkiksi miten rasismi määritellään, missä rasismiin liittyvät keskustelut käydään, manipuloidaanko rasismiin liittyviä kuvia ja tekstejä, miksi rasismia pidetään vaikeana asiana, ja miksi rasismista puhumista jopa pelätään, kertoo hankkeesta vastaava professori Kaarina Nikunen Tampereen yliopistolta.

Julkisen keskustelun suuri ongelma tällä hetkellä on, että mielipiteet eivät välttämättä keskustelemisesta huolimatta kohtaa.

Yleisesti ihmisten äärilaidoissa olevat mielipiteet lievenevät ja siirtyvät enemmän kohti keskustaa, mikäli he joutuvat pohtimaan omaa rooliaan ja keskustelemaan omasta mielipiteestään.

– Julkisen keskustelun suuri ongelma tällä hetkellä on, että mielipiteet eivät välttämättä keskustelemisesta huolimatta kohtaa. Mediakenttä on niin sirpaleinen, että on liiankin helppoa hakea tukea omalle näkökannalle, lisää Nikunen.

Laskennallisen data-analyysin lisäksi tutkimusmenetelminä ovat muun muassa toimittajahaastattelut ja etnografiset havainnot. Keskusteluun osallistuvia ihmisiä voidaan haastatella silloin, kun se tuntuu relevantilta tutkimuksen kannalta.

Racisms and public communications in the hybrid media environment (HYBRA) -konsortiohanke alkaa 1.9.2016, ja se kestää vuoden 2019 loppuun. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin miljoona euroa ja mukana ovat Tampereen yliopiston viestintätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta ja Aalto-yliopiston tietotekniikan laitos HIIT-tutkimusyksikön osalta. Hanketta tukee Suomen Akatemia.

Lisätietoa:

Tutkija Matti Nelimarkka
Aalto-yliopiston tietotekniikan laitos, HIIT
p. 050 527 5920
[email protected]

Median ja viestinnän tutkimuksen professori Kaarina Nikunen
Viestintätieteellinen tiedekunta, Tampereen yliopisto
p. 040 190 4094
[email protected]

Professori Mervi Pantti
Viestintä, Sosiaalitieteiden laitos, Helsingin yliopisto
[email protected]

Blogi: rajapinta.co

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.
A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
Käsikirjoituskoulutusta / post-it-lappuja / Marja-Riitta Koivumäki
Mediatiedotteet, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopistoon elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus

Syksyllä 2023 alkava koulutus on suunniteltu ammatillista osaamista syventäväksi koulutukseksi alalla jo toimiville.
A teacher and two researchers smiling and sorting through paper presentations in a classroom
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa

Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.