Uutiset

Uusi kirja: Miten ja milloin tarttua teollisen internetin mahdollisuuksiin?

Professori Jari Collin ja toimittaja Ari Saarelainen opastavat yrityksiä teollisen internetin mahdollisuuksiin.

Teollinen internet on kuuma puheenaihe. Mitä tapahtuu, kun älykkäät tuotteet ja palvelut kytketään verkkoon? Miten tehdä tästä mahdollisuus?

Teolliseen internetiin syvällisesti perehtyneet asiantuntijat Jari Collin ja Ari Saarelainen ovat koonneet yksiin kansiin teollisen internetin perusteet, nykytilan ja tulevaisuuden. He kehottavat suomalaisia yrityksiä lähtemään rohkeasti mukaan kehittämään järjestelmiään teollisen internetin suuntaan.

- Olemme uuden teollisen disruption keskellä, minkä seurauksena perinteiset liiketoimintamallit tulevat muuttumaan. Dataa tuottavan laitekannan läpinäkyvyys ja analytiikka avaavat huikeita näkymiä monella eri toimialalla, kirjoittajat sanovat.

Teollinen internet lisää tuottavuutta toimitusketjun eri vaiheissa. Suurin potentiaali on kuitenkin liiketoimintamallien, uusien datapohjaisten palveluiden synnyttämisessä.

- Saadaan esimerkiksi huomattavaa parannusta asiakaskokemukseen ja toiminnan tehokkuuteen ja sitä kautta parempaa kannattavuutta niin asiakkaalle kuin ratkaisun toimittajalle.

Mistä kiikastaa?

Jari Collinin mukaan teknologia ja sen hinta eivät ole enää pullonkaula, vaan isoimmat haasteet datan hyödyntämisessä liittyvät osaamiseen ja muutosjohtamiseen. Käyttöönotossa tarvitaan tekniikan lisäksi vankkaa liiketoimintaymmärrystä ja yhteistyötä yli perinteisten toimiala- ja organisaatiorajojen.

Ari Saarelainen on huomannut yrityksissä liikaa varmistelua ja pelkoja, jotka estävät strategisten päätösten tekoa. 

- Ei tunnisteta omia mahdollisuuksia, ei päästä alkuun ja investoidaan liian vähän. Edelleen oikeasti liikkeelle lähteneiden yritysten lukumäärä on kovin pieni, vaikka kärki on terävä.

Mikä auttaa eteenpäin?

- Suomessa on maailman huippua olevaa teknologiaosaamista. Suomalaiset insinöörit tuntevat erilaisten koneiden ja laitteiden sielunelämän, mobiilimaailman, verkot ja sovelluskehityksen. Merkittäviä ovat myös tiiviit kumppaniverkostot, Ari Saarelainen luettelee suomalaisten yritysten vahvuuksia.

- Myös henkilöstön osaaminen ja sitoutuminen kilpailukyvyn jatkuvaan kehittämiseen ovat perinteisiä vahvuuksia meillä. Kun vain ylimmässä johdossa riittää tahtoa ja näkemystä, yrityksillä on kaikki edellytykset nousta edelläkävijöiksi, Jari Collin lisää.

Kirja käsittelee teollista internetiä laajasti, käytännönläheisesti ja opastaen. Myös digitalisaation teknologia antureista analytiikkaan tulee tutuksi. Suomalaiset ja kansainväliset case-esimerkit tuovat ilmiön käytännön tasolle. Lukija saa kattavan oppaan liiketoimintahyötyjen etsimiseen ja yrityksen teollisen internetin tiekartan laatimiseen.

Kirjoittajat

Jari Collin on Soneran teknologiajohtaja 1.9.2016 alkaen. Viimeiset kaksi vuotta hän on toiminut tietojohtajana Stora Enson kunnossapitoyhtiö Eforassa kehittämässä Älykäs kunnossapito -toimintamallia ja siihen liittyviä teollisen internetin ratkaisuja. Aiemmin hän on työskennellyt Elisa-konsernin tietohallintojohtajana ja Nokia-konsernin palveluksessa, muun muassa Nokia Networksin ICT-johtajana. Hän toimii osa-aikaisesti Aalto-yliopistossa professorina.

Alma Median Tivi-lehdessä työskentelevä Ari Saarelainen on ollut teknologiaan erikoistunut toimittaja yli kymmenen vuotta. Aiemmin hän on työskennellyt Tietokone-lehdessä ja Helsingin Sanomissa. Saarelainen on kirjoittanut paljon artikkeleita teollisesta internetistä ja muun muassa tietoturvasta. 

Teollinen internet

ISBN 978-952-14-2849-4, kovakantinen

ISBN 978-952-14-2850-0, sähkökirja

333 s., 69 €

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Opinnot Julkaistu:

Uusi kurssi Kemiantekniikan asiantuntijaksi kehittyminen on alkamassa tammikuussa

Haluatko kehittyä hyvinvoivaksi, omat vahvuudet tuntevaksi, tuotteliaaksi oman alan ammattilaiseksi? Tule uudelle CHEM-C2005 Kemiantekniikan asiantuntijaksi kehittyminen-kurssille! 
Tiina Alahuhta-Kasko
Yliopisto Julkaistu:

Tiina Alahuhta-Kasko Aalto-yliopiston hallituksen jäseneksi

Uuden jäsenen kolmevuotinen kausi alkaa tammikuussa 2025.
Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Opinnot Julkaistu:

Hyvä akateeminen käytäntö opinnoissa Aalto-yliopistossa, ohje päivitetty

Hyvä akateeminen käytäntö opinnoissa Aalto-yliopistossa -ohje tulee voimaan 1.1.2025. Ohje hyväksyttiin Akateemisten asiain komiteassa syyskuussa 2024. Tämä ohje korvaa aiemman, vuonna 2011 hyväksytyn ohjeen ” Aalto-yliopiston opiskelua koskevat eettiset säännöt ja niiden rikkomusten käsittely”.