Uutiset

Uusi kirja: Miten ja milloin tarttua teollisen internetin mahdollisuuksiin?

Professori Jari Collin ja toimittaja Ari Saarelainen opastavat yrityksiä teollisen internetin mahdollisuuksiin.

Teollinen internet on kuuma puheenaihe. Mitä tapahtuu, kun älykkäät tuotteet ja palvelut kytketään verkkoon? Miten tehdä tästä mahdollisuus?

Teolliseen internetiin syvällisesti perehtyneet asiantuntijat Jari Collin ja Ari Saarelainen ovat koonneet yksiin kansiin teollisen internetin perusteet, nykytilan ja tulevaisuuden. He kehottavat suomalaisia yrityksiä lähtemään rohkeasti mukaan kehittämään järjestelmiään teollisen internetin suuntaan.

- Olemme uuden teollisen disruption keskellä, minkä seurauksena perinteiset liiketoimintamallit tulevat muuttumaan. Dataa tuottavan laitekannan läpinäkyvyys ja analytiikka avaavat huikeita näkymiä monella eri toimialalla, kirjoittajat sanovat.

Teollinen internet lisää tuottavuutta toimitusketjun eri vaiheissa. Suurin potentiaali on kuitenkin liiketoimintamallien, uusien datapohjaisten palveluiden synnyttämisessä.

- Saadaan esimerkiksi huomattavaa parannusta asiakaskokemukseen ja toiminnan tehokkuuteen ja sitä kautta parempaa kannattavuutta niin asiakkaalle kuin ratkaisun toimittajalle.

Mistä kiikastaa?

Jari Collinin mukaan teknologia ja sen hinta eivät ole enää pullonkaula, vaan isoimmat haasteet datan hyödyntämisessä liittyvät osaamiseen ja muutosjohtamiseen. Käyttöönotossa tarvitaan tekniikan lisäksi vankkaa liiketoimintaymmärrystä ja yhteistyötä yli perinteisten toimiala- ja organisaatiorajojen.

Ari Saarelainen on huomannut yrityksissä liikaa varmistelua ja pelkoja, jotka estävät strategisten päätösten tekoa. 

- Ei tunnisteta omia mahdollisuuksia, ei päästä alkuun ja investoidaan liian vähän. Edelleen oikeasti liikkeelle lähteneiden yritysten lukumäärä on kovin pieni, vaikka kärki on terävä.

Mikä auttaa eteenpäin?

- Suomessa on maailman huippua olevaa teknologiaosaamista. Suomalaiset insinöörit tuntevat erilaisten koneiden ja laitteiden sielunelämän, mobiilimaailman, verkot ja sovelluskehityksen. Merkittäviä ovat myös tiiviit kumppaniverkostot, Ari Saarelainen luettelee suomalaisten yritysten vahvuuksia.

- Myös henkilöstön osaaminen ja sitoutuminen kilpailukyvyn jatkuvaan kehittämiseen ovat perinteisiä vahvuuksia meillä. Kun vain ylimmässä johdossa riittää tahtoa ja näkemystä, yrityksillä on kaikki edellytykset nousta edelläkävijöiksi, Jari Collin lisää.

Kirja käsittelee teollista internetiä laajasti, käytännönläheisesti ja opastaen. Myös digitalisaation teknologia antureista analytiikkaan tulee tutuksi. Suomalaiset ja kansainväliset case-esimerkit tuovat ilmiön käytännön tasolle. Lukija saa kattavan oppaan liiketoimintahyötyjen etsimiseen ja yrityksen teollisen internetin tiekartan laatimiseen.

Kirjoittajat

Jari Collin on Soneran teknologiajohtaja 1.9.2016 alkaen. Viimeiset kaksi vuotta hän on toiminut tietojohtajana Stora Enson kunnossapitoyhtiö Eforassa kehittämässä Älykäs kunnossapito -toimintamallia ja siihen liittyviä teollisen internetin ratkaisuja. Aiemmin hän on työskennellyt Elisa-konsernin tietohallintojohtajana ja Nokia-konsernin palveluksessa, muun muassa Nokia Networksin ICT-johtajana. Hän toimii osa-aikaisesti Aalto-yliopistossa professorina.

Alma Median Tivi-lehdessä työskentelevä Ari Saarelainen on ollut teknologiaan erikoistunut toimittaja yli kymmenen vuotta. Aiemmin hän on työskennellyt Tietokone-lehdessä ja Helsingin Sanomissa. Saarelainen on kirjoittanut paljon artikkeleita teollisesta internetistä ja muun muassa tietoturvasta. 

Teollinen internet

ISBN 978-952-14-2849-4, kovakantinen

ISBN 978-952-14-2850-0, sähkökirja

333 s., 69 €

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kristo Ovaska, Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022
Nimitykset Julkaistu:

Kristo Ovaska on Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022

”Laaja-alaiselle osaamiselle on työmarkkinoilla suurta kysyntää”, sanoo Kristo Ovaska.
Aalto University_question mark in the snow
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Torkkumiskapseleita ja energiansäästöä - tervetuloa mukaan!

Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtuma kokoaa yhteen kampuksen keskeiset teemat kestävästä kehityksestä ja energiansäästöstä sekä kaikkien kampuksen käyttäjien hyvinvoinnista.
People with laptops having a meeting around a table.
Opinnot Julkaistu:

Aallon uusi First time manager -koulutus tarjoaa kattavat eväät aloittelevalle esihenkilölle

Koulutus pureutuu siihen, millaisia asioita ensimmäistä kertaa vastuutehtävässä työskentelevän henkilön tulisi osata.
Sähköauto Zoe
Kampus Julkaistu:

Sähköautojen lataamisen hintoja kampuksella alennetaan

Sähköautojen lataushintaa Otaniemen kampuksella ja Aalto Töölössä tarkistetaan 30.1.2023 alkaen.