Uutiset

Uusi kirja: Miten ja milloin tarttua teollisen internetin mahdollisuuksiin?

Professori Jari Collin ja toimittaja Ari Saarelainen opastavat yrityksiä teollisen internetin mahdollisuuksiin.

Teollinen internet on kuuma puheenaihe. Mitä tapahtuu, kun älykkäät tuotteet ja palvelut kytketään verkkoon? Miten tehdä tästä mahdollisuus?

Teolliseen internetiin syvällisesti perehtyneet asiantuntijat Jari Collin ja Ari Saarelainen ovat koonneet yksiin kansiin teollisen internetin perusteet, nykytilan ja tulevaisuuden. He kehottavat suomalaisia yrityksiä lähtemään rohkeasti mukaan kehittämään järjestelmiään teollisen internetin suuntaan.

- Olemme uuden teollisen disruption keskellä, minkä seurauksena perinteiset liiketoimintamallit tulevat muuttumaan. Dataa tuottavan laitekannan läpinäkyvyys ja analytiikka avaavat huikeita näkymiä monella eri toimialalla, kirjoittajat sanovat.

Teollinen internet lisää tuottavuutta toimitusketjun eri vaiheissa. Suurin potentiaali on kuitenkin liiketoimintamallien, uusien datapohjaisten palveluiden synnyttämisessä.

- Saadaan esimerkiksi huomattavaa parannusta asiakaskokemukseen ja toiminnan tehokkuuteen ja sitä kautta parempaa kannattavuutta niin asiakkaalle kuin ratkaisun toimittajalle.

Mistä kiikastaa?

Jari Collinin mukaan teknologia ja sen hinta eivät ole enää pullonkaula, vaan isoimmat haasteet datan hyödyntämisessä liittyvät osaamiseen ja muutosjohtamiseen. Käyttöönotossa tarvitaan tekniikan lisäksi vankkaa liiketoimintaymmärrystä ja yhteistyötä yli perinteisten toimiala- ja organisaatiorajojen.

Ari Saarelainen on huomannut yrityksissä liikaa varmistelua ja pelkoja, jotka estävät strategisten päätösten tekoa. 

- Ei tunnisteta omia mahdollisuuksia, ei päästä alkuun ja investoidaan liian vähän. Edelleen oikeasti liikkeelle lähteneiden yritysten lukumäärä on kovin pieni, vaikka kärki on terävä.

Mikä auttaa eteenpäin?

- Suomessa on maailman huippua olevaa teknologiaosaamista. Suomalaiset insinöörit tuntevat erilaisten koneiden ja laitteiden sielunelämän, mobiilimaailman, verkot ja sovelluskehityksen. Merkittäviä ovat myös tiiviit kumppaniverkostot, Ari Saarelainen luettelee suomalaisten yritysten vahvuuksia.

- Myös henkilöstön osaaminen ja sitoutuminen kilpailukyvyn jatkuvaan kehittämiseen ovat perinteisiä vahvuuksia meillä. Kun vain ylimmässä johdossa riittää tahtoa ja näkemystä, yrityksillä on kaikki edellytykset nousta edelläkävijöiksi, Jari Collin lisää.

Kirja käsittelee teollista internetiä laajasti, käytännönläheisesti ja opastaen. Myös digitalisaation teknologia antureista analytiikkaan tulee tutuksi. Suomalaiset ja kansainväliset case-esimerkit tuovat ilmiön käytännön tasolle. Lukija saa kattavan oppaan liiketoimintahyötyjen etsimiseen ja yrityksen teollisen internetin tiekartan laatimiseen.

Kirjoittajat

Jari Collin on Soneran teknologiajohtaja 1.9.2016 alkaen. Viimeiset kaksi vuotta hän on toiminut tietojohtajana Stora Enson kunnossapitoyhtiö Eforassa kehittämässä Älykäs kunnossapito -toimintamallia ja siihen liittyviä teollisen internetin ratkaisuja. Aiemmin hän on työskennellyt Elisa-konsernin tietohallintojohtajana ja Nokia-konsernin palveluksessa, muun muassa Nokia Networksin ICT-johtajana. Hän toimii osa-aikaisesti Aalto-yliopistossa professorina.

Alma Median Tivi-lehdessä työskentelevä Ari Saarelainen on ollut teknologiaan erikoistunut toimittaja yli kymmenen vuotta. Aiemmin hän on työskennellyt Tietokone-lehdessä ja Helsingin Sanomissa. Saarelainen on kirjoittanut paljon artikkeleita teollisesta internetistä ja muun muassa tietoturvasta. 

Teollinen internet

ISBN 978-952-14-2849-4, kovakantinen

ISBN 978-952-14-2850-0, sähkökirja

333 s., 69 €

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot Julkaistu:

Uusi 3:n op:n kurssi Mind & Study - hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki tulossa 2. periodissa

Aallon opintopsykologien kehittämä kaikille avoin opintopisteytetty ryhmämuotoinen verkkokurssi alkaa loppusyksystä!
kuva hyvinvointiviikon logosta jossa keltaisia kuvioita
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Vielä ehdit ilmoittautua Aalto Wellbeing Week 2023 tapahtumiin!

Hyvinvointiviikolla taas paljon tapahtumia kampuksella
Welcome Evenig 2023 panel discussion.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uudet Kauppiksen opiskelijat tapasivat alumneja Welcome Evening -tapahtumassa

Uudet Kauppiksen opiskelijat saivat tietoa työelämästä alumneilta Welcome Evening -tapahtumassa.
Ylhäältä otetussa kuvassa opiskelijat istuvat pöydän ääressä Oppimiskeskuksen värikkäissä tiloissa
Yliopisto Julkaistu:

Yritysyhteydet Aallon vahvuutena Times Higher Educationin rankingissä

Arvostettu yliopistovertailu sijoitti Aalto-yliopiston 250 parhaan joukkoon maailmassa.