Uutiset

Uuden akkuteknologian kehittäjille Tekes-rahoitus

FinnFlo-hankkeen tavoite on skaalata halpa ja turvallinen sähköenergian varastointimenetelmä.

Aalto-yliopiston fysikaalisen kemian tutkimusryhmän FinnFlo-hanke on saanut 432 00 euron rahoituksen Tekesin Tutkimuksesta uutta tietoa ja liiketoimintaa -ohjelmasta.  Uudentyyppistä akkuteknologiaa, jota voidaan kutsua kuparivirtausakuksi. Kuparivirtausakussa sähkö varastoituu grafiittielektrodeille pinnoitettavana kuparina sekä elektrolyyttiliuoksessa olevina kupari-ioneina. Elektrolyyttinä käytetään kupari- ja kalsiumkloridisuoloja suolahappoon liuotettuna.

Akku muodostuu grafiittilevyreaktorista, ulkoisista elektrolyyttisäiliöistä, pumpuista, joilla elektrolyyttiä kierrätetään reaktorin ja säiliöiden välillä sekä elektroniikasta, jolla akun tilaa valvotaan ja ohjataan toimintaa.

FinnFlo – Kiinteä energiavarasto -projektitiimin tavoitteena on skaalata teknologia laboratoriomittakaavasta kenttäkokeiden vaatimalle tasolle. Lisäksi tiimi haluaa löytää käyttökohteet ja asiakassegmentit, joihin teknologia parhaiten soveltuu ja joissa teknologia olisi ensi vaiheessa kaupallistettavissa. Myös akkujen tuotantoon tarvittavat alihankintaketjut on tarkoitus muodostaa.

Projektitiimiin kuuluvat David Lloyd, Pertti Kauranen ja Tuomas Vainikka.  David Lloyd on kokenut sähkökemisti, joka on pitkään työskennellyt uusiutuvien energioiden parissa ja startup-yrityksissä. Pertti Kauranen on kokenut materiaalitekniikan sekä akku- ja polttokennoteknologioiden asiantuntija, joka tuntee alan toimijoita raaka-ainetoimittajista energiavarastojärjestelmien suunnittelijoihin ja toteuttajiin. Tuomas Vainikka on sähkökemisti, joka hallitsee sekä instrumentoinnin että ohjelmistot.

Projekti alkoi 1.7.2015 ja kestää 18 kuukautta. Sen tuloksena valmistuu 1 kW prototyyppiakku, jonka avulla osoitetaan akuston suorituskyky ja käytettävyys.

Yhteystiedot:

David Lloyd, tutkijatohtori, fysikaalisen kemian tutkimusryhmä
[email protected]
p. 045 78402492                                

Pertti Kauranen, asiantuntija, fysikaalinen kemia
[email protected]
p. 050 4619088

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu, kemian laitos
http://chemistry.aalto.fi/fi/research/physical_chemistry_electrochemistry/
chem.aalto.fi

Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa -projekteissa projektiryhmä valmistelee tutkimusidean kaupallistamista. Projektin aikana selvitetään mahdolliset hyödyntämispolut sekä lupaavin etenemisreitti ja -tapa. Lisäksi selvitetään idean hyödyntämistä perustettavien yritysten liiketoiminnassa tai sen kehittämistä uudeksi liiketoiminnaksi jo olemassa olevassa yrityksessä.

Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa (tekes.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.