Uutiset

Tutkimusyhteistyötä Nobel-palkitun kanssa

Apulaisprofessori Ciprian Domnisorun mukaan taloustieteen Nobel-palkinnon saanut David Card on huolellinen, ahkera, ystävällinen ja hauska yhteistyökumppani, jonka Zoom-taustana näkyy usein suomalainen maalaus.
Ths picture shows Assistant Professor Ciprian Domnisoru and Professor, Nobel Laureate David Card.
Ciprian Domnisoru (vas.) ja David Card ovat työn taloustieteen tutkijoita ja yhteistyökumppaneita. Kuvat: Ciprian Domnisoru ja The Photo Gallery of NobelPrize.org, Nobel Prize Outreach AB 2021.

Apulaisprofessori Ciprian Domnisoru tekee tutkimusyhteistyötä David Cardin kanssa, joka sai yhtenä kolmesta tutkijasta vuoden 2021 Nobelin taloustieteen palkinnon. Card on Kalifornian Berkeleyn yliopiston professori. Domnisoru kertoo, että Nobel-palkinto ilahdutti työn taloustieteen tutkijoita erityisesti siksi, että Card on vuosien varrella ohjannut ja neuvonut lukuisia opiskelijoita ympäri maailmaa.

’Taloustiede on erittäin kilpailtu tieteenala, mutta David Cardin kaltaiset ihmiset saavat sen tuntumaan ystävällisemmältä ja hauskemmalta’, Domnisoru sanoo.

Kahden työn taloustieteen tutkijan yhteistyö alkoi, kun Ciprian Domnisoru oli tohtoriopiskelija ja teki tutkimusta Yhdysvaltain vuoden 1940 väestönlaskennan pohjalta. Väestönlaskenta tarjoaa korkealaatuista tietoa Yhdysvaltojen väestön ja talouden kehityksestä. Hänen ohjaajansa professori Lowell J Taylor Carnegie Mellon -yliopistosta ja David Card olivat suunnittelemassa uutta tutkimusta, jossa oli tarkoitus käyttää samaa tietolähdettä, ja Ciprian Domnisoru liittyi heidän projektiinsa.

Mahdollisuuksien tasa-arvoa koskevaa tutkimusta

Vuonna 2018 Card, Domnisoru ja Taylor julkaisivat työpaperin, joka käsitteli koulutusresurssien vaikutusta eri sukupolville tarjolla olevien mahdollisuuksien yhtäläisyyteen.

’Analysoimme paperissamme vuoden 1940 Yhdysvaltain väestönlaskennan tietoja ajalta, jolloin Yhdysvalloissa oli vielä käytössä mustat ja valkoiset opiskelijat toisistaan erotteleva koulujärjestelmä ja jossa mustien ja valkoisten opiskelijoiden ja opettajien resurssit jakautuivat hyvin epätasaisesti. Esimerkiksi Mississippissä musta opettaja saattoi ansaita vain 100 dollaria vuodessa (vuoden 1940 dollareissa), mutta valkoiset opettajat samassa valtiossa ansaitsivat säännöllisesti 1 000 dollaria. Päädyimme tutkimuksessamme tulokseen, jonka mukaan tällaiset huomattavat erot koulujen rahoituksessa vaikuttivat lasten koulunkäynnin jatkumisen todennäköisyyteen sekä heidän mahdollisuuksiinsa päästä mukaan sosiaaliseen nousuun ja saavuttaa korkeampi koulutustaso’, Domnisoru selittää.  

Tutkimusyhteistyö jatkuu, ja Card, Domnisoru ja muut tutkimusryhmän jäsenet työstävät parhaillaan kahta hanketta, jotka perustuvat mielenkiintoiseen Yhdysvaltojen vuosien 1940 ja 2000 väestölaskentojen välillä havaittuun uuteen yhteyteen.

’Pystymme nyt ymmärtämään, miten alakoulu-, yläkoulu- ja lukiojärjestelmän ominaisuudet vaikuttavat pitkän aikavälin tuloksiin, kuten loppuun saakka suoritettuun koulutukseen, elinikäisiin ansioihin ja jopa kuolleisuuteen’, Domnisoru selittää.

The picture shows the researchers Lowell Taylor, Ciprian Domnisoru, David Card and Seth Sanders on a Zoom call.
David Card, Ciprian Domnisoru ja heidän kollegansa keskustelivat ajankohtaisista tutkimusprojekteistaan Zoom-kokouksessa vain muutama päivä taloustieteen Nobel-palkintojen julkaisemisen jälkeen. Kuva: Ciprian Domnisoru.

Työn taloustieteen koulutuksen perusta

Ciprian Domnisorun mukaan David Cardin tutkimus on niin laajalti tunnettu työn taloustieteessä, että suurin osa koulutuksesta perustuu sille.

’Pidän itsekin aina silmällä kysymyksiä, joita hän on käsitellyt töissään tai joita hän on pitänyt kiinnostavina, kuten yrityskohtaista tuottavuutta tai palkkabonuksia. Suomesta on saatavilla uskomattoman rikasta ja korkealaatuista tietoa, joten toivon, että ’suomalainen data’ antaa vastauksia tiettyihin työn taloustieteen nykyisiin kysymyksiin.’

Tutkijana David Card on Domnisorun mukaan huolellinen ja erittäin ahkera.

’Professorit hänen kokemustasollaan tunnetusti delegoivan paljon työtä, mutta David Card käärii aina hihansa ja osallistuu jopa projektin kaikkein ikävystyttävimpiin osiin. Tätä on vaikea uskoa, kun ottaa huomioon hänen monet vaativat velvoitteensa, kuten äskettäinen American Economic Association -seuran puheenjohtajuus sekä oman laitoksen johtajuus. Mutta, kuten hänellä on tapana vitsailla, ’hänellä on enemmän aikaa kuin muilla’.'

Edes Nobel-palkinnon saaminen ei muuttanut David Cardin asennetta ja sitoutumista työhön.

’On aina hauskaa tehdä työtä Dave Cardin kanssa, mutta erityisesti minua lämmitti, kun äskettäin Nobel-palkinnon lehdistötilaisuudessa häneltä kysyttiin, mitä hän nyt tekee saatuaan palkinnon. Hän vastasi, että hän tekisi tavanomaisen lehdistökierroksen ja palaisi sen jälkeen työpaikalleen viimeistelemään taulukon, jonka parissa hän oli työskennellyt muutaman edeltävän päivän. Kyseinen taulukko oli tulevan julkaisumme ’Taulukko 2’. Tässä vastauksessa minua liikutti erityisesti hänen todellinen vaatimattomuutensa ja sitoutumisensa työhön’, Ciprian Domnisoru kertoo.

’Ja kun minulla on seuraavan kerran Zoom-videopuhelu Dave Cardin kanssa, tarkistan, onko hänellä silloin hänen usein käyttämäänsä Zoom-tausta eli Akseli Gallen-Kallelan maalaus ’Sammon puolustus’. En ole kysynyt häneltä, miksi hän käyttää tätä maalausta, mutta epäilen, että se kuvaa hyvin, mitä elämä akateemisessa maailmassa on korkealla tasolla.’

Lisätiedot:

Työpaperi, Card, Domnisoru ja Taylor: ’The Intergenerational Transmission of Human Capital: Evidence from the Golden Age of Upward Mobility”: https://drive.google.com/file/d/16Ma7kuB-QFPben1DZQ0_aZiRu41vRJa9/view

Työpaperin yhteenveto:
https://www.nber.org/digest/nov18/impact-school-quality-transmission-inequality

Apulaisprofessori Ciprian Domnisoru
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, taloustieteen laitos
[email protected]
050 3205605

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!