Uutiset

Tutkimusyhteistyötä Nobel-palkitun kanssa

Apulaisprofessori Ciprian Domnisorun mukaan taloustieteen Nobel-palkinnon saanut David Card on huolellinen, ahkera, ystävällinen ja hauska yhteistyökumppani, jonka Zoom-taustana näkyy usein suomalainen maalaus.
Ths picture shows Assistant Professor Ciprian Domnisoru and Professor, Nobel Laureate David Card.
Ciprian Domnisoru (vas.) ja David Card ovat työn taloustieteen tutkijoita ja yhteistyökumppaneita. Kuvat: Ciprian Domnisoru ja The Photo Gallery of NobelPrize.org, Nobel Prize Outreach AB 2021.

Apulaisprofessori Ciprian Domnisoru tekee tutkimusyhteistyötä David Cardin kanssa, joka sai yhtenä kolmesta tutkijasta vuoden 2021 Nobelin taloustieteen palkinnon. Card on Kalifornian Berkeleyn yliopiston professori. Domnisoru kertoo, että Nobel-palkinto ilahdutti työn taloustieteen tutkijoita erityisesti siksi, että Card on vuosien varrella ohjannut ja neuvonut lukuisia opiskelijoita ympäri maailmaa.

’Taloustiede on erittäin kilpailtu tieteenala, mutta David Cardin kaltaiset ihmiset saavat sen tuntumaan ystävällisemmältä ja hauskemmalta’, Domnisoru sanoo.

Kahden työn taloustieteen tutkijan yhteistyö alkoi, kun Ciprian Domnisoru oli tohtoriopiskelija ja teki tutkimusta Yhdysvaltain vuoden 1940 väestönlaskennan pohjalta. Väestönlaskenta tarjoaa korkealaatuista tietoa Yhdysvaltojen väestön ja talouden kehityksestä. Hänen ohjaajansa professori Lowell J Taylor Carnegie Mellon -yliopistosta ja David Card olivat suunnittelemassa uutta tutkimusta, jossa oli tarkoitus käyttää samaa tietolähdettä, ja Ciprian Domnisoru liittyi heidän projektiinsa.

Mahdollisuuksien tasa-arvoa koskevaa tutkimusta

Vuonna 2018 Card, Domnisoru ja Taylor julkaisivat työpaperin, joka käsitteli koulutusresurssien vaikutusta eri sukupolville tarjolla olevien mahdollisuuksien yhtäläisyyteen.

’Analysoimme paperissamme vuoden 1940 Yhdysvaltain väestönlaskennan tietoja ajalta, jolloin Yhdysvalloissa oli vielä käytössä mustat ja valkoiset opiskelijat toisistaan erotteleva koulujärjestelmä ja jossa mustien ja valkoisten opiskelijoiden ja opettajien resurssit jakautuivat hyvin epätasaisesti. Esimerkiksi Mississippissä musta opettaja saattoi ansaita vain 100 dollaria vuodessa (vuoden 1940 dollareissa), mutta valkoiset opettajat samassa valtiossa ansaitsivat säännöllisesti 1 000 dollaria. Päädyimme tutkimuksessamme tulokseen, jonka mukaan tällaiset huomattavat erot koulujen rahoituksessa vaikuttivat lasten koulunkäynnin jatkumisen todennäköisyyteen sekä heidän mahdollisuuksiinsa päästä mukaan sosiaaliseen nousuun ja saavuttaa korkeampi koulutustaso’, Domnisoru selittää.  

Tutkimusyhteistyö jatkuu, ja Card, Domnisoru ja muut tutkimusryhmän jäsenet työstävät parhaillaan kahta hanketta, jotka perustuvat mielenkiintoiseen Yhdysvaltojen vuosien 1940 ja 2000 väestölaskentojen välillä havaittuun uuteen yhteyteen.

’Pystymme nyt ymmärtämään, miten alakoulu-, yläkoulu- ja lukiojärjestelmän ominaisuudet vaikuttavat pitkän aikavälin tuloksiin, kuten loppuun saakka suoritettuun koulutukseen, elinikäisiin ansioihin ja jopa kuolleisuuteen’, Domnisoru selittää.

The picture shows the researchers Lowell Taylor, Ciprian Domnisoru, David Card and Seth Sanders on a Zoom call.
David Card, Ciprian Domnisoru ja heidän kollegansa keskustelivat ajankohtaisista tutkimusprojekteistaan Zoom-kokouksessa vain muutama päivä taloustieteen Nobel-palkintojen julkaisemisen jälkeen. Kuva: Ciprian Domnisoru.

Työn taloustieteen koulutuksen perusta

Ciprian Domnisorun mukaan David Cardin tutkimus on niin laajalti tunnettu työn taloustieteessä, että suurin osa koulutuksesta perustuu sille.

’Pidän itsekin aina silmällä kysymyksiä, joita hän on käsitellyt töissään tai joita hän on pitänyt kiinnostavina, kuten yrityskohtaista tuottavuutta tai palkkabonuksia. Suomesta on saatavilla uskomattoman rikasta ja korkealaatuista tietoa, joten toivon, että ’suomalainen data’ antaa vastauksia tiettyihin työn taloustieteen nykyisiin kysymyksiin.’

Tutkijana David Card on Domnisorun mukaan huolellinen ja erittäin ahkera.

’Professorit hänen kokemustasollaan tunnetusti delegoivan paljon työtä, mutta David Card käärii aina hihansa ja osallistuu jopa projektin kaikkein ikävystyttävimpiin osiin. Tätä on vaikea uskoa, kun ottaa huomioon hänen monet vaativat velvoitteensa, kuten äskettäinen American Economic Association -seuran puheenjohtajuus sekä oman laitoksen johtajuus. Mutta, kuten hänellä on tapana vitsailla, ’hänellä on enemmän aikaa kuin muilla’.'

Edes Nobel-palkinnon saaminen ei muuttanut David Cardin asennetta ja sitoutumista työhön.

’On aina hauskaa tehdä työtä Dave Cardin kanssa, mutta erityisesti minua lämmitti, kun äskettäin Nobel-palkinnon lehdistötilaisuudessa häneltä kysyttiin, mitä hän nyt tekee saatuaan palkinnon. Hän vastasi, että hän tekisi tavanomaisen lehdistökierroksen ja palaisi sen jälkeen työpaikalleen viimeistelemään taulukon, jonka parissa hän oli työskennellyt muutaman edeltävän päivän. Kyseinen taulukko oli tulevan julkaisumme ’Taulukko 2’. Tässä vastauksessa minua liikutti erityisesti hänen todellinen vaatimattomuutensa ja sitoutumisensa työhön’, Ciprian Domnisoru kertoo.

’Ja kun minulla on seuraavan kerran Zoom-videopuhelu Dave Cardin kanssa, tarkistan, onko hänellä silloin hänen usein käyttämäänsä Zoom-tausta eli Akseli Gallen-Kallelan maalaus ’Sammon puolustus’. En ole kysynyt häneltä, miksi hän käyttää tätä maalausta, mutta epäilen, että se kuvaa hyvin, mitä elämä akateemisessa maailmassa on korkealla tasolla.’

Lisätiedot:

Työpaperi, Card, Domnisoru ja Taylor: ’The Intergenerational Transmission of Human Capital: Evidence from the Golden Age of Upward Mobility”: https://drive.google.com/file/d/16Ma7kuB-QFPben1DZQ0_aZiRu41vRJa9/view

Työpaperin yhteenveto:
https://www.nber.org/digest/nov18/impact-school-quality-transmission-inequality

Apulaisprofessori Ciprian Domnisoru
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, taloustieteen laitos
[email protected]
050 3205605

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tauluja taidemuseon seinällä, kuvituskuva tutkimusuutiseen, joka paljastaa kuinka kuvataiteen katselu vaikuttaa tunteisiin
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Taide herättää kehon tuntemaan

Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimus paljastaa, että taide vaikuttaa voimakkaasti ihmisten kehoon ja tunteisiin.
VCD students collaborating with Yle
Opinnot Julkaistu:

YLE ja Aalto-yliopisto konseptoivat yhteistyössä tulevaisuuden suoratoistopalvelua lapsille ja nuorille

Aalto-yliopisto ja YLE ovat yhteistyössä kehittäneet ja suunnitelleet ideoita uudesta lapsille ja nuorille suunnatusta brändätystä suoratoistopalvelusta.
Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.