Uutiset

Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden kansallinen strategia

Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden kansallisessa strategiassa määritellään tavoitteet ja toimenpiteet, joihin sitoutumalla ja joita edistämällä tiedeyhteisö Suomessa voi saavuttaa sen päämäärän, että kaikki uudet tieteelliset julkaisut tulevat välittömästi avoimiksi julkaisuhetkellä. Strategiassa määritellään periaatteita, tavoitteita (aikatauluineen) ja toimenpiteitä asetetun päämäärän saavuttamiseksi.
Benefits of Open Access Source: CC-BY Danny Kingsely & Sarah Brown

Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden kansallinen strategia palvelee tutkimuksen perustavoitteita eli vaikuttavuutta, laatua ja avoimuutta. Tutkimustiedon välitön avoin saatavuus mahdollistaa tieteellisen tutkimuksen nopean ja tasa-arvoisen kehittymisen sekä lisää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Strategia linjaa vahvasti avoimen saatavuuden etenemistä suomalaisessa tutkimusyhteisössä seuraavan viiden vuoden aikana.

Luonnos Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden kansallisesta strategiasta ja toimenpideohjelmasta - Draft of National strategy and implementation plan for open access to scholarly publications

Strategiaa on voinut kommentoida kevään 2019 aikana. Toisella kommentointikierroksella katsottiin strategian selkeytyneen ensimmäisestä luonnoksesta kiitettävälle tasolle. Tarkennettavaakin vielä löytyi ja keskeisimpiä kommentointiaiheita olivat:

  • Avoimen julkaisemisen tasavertainen mahdollistaminen kaikille tutkijoille
  • Strategian yhteensopivuus kansainvälisen kehityksen esim. Plan S -linjauksen kanssa
  • Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden suhde tutkijan ja tutkimuksen arviointiin

Strategian valmistumisen aikataulu on seuraava:

  • Strategiaryhmä ja sitä tukeva luonnosryhmä jatkavat strategian työstämistä kommenttien perusteella
  • Strategialuonnos valmistuu viikolla 40  
  • Strategia hyväksytään Strategiaryhmän kokouksessa 31.10.2019
  • Strategia ja sen kieliversiot julkaistaan Avoimen tieteen syyspäivillä 25.11.2019

Lue lisää Avoin Tiede sivulta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuusi maaperänäytettä, joissa ituja eri kehitysvaiheissa eri maatyypeissä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Rakennusjätepuulle uusi elämä kasvualustana

Suomessa rakennusjätepuu päätyy lähes kokonaan polttoon, vaikka sillä voisi olla merkittävä rooli ekologisten kasvualustojen kehittämisessä. Uudet tutkimukset osoittavat, että höyrykäsitelty jätepuu voi korvata kasvualustana turpeen ja se tarjoaa lupaavia tuloksia kasvien itävyydessä ja juurien kasvussa.
The picture shows the School of Business main building on Ekonominaukio 1, Espoo, Finland.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun tutkijat ovat päässeet jakamaan asiantuntemustaan monissa kansainvälisissä medioissa

Syksyn 2024 aikana Kauppakorkeakoulu oli esillä useissa julkaisuissa, jotka tavoittavat yhteensä yli 14,2 miljoonaa potentiaalista lukijaa.
Aalto-yliopisto Juniorin työpaja
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa 250 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille

Aalto-yliopiston pitkäaikainen tukija Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa Aalto-yliopisto Juniorille 250 000 euroa. Lahjoitus kohdennetaan veteen ja vesitekniikkaan liittyvien työpajojen kehittämisen ja skaalaamiseen.
Regulaation-vaikutus-v1.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

EU-regulaatio lisää talotekniikka-alan kysyntää mutta luo myös haasteita

Aalto-yliopiston professori Risto Kososen esitys Talotekniikka 2030 -tulosseminaarissa syyskuussa oli silmiä avaava. EU:n ympäristötavoitteiden saavuttaminen rakennetussa ympäristössä vaatii panostuksia, joiden mittakaava alkaa vasta nyt hahmottua. Talotekniikka-alalle tämä on suuri mahdollisuus mutta samalla haaste, johon valmistautumiselle alkaa olla kiire.