Tutkimushanke SASUI kumppanuuslaboratoriona
Kun halutaan edistää kaupunkisuunnittelun innovatiivisuutta, tulee eri toimijoiden katsoa paitsi peiliin myös toisiinsa sekä ympärilleen. Onko omia toimintamalleja vara parantaa? Mitkä tahot pitäisi saada yhteistyöhön mukaan? Entä miten yhteistyö pitäisi järjestää niin, että siinä päästään puhumaan ’oikeista’ asioista ja miten eri osapuolten intressit tunnistetaan tehokkaasti ja miten niitä käsitellään rakentavasti?
Kehittämiskumppanuuksia voidaan lähestyä myös sosiaalisina innovaatioina, joihin satsaamalla on helpompaa edistää tärkeäksi katsottuja päämääriä – kuten esimerkiksi ’matalahiilisiä’ liikkumisratkaisuja.
4P – Public-private-people-partnership
Kaksivuotisessa SASUI-hankeessa (Systemic Architectures for Sustainable Urban Development) aihetta tarkastellaan muun muassa Otaniemen, Keilaniemen ja Tapiolan muodostaman 3T-alueen suunnittelussa. Tampereella tutkimuskohteena on keskustassa sijaitsevan Tammelan alueen mahdollinen täydennysrakentaminen ja toimijoiden välisen yhteistyön kehittäminen.
Hankkeen johtaja, professori Raine Mäntysalo, on kiinnostunut etenkin niin sanotun 4P-mallin (public-private-people-partnership) kehittämisestä. Malli edellyttää osapuolten intressien sekä niiden välisten jännitteiden ymmärtämistä.
Alihankkijaksi valitun Synocus Oy:n tehtäviin kuuluu kansainvälinen ’benchmarkkaus’ eli vertailu samojen haasteiden kanssa painiviin kaupunkiseutuihin, etenkin Ruotsissa ja Kiinassa. Vertailun avulla saadaan koottua suomalaisten kaupunkien kannalta kiinnostavia esimerkkejä siitä, millaisin tukijärjestelmin kaupunkikehityksen kestävyyttä ja matalahiili-innovaatioiden synnyttämistä on edistetty muualla.
Suomessa vertailukohtana on ’Innovation Garden’ eli Otaniemen, Keilaniemen ja Tapiolan kattava kokonaisuus, jonka kehittämistyötä, yhteistyötapoja ja ’brändäämistä’ hanke tutkii. Tampereella SASUI-hanke tukee kansallista Innovatiiviset kaupungit -ohjelmaa (INKA). Sen tavoitteena on synnyttää uudenlaista yritysten ja julkisen sektorin välistä yhteistyötä ja kehittää kansainvälisesti kaupallistettavia uusia innovaatioita ja osaamista.
SASUI-hanke kytkeytyy kansainväliseen ’World Alliance for Low Carbon Cities (WALCC)’ -yhteistyöhön. WALCC on voittoa tavoittelematon yhdistys matalahiilisten kaupunkiseutujen edistämiseksi. Se tukee jäseniensä pyrkimyksiä matalahiilisen teknologian käyttöönotossa välittämällä tietoa ja järjestämällä verkostotapaamisia. SASUI-hankkeelle WALCC on mahdollisuus saada ajankohtaista tietoa verkoston jäsenten tutkimus- ja kehityspyrkimyksistä, jalostaa sen pohjalta tulevia yhteishankkeita sekä tiedottaa hankkeen tutkimustuloksista.
SASUI on mukana myös Tampere-talolla 7.-9.10.2014 järjestettävässä kansainvälisessä WALCC-forumissa (http://www.walcc.org/).
SASUI-Hanke
Hankkeen kesto: 2014-2015
Budjetti: 620 000 (sis. ulkopuolisen rahoituksen sekä yliopistojen omarahoituksen; TEKESin osuus 372 000)
Kotisivu: http://www.uta.fi/jkk/en/research/themes/ponte/projects/sasui.html
Osapuolet: Aalto-yliopisto; Tampereen yliopisto; Espoon kaupunki; Tampereen kaupunki; Synocus Oy
Hankkeen johtaja: Raine Mäntysalo
Hankkeen yhteyshenkilöt: Kaisa Schmidt-Thomé (Aalto-yliopisto), Helena Leino (Tampereen yliopisto) ja Johan Wallin (Synocus Oy)
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023
Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
Kansainvälisten opiskelijoiden opinnäytetöistä uusia ideoita yritysten liiketoimintaan
Thesis Fair -tapahtuma auttaa kansainvälisiä opiskelijoita luomaan työelämäkontakteja suomalaisten yritysten kanssa.