Uutiset

Tutkimus: 4G:n nopeus ei ole sovellusten käyttäjälle ykkösasia

Käyttäjäkokemukseen vaikuttavat verkon nopeutta enemmän omat odotukset sekä puhelimen ja sovellusten toimivuus.
4G:n nopeus riittää useimmille käyttäjille
Käyttäjien 4G:n keskimääräinen latausnopeus oli yli 13 Mbit/s sekunnissa, kun suurin osa sovelluksista vaatii vain 6 Mbit/s sekunnissa. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto

4G-verkko kattaa jo 99 prosenttia Suomen väestöstä, mikä on Euroopan kärkitasoa. Nyt Aalto-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, millainen käyttäjäkokemus suomalaisilla on 4G:n pyörittämistä sovelluksista, kuten YouTubesta ja WhatsAppista.

Tutkimukseen osallistui 292 käyttäjää, joiden arvioita kerättiin kahden viikon ajan. Sovellusten käyttökertoja kertyi yli 64 000. Subjektiivisten kokemusten lisäksi tutkijat keräsivät teknistä tietoa käyttäjien puhelimista sekä 4G:n nopeudesta.

Tutkimuksen perusteella 4G:n nopeus ei merkittävästi vaikuta käyttäjäkokemukseen. Tutkijatohtori Benjamin Finleyn mukaan syy on todennäköisesti yksinkertainen.

”Käyttäjien 4G:n keskimääräinen latausnopeus oli yli 13 Mbit/s sekunnissa, kun suurin osa sovelluksista vaatii vain 6 Mbit/s sekunnissa.”

Käyttäjäkokemukseen vaikuttivat merkittävästi sovellusten toimivuus, kuten mahdolliset bugit sekä puhelimen suorituskyky, esimerkiksi muistin määrä. Käyttäjien omat odotukset nousivat kuitenkin tärkeimmäksi tekijäksi. Mitä enemmän vuosia älypuhelimen kanssa oli takana, sitä huonommaksi käyttäjäkokemus yleensä arvioitiin.

”Me uskomme, että tekninen osaaminen vaikuttaa käyttäjien odotuksiin palveluiden ja sovellusten laadusta”, Finley sanoo.

”Yllättäen vanhemmat käyttäjät antoivat kokemuksilleen selvästi huonompia arvosanoja kuin nuoremmat, vaikka verkkoyhteyden laatu oli sama”, sanoo tohtorikoulutettava Eren Boz.

Koneoppimismalli ennustaa kokemuksen

Data kerättiin käyttäjien lataamalla älypuhelinsovelluksella, joka mittasi verkon nopeutta ja toimivuutta ja pyysi käyttäjiä arvioimaan kokemuksen sovellusten käytön aikana ja sen jälkeen. Datan pohjalta tutkijat loivat koneoppimismalleja, joilla subjektiivista käyttäjäkokemusta voidaan ennustaa objektiivisten, mitattavien tekijöiden perusteella.

Kyseessä on suurin aineisto, joka sovellusten subjektiivisesta kokemuksesta on koskaan kerätty. Koska älypuhelimen kanssa vietetään iso osa arjesta, käyttäjäkokemuksella on suuri merkitys. Tulosten kiinnostavuutta lisää entistä nopeamman teknologian eli 5G:n tulo kuluttajamarkkinoille.

”Tutkimuksen perusteella operaattorien kannattaisi pelkän verkon huippunopeuden sijaan tarkastella suurempaa kokonaisuut”, sanoo professori Jukka Manner.

Tutkimus julkaistiin avoimena julkaisuna Pervasive and Mobile Computing -lehdessä. Anonymisoitu data on myös saatavilla. Tutkimus sai rahoitusta Emergent project –tutkimusprojektista, ja siihen osallistuivat myös Business Finland, Airbus, VIRVE Tuotteet ja Palvelut Oy, Goodmill, liikenne- ja viestintäministeriö sekä Yle.

Aalto-yliopistosta ponnistanut Netradar-startup jatkaa käyttäjäkokemusten analysointia ja tutkimuksessa käytetyn teknologian kehittämistä.

Nopea ja lähes viiveettä toimiva langaton 5G-verkko on avainasemassa monissa uusissa teknologioissa, kuten robottiliikenteessä, teollisuuden automaatiossa, esineiden internetissä ja lisätyn todellisuuden sovelluksissa. Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselle avattiin äskettäin Euroopan laajimpiin kuuluva ei-kaupallinen 5G-verkko. Sen ansiosta tutkijat, opiskelijat ja yritykset voivat kehittää sekä kuluttajille että teollisuuteen suunnattuja laitteita ja sovelluksia aidossa 5G-ympäristössä. Lue lisää täältä.

Lisätietoja:

Professori Jukka Manner
Aalto-yliopisto, tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos
p. 050 511 2973
[email protected]

Tohtorikoulutettava Eren Boz
Aalto-yliopisto, tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos
[email protected]

Tutkijatohtori Benjamin Finley
Helsingin yliopisto, tietotekniikan laitos
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.
Käsikirjoituskoulutusta / post-it-lappuja / Marja-Riitta Koivumäki
Mediatiedotteet, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopistoon elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus

Syksyllä 2023 alkava koulutus on suunniteltu ammatillista osaamista syventäväksi koulutukseksi alalla jo toimiville.
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

Aalto-yliopisto keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.
TBC
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijat tekivät läpimurron Auringon magneettikentän ymmärtämisessä

Tutkimuksessa löydettiin näyttöä pienen skaalan dynamoksi kutsutulle toimintamekanismille Auringon magneettikentässä.