Uutiset

Tutkijat toteuttaneet kapeakaistaisen esineiden internet -järjestelmän prototyypin

Kyseessä on yksi ensimmäisistä GSM-kanavien uudelleenkäytön mahdollistavista NB-IoT-järjestelmän versioista.
nb-iot_testit_aalto_sahkotekniikka_2016_fi.jpg

Sähkötekniikan korkeakoulun tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen tutkijat ovat toteuttaneet menestyksekkäästi NB-IoT-nimisen kapeakaistaisen esineiden internet -järjestelmän prototyypin. Kyseessä on LTE-verkon (Long Term Evolution) kapeakaistainen versio, jolla pyritään kommunikaatiosovelluksiin, jotka ovat tiedonsiirtonopeudeltaan alhaisia ja joiden moduulikohtaiset kustannukset ovat edullisia, akku pitkäkestoinen ja kattavuus laaja.  LTE-verkon etuna on se, että verkko on jo käytössä ja NB-IoT-laitteet voivat siirtää dataa operaattorin normaalin LTE-liikenteen sisällä.

Aalto-yliopiston tutkijoiden ohjelmistoradiopohjainen NB-IoT-järjestelmä on yksi ensimmäisistä GSM-kanavien uudelleenkäyttöön soveltuvista toteutuksista. Tässä toteutuksessa on kyse NB-IoT-järjestelmän GSM-kantoaaltotaajuusversion fyysisestä kerroksesta.

NB-IoT-järjestelmän toteuttamisessa käytetään Ubuntu Linux –käyttöjärjestelmää, joka hyödyntää ohjelmistoradiota (SDR). Aalto-yliopiston järjestelmätoteutus mahdollistaa mm. verkon virtualisoinnin.

–  Tämä avaa mahdollisuuksia uudenlaisille sovelluksille, joissa kolmannet osapuolet voivat hyödyntää NB-IoT-järjestelmää, esimerkiksi automaatioteollisuuden tuotteissa, sanoo tutkimushankkeen professori Riku Jäntti.

Otaniemen kampuksella on kokeiltu Aalto-NB-IoT-järjestelmällä lämpötila-, kosteus- ja paineantureiden keräämän tiedon siirtymistä anturista tukiasemaan. NB-IoT voidaan ottaa käyttöön vapautuvilla GSM-kantoaaltotaajuuksilla, LTE-taajuuksien suojakaistoilla tai käyttämällä osaa operaattorin LTE-taajuusalueesta. Aalto-yliopisto on kokeillut järjestelmää 630 MHz -kaistalla, mutta se voidaan helposti konfiguroida 900 MHz GSM -kaistalle.

NB-IoT-järjestelmää ollaan parhaillaan standardoimassa kolmannen sukupolven matkaviestinnän kehittämisen yhteistyöhankkeen (3GPP) puitteissa. Ensimmäiset määritykset viimeistellään kesällä 2016. Tutkijat ovat kehittäneet järjestelmää yhtäaikaisesti 3GPP-standardoimisprosessin etenemisen kanssa.

NB-IoT-järjestelmän toteutus tehtiin osittain Take-5-hankkeita rahoittavien EIT Digital HII-ACTIVE -ohjelman ja Suomen valtion innovaatiorahoituskeskuksen TEKESin tuella.

Katso video prototyypin kokeilusta (youtube.com)

Lisätietoja:

Professori Riku Jäntti
Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen johtaja, Aalto-yliopisto
[email protected]

Katso myös:

Take-5-hanke (5gtnf.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.
Jose Lado.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Euroopan tutkimusneuvostolta jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Jose Lado tarkastelee keväällä alkavassa projektissaan materiaaleja, jotka voisivat mahdollistaa niin kutsuttujen topologisten kvanttitietokoneiden valmistamisen.
Talvikki Hovatta, taustalla Metsähovin radio-observatorion teleskooppia suojaava kupu.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talvikki Hovatta haluaa ratkaista avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttaneen mysteerin

Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.
Kuvassa näkyy Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu talvella dronella kuvattuna. Kuvan otti Roope Kiviranta Aalto-yliopistosta.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

EIBA 2024 -konferenssi – “That’s interesting! Rethinking IB research for the next 50 years”

On aika juhlia EIBAn (European International Business Academy) 50-vuotista taivalta ja kansainvälisen liiketoiminnan aineen tutkimuksen tulevaisuutta.