Uutiset

Tutkijat kehittävät videopeliä helpottamaan masennuksen oireita - pelissä vapautetaan maailma sitä riivaavista olennoista

Tutkijat toivovat, että lääketieteellisistä peleistä tulisi osa masennuksen hoitovalikoimaa.
Meliora is a combination of first-person shooter and strategy game. Photo: SoihtuDTx.
Pelaaja seikkailee kolmiulotteisessa ympäristössä ja pyrkii vapauttamaan maailman sitä riivaavista olennoista. Kuva: SoihtuDTx.

”Peligenrein luonnehdittuna Meliora on toiminta- ja strategiapeli. Pelaaja seikkailee kolmiulotteisessa ympäristössä ja pyrkii vapauttamaan maailman sitä riivaavista olennoista, joiden syvemmän olemuksen ymmärtäminen on pelin tarinan keskeisin kysymys”, kertoo peliä kehittävän tutkimusryhmän johtaja, Aalto-yliopiston professori Matias Palva.

Tutkijat Palvan johdolla kehittävät digitaalista, pelimuotoista hoitomuotoa masennukseen. Heidän tavoitteenaan on, että mielenterveyden hoitoa voidaan sekä tehostaa että saada se saavuttamaan tulevaisuudessa yhä useamman hoitoa tarvitsevan. Aikaisemmassa uutisessa on kerrottu hankkeen saamasta rahoituksesta.

Mielenterveys on hyvinvoinnin kulmakiviä, joka tällä hetkellä monista syistä horjuu: esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista yli kolmasosa tuo esille merkittävää masennusoireilua ja psyykkistä kuormittuneisuutta. Vaikka mielenterveyden häiriöt ovat yleisiä, monet eivät kuitenkaan hae apua, tai he joutuvat usein odottamaan hoitoa pitkiäkin aikoja.

”Ihmisiä on hyvin monenlaisia, eikä ole oletettavaa, että kaikki hyötyisivät vain tietynlaisesta hoidosta. Tarvitsemme monia eri hoitomuotoja kattamaan ihmisten erilaiset tarpeet ja toiveet.Pelit haastavat uniikilla tavalla ajatteluamme, tarjoavat onnistumisen kokemuksia, ja yhteisöllisyyden tunnetta” ”, kuvaa väitöskirjatutkija ja psykologi Lauri Lukka.

Masennukseen liittyy kokemuksellisesti usein alakuloisuutta, mutta kuten moniin muihinkin mielenterveyden häiriöihin, masennukseen liittyy myös alenemaa kognitiivisissa eli tiedonkäsittelytoiminnoissa. Masennuksesta kärsivien ihmisten voi olla vaikea muistaa asioita ja ylläpitää tarkkaavaisuuttaan tietyssä asiassa. Tällä hetkellä masennuksen tyypillisimmät hoitomuodot, psykososiaaliset terapiat ja lääkehoito, eivät suoraan keskity kognitiivisten toimintojen palauttamiseen.

By liberating a world that’s being possessed, a therapeutic videogame seeks to alleviate depression symptoms. Photo: SoihtuDTx.
Kuva: SoihtuDTx.

Kohti ongelman ratkaisua

Digitaaliset pelit keskittyvät ongelmanratkaisuun. Pelaajat joutuvat navigoimaan haastavissa kolmiulotteisissa ympäristöissä usein aikapaineen alla, ratkaisemaan joustavasti muuttuvia pulmia, ja tekemään yhteistyötä muiden pelaajien kanssa.

”On tärkeää kehittää pelejä, jotka on erityisesti tarkoitettu mielenterveyden hoitoon. Tällöin pelit eivät ole viihdettä, vaan ne ovat terveydenhuoltoon tarkoitettu laite, ja niitä arvioidaan sen mukaisesti. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pelin vaikutus tulee olla kliinisesti todistettu, eikä se saa vaarantaa potilaan turvallisuutta”, sanoo Palva.

Pelistä toivotaan sekä lääkinnällistä että viihteellistä. Inspiraationa ovat toimineet mielenterveysteemoihin keskittyneet viihdepelit.

”Mielenterveyden ja pelaamisen välillä on monimutkainen suhde, jossa pelaaminen voi olla sekä hyödyllistä ja rakentavaa, toisaalta haitallista ja addiktoivaa. Pelaaminen voidaan nähdä haitallisena silloin, kun pelaaja käyttää sitä välttelykäyttäytymisenä: pelaamiseen paetaan arjen ongelmia ja pahimmillaan pelaamisesta tulee tällöin riippuvuus, joka ruokkii itseään. Asiat jäävät hoitamatta, kynnys niiden ratkaisuun nousee, ja pelaaminen alkaa tuntua yhä houkuttelevammalta. Ajan saatossa tästä toimintamallista tulee ongelma. On tärkeää huomata, että jotkin pelit voivat olla myös luonteeltaan sellaisia, että ne ruokkivat haitallisia pelaamistapoja. Samaan aikaan on pelejä, jotka ilahduttavat, inspiroivat, ja vahvistavat meitä — me pyrimme myötävaikuttamaan niiden kehitykseen.”, kuvaa Lukka.

A therapeutic videogame seeks to alleviate depression symptoms. Photo: SoihtuDTx.
Kuva: SoihtuDTx.

Tutkimustiimi etsii parhaillaan lisää osallistujia tutkimukseen. Tutkimuksen ytimessä on Meliora-pelin pelaaminen, joka tapahtuu etänä osallistujan kotoa käsin. Lisäksi tutkimukseen osallistuva voi halutessaan osallistua myös aivotutkimukseen tai etähaastatteluun pelikokemukseen liittyen. Tästä voi lukea lisää täältä.

Lisätietoja:

Lue lisää:

The computer game could help in the treatment of depression alongside therapy and drug treatment. Picture: Matias Palva’s research group, Aalto University.

Tutkijat kehittävät tietokonepeliä masennuksen hoitoon

Terapeuttisen toimintavideopelin pelaaminen voi helpottaa masennuspotilaiden oireita ja parantaa heidän kognitiivista toimintakykyään.

Uutiset

Meliora mukana Slushissa

Tänä vuonna Aalto esittelee 13 rohkeaa innovaatiota, jotka esittelevät tehokkuutta, kestävyyttä, hyvinvointia ja muotoilua edistäviä ratkaisuja. 

Aalto at Slush 2021

Aalto Slushissa 2022: tehokkuutta, kestävyyttä, hyvinvointia ja muotoilua

Esittelemme Slushissa 13 kunnianhimoista tutkimusprojekteja, jotka edistävät vaikuttavia kestävän kehityksen tavoitteita.

Impact
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuvassa joukko pingviinejä jäällä, taustalla valko-punainen jäänmurtaja.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2022: Ikiliikkuja, tulevaisuuden vaatekaappi, Etelämantereen tutkimusmatka ja paljon muuta

Päättynyt vuosi oli jälleen tieteen ja taiteen juhlaa. Uusin tutkittu tieto päätyi vauhdilla myös päätöksenteon tueksi.
Professor Marko Hinkkanen/ Aalto University/ photo: Anni Hanén
Palkitut, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Marko Hinkkaselle IEEE Fellow -arvo

Professori Hinkkanen saa tunnustusta sähkömoottorikäyttöjen ja verkkosuuntaajien ohjausmenetelmien kehitystyöstä.
Hanna-Kaisa Korolaisen väitöskirjan The Making of Inspiration sisäaukeama.
Palkitut, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTS Booksille kultaa kansainvälisessä ICMA-kilpailussa sekä tieteellisten että oppikirjojen sarjassa

Neljä Aalto ARTS Booksin kirjaa palkittiin ICMA (International Creative Media Award) -kilpailun kirjojen osiossa.
Professor Jens Schmidt opening the first Aalto Alumni Strategy Circle. Audience in the front.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto Alumni Strategy Circle -tapahtumassa jaettiin fuusioiden ja yrityskauppojen parhaita käytäntöjä

Aalto Alumni Strategy Circle kokoaa yhteen strategia-alan ammattilaisia ja yritysjohtajia oppimaan ja vaihtamaan ajatuksia strategian ajankohtaisista aiheista.