Yrittäjyys ja innovaatiot

Impact

Aalto Slushissa: 12 ratkaisua, joilla muutamme maailmaa

Aitoa yhteiskunnallista ja globaalia vaikuttavuutta saadaan aikaan yhdistämällä tutkimukseen kestävän kehityksen tavoitteet, radikaali luovuus ja yrittäjämäinen ajattelu. Esittelemme Slushissa kunnianhimoisia ratkaisuja muun muassa terveyden ja hyvinvoinnin haasteisiin, kuvantamiseen, energian varastointiin, kestävään muotoiluun ja ravinteiden kierrättämiseen. Tervetuloa tapaamaan tutkijoitamme ja opiskelijoitamme!
Aalto at Slush 2022

Mitä ihmettä yliopisto tekee kasvuyritystapahtumassa? Tämän kysymyksen kuulemme Aallon osastolla usein. Ytimekäs vastaus on, että olemme olleet täällä Slushin perustamisesta lähtien, sillä tapahtuma syntyi Aallon energisen opiskelijayhteisön Aalto Entrepreneurship Societyn työn tuloksena. 

Maailmaa muuttavien innovaatioiden lisäksi voit perehtyä osastollamme myös Slushin syntyhistoriaan Aallon opiskelijoiden opastuksella.

Teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slush järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 30.11.-1.12.2023. Aalto-yliopiston osaston löydät läheltä Founder Stage -lavaa.

Lue lisää yhteiskunnallisesta vaikuttavuudestamme(englanniksi)

Torstai 30.11 @ 1014: Parempaa terveyttä

hentoTouch: ihoa silittävä laite alkoholismin hoitoon

hentoTouch kehittää laitetta, joka voi auttaa hillitsemään alkoholin himoa. Ihoa stimuloiva laite vaikuttaa aivoalueisiin, jotka ovat tekemisissä alkoholin himon kanssa. Pitkällä aikavälillä laitetta tullaan testaamaan myös muihin riippuvuuksiin, kuten peliriippuvuuteen ja stressinhallintaan.

Lue lisää (englanniksi)
hentoTouch device could consist of a large number of active elements that stimulate the skin on a wide area.

Otoscreen: Varhainen apu kuulon heikkenemiseen

WHO arvioi, että 1/4 maailman väestöstä kärsii kuulonalenemasta vuoteen 2050 mennessä ja että jopa 80 % jää diagnosoimatta. Otoscreenin ratkaisun avulla lääkärit voivat diagnosoida useita kuulonalenemasta kärsiviä potilaita vain muutamassa minuutissa. Tämä uudistaa terveydenhuoltoa ja säästää resursseja.

Lue lisää (englanniksi)
Ottoscreen's hearing measuring system

Urisens: parempaa elämänlaatua vanhuksille

Urisensin vaippasensori parantaa vanhusten ja heistä huolta pitävien elämänlaatua ja hoidon tasoa. Se auttaa ehkäisemään lääketieteellisiä komplikaatioita ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia. Urisensin kehittämää teknologiaa voidaan käyttää erilaisissa ympäristöissä, kuten kotihoidossa, hoivakodeissa ja sairaaloissa.

Lue lisää (englanniksi)
Elderly people's hands

Torstai 30.11. @ 1418: Älykkäämpää dataa

Agate: näkymätön näkyväksi

Sormenpäätä pienemmällä Agate-hyperspektrianturilla on kyky paljastaa se, mikä on paljaalle silmälle tai tavalliselle kameralle näkymätöntä. Perinteinen kuvantaminen määrittää jokaiselle pikselille päävärin (punainen, vihreä tai sininen), mutta hyperspektrikuvantaminen käyttää tuhansia värejä, jolloin kaikki yksittäisen pikselin sisältämä informaatio saadaan talteen.

Lue lisää (englanniksi)
Agate sensor device

MilliScan: turvatarkastuksen seuraava askel

MilliScan kehittää yksinkertaista henkilöskanneria turvallisuussektorille. Skannerin kuvausjärjestelmä voi havaita piilossa olevat metalliset ja ei-metalliset esineet ilman haitallista säteilyä. Skannerin avulla turvatoimijat voivat tehdä luotettavia turvatarkastuksia joustavasti sekä tilapäisissä että pysyvissä tarkastuspaikoissa.

Lue lisää (englanniksi)
MilliScan's body scanner

mTMS: aivojen magneettistimulaatio auttaa masennus- ja kipupotilaita

TMS on ei-invasiivinen tapa aktivoida hermosoluja tuottamalla sähkövirtoja aivojen haluttuihin osiin. Kaupallistamalla teknologian mTMS-projekti haluaa tuoda laajaan käyttöön uuden mullistavan tavan hoitaa yksilöllisesti neurologisia sairauksia, kuten masennusta.

Lue lisää
Mies katselee tietokoneruudulta kuvaa aivoista

Perjantai 1.12. @ 1014: Kestävää suunnittelua

CirPa: biopaneeleita melunvaimennukseen

Täysin biomateriaalista valmistetut akustiikkapaneelit vaimentavat tehokkaasti melua. Ne ovat myös kauniita sisustuselementtejä, joihin voidaan tehdä räätälöityjä pintakuvioita. CirPa toimii kiertotalouden periaatteiden mukaisesti hyödyntämällä paikallisesti saatavilla olevia metsätalouden sivuvirtoja.

Lue lisää
CirPa panel

PCMI: energiatehokas biomateriaalista valmistettu eriste

PCMI tarjoaa ratkaisun eristeiden huonoon energiatehokkuuteen ja ympäristön kannalta haitallisten raaka-aineiden käyttöön eristemateriaaleina. Kevyt ja hyvin muotonsa säilyttävä PCMI:n on itsesäätelevä, lämpötilaeroja tasaava eristemateriaali ja se on valmistettu täysin biopohjaisesta materiaalista.

Lue lisää (englanniksi)
An insulation sample

WUUD: myrkytöntä ja pitkäikäistä puuverhoilua

WUUD kehittää kohokuvioituja, asennusvalmiita puupaneeleita arkkitehtuuriin ja sisustussuunnitteluun. Paneelien kauneus ulottuu pintaa syvemmälle: tutkimukseen pohjautuvalla kyllästysmenetelmällä pyritään myrkyttömästi parantamaan puun kestävyyttä ja paloturvallisuutta sekä takaamaan jopa 50 huoltovapaata vuotta.

Lue lisää (englanniksi)
wall of a building with new cladding solutions, 3d render by Hemmo Honkonen

Perjantai 1.12. @ 1418: Tehokkaat prosessit

CuRen-M: Vauhtia energiamurrokseen kupariakkujen avulla

CuRen-M:n kuparikemiaan perustuva akkuteknologiaratkaisu edistää uusiutuvien energialähteiden maailmanlaajuista käyttöönottoa ja mahdollistaa kestävämmät sähköverkot ja energiajärjestelmät. CuRen-M:n ratkaisu on yksinkertaisempi, kestävämpi ja skaalautuvampi kuin muut vaihtoehdot. Se myös mahdollistaa sähköverkkopalvelujen paketoinnin, mikä luo arvoa loppukäyttäjille.

Lue lisää (englanniksi)
Electricity power grid

NPHarvest: jätevirtojen ravinnesiepparit

NPHarvest kerää talteen elämän tärkeimpiä ainesosia. Maailmassa haaskataan hyviä lannoiteravinteita miljardien eurojen edestä vuosittain. NPHarvestin tavoitteena on kierrättää nämä ravinteet. Uudella teknologialla voimme ottaa jätevirroista talteen typen ja fosforin sekä vähentää jätevirran käsittelykuluja ja siitä aiheutuvia kasvihuonepäästöjä. Prosessi on taloudellisesti kannattava ilman valtiollisia avustuksia.

Lue lisää
NPHarvest prototype

VISENTOOLS: tavoitteena eeppiset kokoukset

Visentools haluaa kehittää kokousten laatua uraauurtavalla business-to-business-työkalupakilla, joka on suunniteltu lisäämään yhteistyötä ja parantamaan viestintää ihmisten välillä. Työkalupakki koostuu sovelluksesta ja fyysisistä visualisointityökaluista. Ratkaisu pohjautuu psykologian ja neurotieteen uusimpiin tutkimustuloksiin.

Lue lisää
People in the meeting

Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä!

Tomi Erho

Head of Innovation Ecosystem Services
U924 Innovation Ecosystem Services

Lue lisää ratkaisuista:

Ihoa silittävä laite voi auttaa hillitsemään alkoholin himoa

Aalto-yliopiston tutkijat kehittävät laitetta, joka tukee raittiutta yhdessä muiden hoitojen, kuten psykososiaalisen ja lääkehoidon rinnalla.

A device attachable to the forearm is one of the possibilities the hentoTouch team is currently exploring. Photo: Juliana Harkki.

Uusi kuvausteknologia näkee metsän terveydentilan tavalla, johon ihmissilmä ei pysty

Uuden kehitteillä olevan teknologian avulla metsien ja viljelysten kasvua voi seurata etänä – ja nähdä asioita, jotka muuten saattaisivat jäädä huomaamatta.

A satellite picture of the forest, with pink, violet and green colours

Uusi visuaalisen tiimityöskentelyn malli perustuu metaforiin ja mobiilisovellukseen

Tyypillinen ongelma tiimityöskentelyssä on epätasapaino: yleensä vain muutama osallistuja työskentelee aktiivisesti, eikä kaikkien ääni tule lainkaan kuuluviin. Visentools-hankkeen ratkaisussa hyödynnetään visuaalisia työkaluja ja haptisuutta eli tuntoaistillisuutta. Niiden avulla luodaan tiimeille merkityksellisiä ja osallistavia kokouksia ja työpajoja. Hanketta rahoittaa Business Finland, ja sitä on pilotoitu toukokuusta lähtien.

The Visentools objects enable people to tell stories with visual metaphors. From left: Thomas Tuominen, Janina Saarnio, Robin Gustafsson, Mikko Illi and Shena Saj. Photo: Susanna Oksanen.

Innovaatiopäiväkirja: seuraa WUUDin tarinaa tutkimuksesta liiketoimintaan

Päiväkirjassa seurataan Business Finlandin kaupallistamisrahoitusta saaneen Aallon poikkitieteellisen innovaatioprojektin etenemistä ja tiimin mietteitä 18 kuukautta kestävän prosessin aikana. Sarjan aloittaa WUUD.

Team lead Hemmo Honkonen checking on cladding

Tutkijat kehittivät sellun valmistuksessa syntyvistä jätteistä ääntä vaimentavaa seinäpaneelia

Vaahdon valmistus on lähes jokaisessa tuotantovaiheessa ekologisempaa kuin sen öljypohjaisten vastineiden tai lasivillan.

A man holding two small foam boards stands in a lab room.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: