Uutiset

Tutkijat kehittävät liikuteltavaa magneettikuvauslaitetta, joka mahtuu rekan sijasta pakettiautoon

Uusi teknologia voi auttaa esimerkiksi kriisialueiden terveydenhoidossa. Sille voi löytyä käyttökohteita myös hyvinvointialalla.
MRI Scanning photo Adolfo Vera Aalto University
Perinteiset magneettikuvauslaitteet ovat suuria ja vaativat erityiset tilat ja koulutettua henkilökuntaa. Kuva: Adolfo Vera / Aalto-yliopisto

Magneettikuvantaminen on yksi parhaita tapoja tutkia kehon kudoksia ja saada tietoa vammoista ja sairauksista. Magneettikuvauslaitteet ovat kuitenkin tyypillisesti suuria, raskaita ja hyvin kalliita, ja niiden käyttö vaatii erityiskoulutettua terveydenhuoltohenkilökuntaa.

Aalto-yliopistossa juuri käynnistynyt hanke tutkii ja rakentaa uutta magneettikuvausteknologiaa, joka mahdollistaa nykyisiin laitteisiin verrattuna kevyempiä ja edullisempia liikuteltavia ratkaisuja. Tällä hetkellä käytössä olevat liikuteltavat laitteet ovat rekan kokoisia, mutta uutta teknologiaa hyödyntävät laitteet mahtuisivat pakettiautoon.

”Uudenlaisessa magneettikuvausteknologiassa käytetään perinteistä magneettikuvausta heikompaa magneettikenttää, minkä ansiosta laitteisto on huomattavasti pienikokoisempi”, kertoo apulaisprofessori Ilkka Laakso Aalto-yliopistosta.

Teknologia perustuu kestomagneettien käyttöön suprajohtavien sähkömagneettien sijaan. Kestomagneettisessa materiaalissa magneettinen voima on pysyvä, kun sähkömagneetissa se saadaan aikaan sähkövirran avulla.

Matalatehoisen magneettikuvantamislaitteen kuvanlaatu ei ole yhtä tarkka kuin suuritehoisissa laitteissa, mutta se riittää moniin tarkoituksiin. Sen avulla voitaisiin esimerkiksi diagnosoida tulehduksellisia sairauksia, kuten keuhkokuumetta ja poskiontelotulehdusta, sisäisiä verenvuotoja, paiseita ja nestekertymiä. Pienikokoista ja liikuteltavaa kuvauslaitteistoa voitaisiin hyödyntää esimerkiksi pakolaisleireillä ja kriisialueilla.

Täsmälaitteita eri käyttötarkoituksiin

Teknologiaa on kehitetty Aalto-yliopistossa parin vuoden ajan, ja sen prototyyppiä päästään kokeilemaan jo lähiaikoina. Nyt alkavassa projektissa on tarkoitus kehittää teknologiaa pidemmälle ja etsiä sille käyttökohteita. Teknologiaa voitaisiin hyödyntää erilaisiin tarkoituksiin kehitettävissä laitteissa.

Tutkijoiden tavoitteena on, että laitetta voidaan käyttää matalalla kynnyksellä, koska se ei vaadi samanlaisia erityisvalmisteluja, erityistiloja ja koulutusta kuin korkeatehoisten laitteiden käyttö. Myös käyttökustannukset ovat matalammat.

Terveydenhuollon lisäksi teknologiaa voitaisiin käyttää esimerkiksi hyvinvointialalla, joka on magneettikuvauksessa täysin uusi alue. Esimerkiksi kuntosalit voisivat hyödyntää sitä kehon rasvapitoisuuden mittaamisessa.
 
”Teknologia voidaan tuoda käyttökohteisiin, joissa sitä ei olla aiemmin käytetty. Se voi johtaa uusiin sovelluksiin tai korvata olemassa olevia teknologioita ja parhaassa tapauksessa lisätä myös resurssitehokkuutta”, sanoo professori, muotoilija Severi Uusitalo.

Liikuteltavaa magneettikuvantamisteknologiaa kehittää monialainen yhteistyöhanke: Sähkötekniikan korkeakoulun sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori Ilkka Laakson työryhmä kehittää laitteiston laskennallista mallintamista, professori Anouar Belahcenin ryhmä vastaa magneettirakenteen suunnittelusta ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilun laitoksen professori Severi Uusitalonvetämä ryhmä suunnittelee laitteen käyttötarkoituksia ja muotokieltä. Aalto Design Factory on mukana laitteen toteutuksessa ja mekaanisessa suunnittelussa.

Kolmevuotista hanketta rahoittavat Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö. Säätiöt myönsivät hankkeelle yhteensä 750 000 euroa.

Lisätietoja

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Nuoret arkkitehdit istuvat ulkoportaikossa ja hymyilevät
Yhteistyö Julkaistu:

Ella Kaira ja Matti Jänkälä kuratoivat Suomen paviljongin vuoden 2025 näyttelyn Venetsiassa

Arkkitehtikaksikon näyttelykonseptin tematiikka on modernin arkkitehtuurin säilyttäminen.
Mustavalkokuvassa hattupäinen mieshahmo katsoo eteenpäin kädet rinnan edessä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jussi-palkintoja elokuvataiteen laitoksen alumneille

Kotimaisen elokuvan viime vuoden parhaimmistoa palkittiin.