Uutiset

Tutkijat: Digitaalisten tartunnänjäljityssovellusten pitäisi ottaa sosiaaliset verkostot paremmin huomioon

Aalto-yliopiston tutkijat hyödynsivät verkostotieteen oppeja mallintaakseen tehokkaampia taudinjäljityssovelluksia.
Illustration of digital pandemic tracing networks
Digitaalisilla taudinjäljityssovelluksilla on mahdollista vaikuttaa taudin leviämiseen, jos mallinnuksessa kiinnitetään huomiota myös sosiaalisiin verkostoihin. Kuva: Abbas K. Rizi

Digitaaliset taudinjäljityssovellukset lanseerattiin pian koronaviruksen laajennuttua globaaliksi pandemiaksi. Tartuntaketjujen jäljittämisen toivottiin nopeuttavan karanteeneja ja vähentävän muita torjuntakeinoja, kuten liikkumis- ja aukiolorajoituksia.

Sovellukset kohtasivat kuitenkin haasteita ihmisten käyttäytymisen tasolla.

”Tieteessä on lukuisia vaikeita ongelmia, mutta sosiaalinen käyttäytyminen on vielä monimutkaisempaa – se on kompleksia”, sanoo Abbas K. Rizi, väitöskirjatutkija Aalto-yliopiston tietotekniikan laitokselta.

Huoli yksityisyydestä johti monissa maissa alhaisiin käyttäjämääriin ja ennakoitua heikompaan vaikuttavuuteen. Julkisuudessa väiteltiin myös, mikä olisi sovellusten riittävä käyttäjämäärä, jolla pandemiaa voisi hallita.

”Nämä luvut perustuvat yleensä mallinnuksiin, jotka eivät ota huomioon sosiaalisen kanssakäynnin solmukohtia tai kerrostumia”, täydentää Rizi. Hän julkaisi hiljattain yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa artikkelin, jossa selvitettiin sovelluksen käyttäjien sekä karanteenien epäonnistumisten vaikutusta epidemiakynnykseen, taudin todennäköisyyteen ja arvioituun levinneisyyteen.  

Tutkimuksessa sosiaalista käyttäytymistä mallinnettiin erilaisissa skenaarioissa muun muassa homofilian avulla, joka viittaa ihmisten taipumukseen olla vuorovaikutuksessa samankaltaisten ihmisten kanssa. Samankaltaisuus voi liittyä ikään, ammattiin, tulotasoon tai kansallisuuteen.

”Kun jäljityssovellusten tehoa arvioidaan, käyttäjien määrän ei pitäisi olla ainoa merkitsevä luku, vaan sen lisäksi pitäisi selvittää käyttäjien homofilia-astetta”, Rizi sanoo.

Taudinjäljityssovellusten vaikuttavuus on hyvin erilainen, mikäli käyttäjät ovat sosiaalisesti aktiivisia ihmisiä, verrattuna ihmisiin, joiden sosiaalinen piiri on pienempi.

”Onnistuimme simuloimaan taudin leviämisen ajankohdan ja koon, vaikka vain pieni osuus väestöstä lataisi sovelluksen. Tarkempaa mallinnusta varten meidän tarvitsee tietää sosiaalisten verkostojen rakenne, sovellusten jakauma väestössä sekä taudinjäljityksen toimivuus.”

Perinteiset epidemiologiset mallit ovat rakennettu oletuksille, jotka pitävät ihmisten välisiä kohtaamisia satunnaisina. Verkostotutkijat lisäävät matemaattisiin malleihinsa myös sosiaalisen käyttäytymisen muuttujia, jotka pyrkivät luomaan todenmukaisemman kuvan verkottuneista yhteiskunnista.

”Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että digitaalisella taudinjäljityksellä on mahdollista vaikuttaa taudin leviämiseen nostamalla epidemiakynnystä ja rajoittamalla taudin leviämisen kokoa.”

Tutkimusartikkeli on julkaistu Physical Review E:ssa, jota julkaisee yhdysvaltalainen fysiikan alan järjestö American Physical Society.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Valentina Arrietta's photo by Valentina Arrietta.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Valentina Arrietta: Palaute on aina lahja

"'Joskus tuntuu, että kamppailen yksin hylkäämisen ja julkaisemiseen liittyvien odotusten kanssa. Mutta jos puhun jonkun toisen kanssa, huomaan, että heilläkin on omat taistelunsa. On tärkeää puhua ihmisten kanssa ja huomata, että lopulta en kulje yksin näissä kengissä."
A closeup of a woman in green light wearing goggles that reflect colourful pixels
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Syyskuussa aloittaa 15 uutta akatemiatutkijaa

Suomen Akatemia on myöntänyt Aalto-yliopistolle rahoituksen 15 akatemiatutkijan tehtävään.
On the background, white radiant lines over a black bacground and only hair and shoulder of a person passing by visible
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lähes 20 miljoonaa euroa tutkimukseen

Suomen Akatemian akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 45 aaltolaista.
Outi Turpeinen standing on stage talking about Unfolding public art book to a seated audience facing her.
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Rakkautta ja runoutta - yliopiston tutkimuksesta välittyvä intohimo inspiroi taiteilijoita

K1-, K2-, ja K3-rakennuksien taidekokoelma Engineering Materials julkaistiin seminaarin yhteydessä.