Uutiset

Tutkija toteutti halvemman tavan havaita sydämen ja verenkiertoelimistön ongelmat

Väitöskirjan pohjalta tutkimusta jatketaan yhteistyössä yliopistojen ja sairaaloiden kanssa.
SKG-signaalin mittaamisessa käytetty kolmiulotteinen kiihtyvyysanturi prototyyppikotelossa. Prototyypin kotelo on kooltaan tulitikkuaskia pienempi.

DI Mikko Paukkunen paransi väitöstutkimuksessaan sydämen ja verenkiertoelimistön tilaa mittaavan seismokardiografian (SKG) edellytyksiä kliiniseen käyttöönottoon.

– SKG on huomattavasti edullisempi ja vähemmän tutkittavaa rasittava mittaustapa kuin nykyiset vastaavassa käytössä olevat menetelmät, Paukkunen selittää.

SKG:a on jo aiemmin käytetty mittaamaan sydämen aiheuttamia paikallisia värähtelyjä rintalastalta, mutta mitattua dataa on käytetty lähinnä täydentämään muilla menetelmillä tehtyä diagnoosia. Uudet mittausmenetelmät ovat antaneet lupaavia tuloksia esimerkiksi iskemian eli veritulpan tai muun tukoksen aiheuttaman veren puutoksen havaitsemisessa sekä sydänlihaksen supistuvuuden arvioinnissa.

Paukkunen tutki väitöksessään SKG:n toteutuskelpoisuutta sekä tapoja, joilla käytännöllinen järjestelmä SKG-signaalien havaitsemiseen voidaan toteuttaa. Lisäksi hän toteutti siihen liittyvät kaksi erillistä mittausjärjestelmää sekä arvioi niiden suorituskykyä.

Väitöskirjan pohjalta SKG:n tutkimusta jatketaan yhteistyössä sekä koti- että ulkomaisten yliopistojen ja sairaaloiden kanssa. Yksi tärkeimmistä tutkimuskohteista on sydämen vajaatoiminnan tehostettu diagnosointi. Väitöstutkimuksen on rahoittanut Suomen kulttuurirahasto ja Aalto-yliopiston Health Factory.

Lisätietoja:

Mikko Paukkunen
p. 050 316 0988
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.