Tuore tutkimus: Pestiinsä sidottu toimitusjohtaja voi tehdä huonompaa tulosta

Linkedin-profiilin päivittäminen kannattaa, vaikka olisi toimitusjohtaja. Tämä käy ilmi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun dekaanin, professori Timo Korkeamäen ja Hankenin professorin Gönul Çolakin tuoreesta tutkimuksesta, joka pureutui siihen, miten pitkät ja sitovat työsopimukset ja kilpailukieltoehdot ohjaavat toimitusjohtajien päätöksentekoa.
Tutkimusidea perustuu taloustieteen Nobel-palkinnon saaneen Bengt Holmströmin teoriatyöhön, jossa hän jo 1980-luvulla käsitteli uramahdollisuuksien vaikutuksia riskinottoon. Korkeamäki ja Çolak mittasivat kuitenkin mahdollisuuksien arvon uudella tavalla.
Toimitusjohtajasopimuksiin sisältyy usein kielto siirtyä samalla alalla toimivan yrityksen palvelukseen kuuden kuukauden tai pidemmänkin ajan kuluessa. Tutkimus osoitti selvästi, että tällainen urapolkujen sulkeminen saa toimitusjohtajat pelaamaan varman päälle ja välttämään riskejä. Pidemmällä aikavälillä se voi heikentää yrityksen menestymisen edellytyksiä.
”Uramahdollisuuksien rajoittaminen saa johtajat käyttäytymään konservatiivisemmin kuin osakkeenomistajien kannalta olisi optimaalista”, Korkeamäki kiteyttää.
Liikkuvuus vaikuttaa yhtä paljon kuin yrityskaupat
Korkeamäki ja Colak kehittivät tutkimusta varten yritysten riskinottoindeksin (corporate policy risk eli PRI). Se perustuu yrityksen kirjanpitotiedoista saatavaan tietoon investoinneista ja rahoitusrakenteesta sekä yrityksen toimialojen kirjoista. Sitten tutkijat vertasivat PRI-indeksiä tietoon toimitusjohtajien mahdollisuuksista edetä urallaan sekä tietoon yritysten osakkeenomistajille tuottamasta arvosta.
Korkeamäki kertoo tulosten osoittavan, että muutokset toimitusjohtajien liikkuvuudessa vaikuttavat yrityksen arvoon yhtä paljon kuin yrityskaupat.
”Osaajien liikkuminen on bisnekselle hyvä asia. Siksi toimitusjohtajiakin kannattaisi rohkaista pitämään Linkedin-profiilit ja ansioluettelot ajan tasalla sen sijaan, että heidät velvoitetaan sopimuksin pysymään yrityksen palveluksessa”, Korkeamäki sanoo.
Linkki julkaisuun (sciencedirect.com)
Timo Korkeamäki
Lue lisää uutisia

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”
Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Tutkimus: Lisääntyneet sään ääri-ilmiöt heikentävät eri viljelykasvien satoja maailmanlaajuisesti, vehnä suurin kärsijä
Viljelijöiden riski kohdata sään ääri-ilmiö kasvoi tutkimusjaksolla joka puolella maailmaa.
Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa
Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.