Uutiset

Tuore opetuscase pureutuu globaalien markkinapaikkojen kansainvälistymisvaikeuksiin

Rakuten-verkkokauppayhtiö on kasvanut kaupan ja palvelualan globaaliksi moniottelijaksi.
Kuvassa näkyy professori Arto Lindblom. Kuvan otti Susanna Rosin.
Uusi opetuscasemme avaa globaalien markkinapaikkojen keskeisiä toimintaperiaatteita ja liiketoimintamallien sisältöä, markkinoinnin professori Arto Lindblom kertoo. Kuva: Susanna Rosin / Aalto-yliopisto.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun markkinoinnin professori Arto Lindblom on kirjoittanut yhdessä professori Naoto Nadayaman (Kanagawa University) kanssa opetuscasen globaalien markkinapaikkojen kansainvälistymisvaikeuksista. Arvostettu kustantaja Ivey Publishing julkaisi opetuscasen helmikuussa 2020.

Opetuscasessa tarkastellaan Rakutenia, joka on japanilainen verkkokauppayhtiö ja alustatalouden edelläkävijä. Vuonna 1997 Tokiossa perustettu Rakuten on laajentunut nopeasti eri toimialoille ja markkina-alueille. Tänä päivänä se on globaali, alati kasvava ekosysteemi, jonka tarjoamia verkkokauppa-, matkailu-, vakuutus-, pankki- ja viihdepalveluita käyttää jo yli miljardi kuluttajaa maailmanlaajuisesti. Rakutenia kuvataankin usein Amazonin kaltaiseksi alustatalouden moniottelijaksi, joka osaa hyödyntää digitalisaatiota ja suuria tietomassoja kasvunsa mahdollistajana.

Yllättäviä vaikeuksia Euroopassa

Huolimatta siitä, että Rakuten on saavuttanut poikkeuksellisen vahvan aseman Japanissa ja osin jo myös muilla markkina-alueilla, se on kompastellut pahasti Euroopassa. Monet odottivat Rakutenin kasvavan nopeasti Euroopan yhdeksi johtavaksi markkinapaikaksi sen tekemien massiivisten yritysostojen kautta, mutta näin ei kuitenkaan käynyt. Nadayaman ja Lindblomin kirjoittama opetuscase pyrkiikin avaamaan näitä Rakutenin Euroopassa kohtaamia vaikeuksia. Tarkastelussa on erityisesti Rakutenin laajentuminen Iso-Britanniaan vuonna 2011 ja siellä ilmenneet ongelmat.

”On jopa yllättävää, kuinka vaikeaksi Euroopan valloittaminen on osoittautunut Rakutenin kaltaiselle globaalille, uutta digitaalista kaupankäyntilogiikkaa edustavalle toimijalle. Opetuscasessa haastammekin opiskelijoita ja liikkeenjohtajia pohtimaan näiden ongelmien syitä ja toisaalta etsimään ratkaisukeinoja näiden ongelmien selättämiseksi. Case myös avaa globaalien markkinapaikkojen keskeisiä toimintaperiaatteita ja liiketoimintamallien sisältöä”, kertoo professori Arto Lindblom.

Opetuscase on suunnattu niin opiskelijoiden kuin liikkeenjohtajien käyttöön ja se soveltuu hyvin osaksi markkinoinnin ja kansainvälisen liiketoiminnan sekä johtamisen opetuskokonaisuuksia.

Ivey Publishing julkaisee vuosittain yli 350 opetuscasea ja on julkaissut yhteensä jo yli 8 000 casea luettelossaan. Se on Harvard Business Schoolin tavoin yksi maailman suurimmista casien tuottajista ja julkaisijoista.

Lisätiedot:

Professori Arto Lindblom
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, markkinoinnin laitos
[email protected] 

Lähde:

Naoto Nadayama & Arto Lindblom (2020). Rakuten: To stay or not to stay in the UK? Ivey Publishing. Product Number: 9B20M022. https://www.iveycases.com/ProductView.aspx?id=108332

https://www.iveycases.com

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

vihreät liput, green flags. Kuva: Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Liikesivistysrahastolta merkittäviä apurahoja Aalto-yliopiston tutkijoille

Aalto-yliopisto saa yliopistoista suurimman tuen. Apurahan saa 62 projektia ja tuen suuruus on yhteensä 728 400 euroa.
Janne Naapuri
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

TkT Janne Naapuri sai Gustaf Kompan väitöskirjapalkinnon

Suomalaisten Kemistien Seuran Gust. Kompan vuoden 2023 väitöskirjapalkinto myönnettiin tekniikan tohtori Janne Naapurille Aalto-yliopistosta ja tekniikan tohtori Jussi Isokuorttille Tampereen teknillisestä yliopistosta.
Designs for a Cooler Planet 2024 Open call
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Hae syksyn Designs for a Cooler Planetiin 22.1.2024 mennessä

Kerro miten tutkimuksesi tai projektisi muuttaa maailmaa.
Professori Ville Alopaeus.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu professoreihimme: Ville Alopaeus

Ville Alopaeus on toiminut kemian tekniikan professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2008. Erotusoperaatioita ja prosessien mallitusta tutkiva Alopaeus pyrkii edistämään siirtymää kohti uusiutuvaa energia- ja materiaaliympäristöä.