Toinen peliteoriaa hyödyntävä yrityskin on kehitteillä. Alkutekijöissä olevan yrityksen nimi on Strategic Machine ja sen tarkoituksena on julkisen sektorin toimijoiden sijaan auttaa yksityisiä yrityksiä.
”Bisnesstrategioissa ei tänä päivänä todellakaan optimoida strategioita peliteoreettisesti vaan ne perustuvat peukalosääntöihin. Aloilla, joilla optimointia tehdään esimerkiksi hinnoittelun tai tuoteportfolion osalta, ei oteta huomioon kilpailijoiden vastausta. Siinä on aika iso työnsarka tehdä asioita paremmiksi ja ihan uudella tavalla”, Sandholm sanoo.
Tuotantotaloutta ja tekoälyä
Sandholm opiskeli tuotantotaloutta 1980-luvulla silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa. Hän viihtyi Otaniemessä, ja ajalta on jäänyt ystävyyssuhteita, jotka ovat säilyneet tähän päivään.
Sandholmia kiinnosti jo tuolloin liiketalouden yhdistäminen tietotekniikkaan. Hän perehtyi opinnoissaan yritysstrategiaan, kansainvälisen markkinointiin, systeemianalyysiin ja operaatiotutkimukseen mutta myös tekoälyyn.
Sovelletun matematiikan kurssien teknisyys viehätti. ”Myöhemmin 1990-luvun lopulla, kun tekoälytutkimuksesta alkoi tulla maailmanlaajuisesti paljon matemaattisempaa, olikin hyvä, että olin ottanut sovelletun matematiikan vakavasti.”
Sandholm valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1991 ja lähti heti sen jälkeen tohtoriopintojen perässä Yhdysvaltoihin. Nykyään hän toimii tietotekniikan professorina Carnegie Mellon -yliopistossa Pittsburghissa, Pennsylvaniassa ja julkaisee niin tekoälyn kuin sovelletun matematiikan aloilla.
Kaikkien kannattaa opiskella tekoälyä ja sovellettua matematiikkaa
Nykyisiä opiskelijoita Sandholm haluaa muistuttaa siitä, että mitä tahansa opiskeleekin, perusteiden täytyy olla kunnossa. ”Ajattelen sellaista tiedon pyramidia. Jos huipulla tehdään huippututkimusta, perusteiden pitää olla vahvat, koska ilman leveää ja vahvaa pohjaa pyramidi ei pysy pystyssä.”
Sandholm suosittelee kaikkia nuoria tutustumaan tekoälyyn ja soveltavaan matematiikkaan edes jollakin tasolla. ”Kymmenen vuoden päästä ei varmasti ole kovin montaa alaa, joilla pystyy tekemään huippututkimusta ilman, että ymmärtää tekoälyä ainakin jonkin verran.”
Väitöskirjan tekemisestä kiinnostuneiden kannattaa keskittyä asioihin, jotka ovat uusia ja relevantteja, sekä hakeutua rohkeasti tutkimusryhmiin, joissa tehdään oman alansa parasta tutkimusta.
”Tuotantotalouden ja bisnespuolen opiskelijoille sanoisin, että siitä on apua, että on asiantuntemusta jostain tietystä alasta eikä vain johtamisesta. Urasta voi tulla tyydyttävämpi, kun ymmärtää oikeasti sitä alaa, jolla toimii.”
Oman uransa aikana Sandholm toivoo vielä näkevänsä sen, että peliteoriaa saataisiin vietyä laajasti oikeisiin sovelluksiin ja tuotteisiin, esimerkiksi Strategy Robotin ja Strategic Machinen kautta.
Lisäksi hän toivoisi, että hänen kehittämäänsä teknologiaa voitaisiin hyödyntää jollain tapaa ilmastokriisin torjunnassa. ”Olen teettänyt pari markkinatutkimusta siitä, miten meidän teknologiamme voisivat auttaa ilmastokriisin torjunnassa. Vielä ei ole kuitenkaan löytynyt sellaista killer applicationia.”