Uutiset

Toimitusketjun valinnassa suosio kiilaa strategian

Tietoinen vertailu ja epäsuora matkiminen lähentävät vertaisyritysten toimintatapoja. Tämä tapahtuu joskus laadun ja toimintakulttuurin kustannuksella.

Yritykset päätyvät samanlaisiin toimintatapoihin, koska ne tavoittelevat asiakkaiden, median ja tavarantoimittajien hyväksyntää. Tämä samankaltaistuminen havaittiin laajassa empiirisessä tutkimuksessa, jossa oli mukana 261 elektroniikka-, konepaja- ja kuljetusvälineteollisuuden yritystä yhdeksästä eri maasta, myös Suomesta.

Tutkimuksen tehneet Aalto-yliopiston professori Katri Kauppi, diplomityöntekijä Emma Nermes ja University College Dublinin professori Virpi Turkulainen yllättyivät siitä, että toimintaympäristötekijät selittivät yritysten valintoja jopa enemmän kuin yritysten strategiset tavoitteet. Kauppi muistuttaa, että vertaisyritysten matkimiseen voi liittyä myös riskejä.

”Voi olla, että puhtaasti suosion perusteella valitut toimintatavat eivät sovellu parhaiten yrityksen omaan toimintakulttuuriin, toimitusketjun rakenteisiin tai tavoitteisiin laadun tai kustannustason suhteen. Esimerkiksi Lean-toimintatavat levisivät – ja leviävät edelleen – Toyotalta Japanista lähes kulttimaisesti ainoana oikeana tapana tehostaa toimintoja. Ne eivät kuitenkaan ole mikään automaattiavain menestykseen, jos niitä ei muisteta tai pystytä pitkällä tähtäimellä juurruttamaan yrityksen perustoimintatapoihin”, Kauppi sanoo.

Tutkimuksessa selvitettiin yritysten toimitusketjujen kehitystä eli toimittajaintegraatiota ja sen muotoihin vaikuttavia taustatekijöitä.

Tutkijat tarkastelivat lähemmin yritysten tiedonjakoa toimittajien kanssa, toimittajakehitystä, pitkän aikavälin sitoutumista toimittajasuhteisiin, ongelmaratkaisutapoja sekä tietojärjestelmäintegraatiota. Tutkimus osoitti, että samassa toimintaympäristössä toimivilla yrityksillä oli myös hyvin samankaltaiset toimitusketjut.

Toimitusketjujen samankaltaisuutta selittivät taustatekijöistä etenkin yrityksen sijaintimaa ja koko henkilöstömäärällä mitattuna.

Toimitusketjujen samankaltaisuutta selittivät taustatekijöistä etenkin yrityksen sijaintimaa ja koko henkilöstömäärällä mitattuna. Suurimpana selittäjänä samankaltaisille toimintatavoille oli kuitenkin yritysten toteuttama benchmarking, eli omien toimintatapojen systemaattinen vertailukehittäminen toisten yritysten tapojen perusteella.

”Esimerkiksi kaikkien vertailussa olleiden suomalaisten yritysten toimitusketjut olivat toimintatavoiltaan keskimäärin samankaltaisempia kuin vaikka suomalaisen elektroniikkayrityksen toimitusketju verrattuna espanjalaisen tai korealaisen elektroniikkayrityksen toimitusketjuun”, Kauppi selventää.

”Toimittajaintegraation samankaltaisuus on siis seurausta sekä tiedostetusti toteutetusta vertailusta että epäsuorasta samankaltaisten yritysten matkimisesta”, Virpi Turkulainen sanoo.

Tutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Teknologiateollisuus sekä Aalto-yliopisto.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Operations & Production Management –tiedejulkaisussa. Linkki artikkeliin (emeraldinsight.com)

Lisätietoja:

Katri Kauppi
Logistiikan professori, Aalto-yliopisto
p. 050 401 7112
[email protected]

Virpi Turkulainen
Johtamisen professori, University College Dublin
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi marraskuussa 2024

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi orientaatiopäiville!
Kaivuri työmaalla kahden rakennuksen välissä, maassa putkia ja muuta metallia.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät ensimmäisen hiilinegatiivisen sideaineen – merkittävä vaikutus infrarakentamisen päästöihin

Biopohjaisella sideaineella voidaan korvata runsaspäästöisen sementin käyttöä infrarakentamisessa.
Professor Maarit Karppinen
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Maarit Karppinen on nimitetty Euroopan tutkimusneuvosto ERC:n jäseneksi

Aalto-yliopiston epäorgaanisen materiaalikemian professori Maarit Karppinen aloittaa kautensa ERC:n tieteellisen neuvoston jäsenenä 1. tammikuuta 2025.
Kuvituskuva, jossa tummaa taustaa vasten koodia ja ihminen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka jokaisen tulisi ymmärtää tekoälystä työelämässä

Generatiivinen tekoäly tuntuu olevan kaikkialla, mutta tekeekö se oikeasti työstä helpompaa ja yrityksistä tuottavampia?