Uutiset

Tieteisfiktio auttaa esineiden internetin suunnittelussa

Tarinoilla voidaan kuvata, miten käyttäjät kokevat uuden teknologian esimerkiksi älykkäässä vanhusten hoivaympäristössä.

Aalto-yliopistossa väittelevän TaM Tiina Kymäläisen tutkimuksen kohteena on esineiden internetin käyttökokemukseen perustuva kehitystyö. Hän tarkastelee erityisesti ihmisten itse luomia teknisiä järjestelmiä, niin sanottuja tee-se-itse -teknologisia ekologioita, jotka sijoittuvat kotiin ja vapaa-aikaan.

– Esineiden internet viittaa ilmiöön, jossa ympäröiviä laitteita ja sensoreita kytketään internetiin. Laitteet voivat olla esimerkiksi lamppuja, kodinkoneita, musiikki-instrumentteja, kehon sensoreita, ajastamia ja lämpömittareita, Kymäläinen selventää.

Kymäläinen toteutti käyttäjien kanssa neljä prototyyppiä, joissa hyödynnettiin esineiden internet -teknologioita. Suunnittelukohteita olivat älykäs vanhusten hoivaympäristö, kehitysvammaisille että ikääntyville suunnatut musiikkiterapia- ja virikeympäristöt sekä harrastesuunnittelijoiden sisustustyökalu.

Merkitys arjessa

Kymäläinen kuvaa prototyyppien käyttökokemukseen liittyviä löydöksiä tieteisfiktiotarinoiden muodossa. Menetelmää kutsutaan tieteisfiktioprototypoinniksi.

– Tulevaisuuden käyttöympäristöihin sijoittuvat tieteisfiktiotarinat kuvaavat, miltä esineiden internet näyttää ja tuntuu. Ne syventyvät myös siihen, mikä on tutkittujen teknologisten ekologioiden merkitys ihmisille arjen käyttökokemuksena, Kymäläinen kertoo.

Kymäläisen väitöstutkimus edistää esineiden internetin käyttökokemuksen tutkimusta ja ekologista suunnittelua.

– Suurissa tutkimusprojekteissa rakennetut prototyypit ovat usein teknologiavetoisia. Siksi ne voivat jäädä vajavaisiksi ekologia- ja käyttökokemuskuvaustensa osalta. Tieteisfiktioprototypointi mahdollistaa hyvin perustellun, tutkimukseen perustuvan tulevaisuuden teknologiasuunnittelun, hän sanoo.

– Tieteisfiktioiden etuna on erityisesti se, että niillä voi kuvata ymmärrettävästi sellaisia tutkimuskohteita, jotka ovat vasta kehitteillä.

Väitöskirja ”Science Fiction Prototypes as Design Outcome of Research” tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa keskiviikkona 4.2.2015 klo 12, Mediakeskus Lumeen Sampo-salissa, Hämeentie 135 C, Helsinki. Vastaväittäjänä toimii emeritusprofessori Victor Callaghan Essexin yliopistosta.

Väitöskirjan tilaukset Aalto-yliopiston verkkokirjakaupasta shop.aalto.fi, tiedustelut [email protected], puh. 050 313 7086.

Lisätietoja:

Tiina Kymäläinen
puh. 0400 399 511
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.