Uutiset

Teollisen muotoilun opiskelijoiden näyttely: VIP

Näyttely koostuu ainutlaatuisista, eri tekniikoilla valmistetuista lasiteoksista. Yhteistyöprojektin takana on kolme yliopistoa kolmesta eri maasta.
Teos ja kuva: Josefiina Falck

Aalto-yliopiston teollisen muotoilun kandidaattiopiskelijat ovat perehtyneet Materiaali- ja valmistusteknologiat -kurssilla lasiin yliopiston maineikkaalla Lasistudiolla. Kurssitehtävänä oli tehdä oma tulkinta käsitteestä “VIP” ja luoda projekti sen ympärille. Tuloksena voi olla esimerkiksi astioita, valaisimia tai jokin erityinen esine.

"Sana VIP voidaan ymmärtää monin eri tavoin. Yleensä se tarkoittaa erittäin tärkeää henkilöä. Se voi olla kuitenkin myös erittäin tärkeä tuote tai erittäin tärkeä ongelma. Tavoitteena oli herättää keskustelua opiskelijoille tänä päivänä tärkeistä aiheista. Ne voivat olla esimerkiksi henkilökohtaisia asioita, tutkimukseen liittyviä ongelmia tai globaaleja ympäristökysymyksiä", kertoo kurssin opettaja Kazushi Nakada näyttelyn taustoista.

Kurssin tavoitteena oli, että opiskelijat tutustuvat erilaisiin materiaali- ja valmistusteknologioihin ja oppivat ymmärtämään eri materiaalien logiikkaa ja ominaisuuksia. Tutkimuskohteena oli erityisesti lasi. Vaikka opiskelijat eivät vielä pysty puhaltamaan omia tuotteitaan tässä vaiheessa, puhallusharjoitusten avulla saa kuitenkin käsityksen siitä, miten moni eri asia prosessiin vaikuttaaa.

“Opin materiaaleista ja etenkin lasin työstämisestä paljon. Kävin itse läpi lukuisia erilaisia konseptiluonnoksi ja muottisuunnitelmia sekä vaihtoehtoisia tekniikoita ennen kuin löysin sellaisen, jossa pystyin yhdistämään haluamani asiat. Erityisesti useamman värin yhdistäminen hallitusti samaan esineeseen aiheutti haasteita, jonka takia ehdin kurssin aikana toteuttaa vain testisarjan lopullista tuotetta varten”, kertoo Jenny Lagus.

VIP-projektin toteuttavat yhteistyössä Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design Puolasta, Tokyo University of the Arts -yliopiston Kougei-laitos Japanista sekä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Lasistudio. Työskentely yliopistojen välillä toimi pääsääntöisesti sähköpostiyhteydenpidolla ja kuvia lähettämällä. Tokion taidekorkeakoulun opiskelijat esittävät projekteistaan myös videoita.

Yliopistot esittelivät kurssilla oman lähestymistapansa lasimateriaaliin ja -tekniikoihin taiteen ja muotoilun näkökulmasta. Opiskelijoilla oli mahdollisuus vertailla niitä ja hyödyntää muiden opetusmenetelmiä ja -materiaaleja, mikä oli koko hankkeen tavoite. Kurssin ideana oli, että kokeilemalla ja tutkimalla voi löytää uusia tapoja käyttää vanhoja materiaaleja, kuten kiveä, puuta tai lasia.

"Lasi on vanha materiaali - lasiesineitä on löydetty jopa 4000-luvulta ennen ajanlaskun alkua - mutta taide- ja muotoiluopetuksessa yliopistoissa se on melko uusi materiaali. Sitä on käytetty vasta 1960-luvulta alkaen Euroopassa, ja tutkimukset kehittyivät nopeasti maailmanlaajuisesti 80- ja 90-luvuilla. Nykyään lasia käytetään paitsi perinteiseen käytännölliseen muotoiluun, myös erilaisiin taide- ja muotoilutarkoituksiin", kertoo projektin vetäjä Kazushi Nakada.

Aika: 17.1–31.1.2018

Paikka: Harald Herlin -oppimiskeskus, aulagalleria

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Jaakko Honko -luennon 2023 pääpuhuja Kaisa Hietala
Yliopisto Julkaistu:

Pääpuhuja, yritysjohtaja Kaisa Hietala: Meiltä puuttuu määritelmä luonnon arvolle

Kansleri Jaakko Hongon nimeä kantavalle luennolle saapui noin 300 kutsuvierasta ja alumnia.
Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
People attending the Wellbeing Fair at Aalto's Wellbeing Week
Yliopisto Julkaistu:

Oasis mukana Aalto Wellbeing Weekillä

Oasis of Radical Wellbeing -hanke on mukana Wellbeing Weekillä 2.-6.10.