Uutiset

Teollisen muotoilun opiskelijoiden näyttely: VIP

Näyttely koostuu ainutlaatuisista, eri tekniikoilla valmistetuista lasiteoksista. Yhteistyöprojektin takana on kolme yliopistoa kolmesta eri maasta.
Teos ja kuva: Josefiina Falck

Aalto-yliopiston teollisen muotoilun kandidaattiopiskelijat ovat perehtyneet Materiaali- ja valmistusteknologiat -kurssilla lasiin yliopiston maineikkaalla Lasistudiolla. Kurssitehtävänä oli tehdä oma tulkinta käsitteestä “VIP” ja luoda projekti sen ympärille. Tuloksena voi olla esimerkiksi astioita, valaisimia tai jokin erityinen esine.

"Sana VIP voidaan ymmärtää monin eri tavoin. Yleensä se tarkoittaa erittäin tärkeää henkilöä. Se voi olla kuitenkin myös erittäin tärkeä tuote tai erittäin tärkeä ongelma. Tavoitteena oli herättää keskustelua opiskelijoille tänä päivänä tärkeistä aiheista. Ne voivat olla esimerkiksi henkilökohtaisia asioita, tutkimukseen liittyviä ongelmia tai globaaleja ympäristökysymyksiä", kertoo kurssin opettaja Kazushi Nakada näyttelyn taustoista.

Kurssin tavoitteena oli, että opiskelijat tutustuvat erilaisiin materiaali- ja valmistusteknologioihin ja oppivat ymmärtämään eri materiaalien logiikkaa ja ominaisuuksia. Tutkimuskohteena oli erityisesti lasi. Vaikka opiskelijat eivät vielä pysty puhaltamaan omia tuotteitaan tässä vaiheessa, puhallusharjoitusten avulla saa kuitenkin käsityksen siitä, miten moni eri asia prosessiin vaikuttaaa.

“Opin materiaaleista ja etenkin lasin työstämisestä paljon. Kävin itse läpi lukuisia erilaisia konseptiluonnoksi ja muottisuunnitelmia sekä vaihtoehtoisia tekniikoita ennen kuin löysin sellaisen, jossa pystyin yhdistämään haluamani asiat. Erityisesti useamman värin yhdistäminen hallitusti samaan esineeseen aiheutti haasteita, jonka takia ehdin kurssin aikana toteuttaa vain testisarjan lopullista tuotetta varten”, kertoo Jenny Lagus.

VIP-projektin toteuttavat yhteistyössä Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design Puolasta, Tokyo University of the Arts -yliopiston Kougei-laitos Japanista sekä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Lasistudio. Työskentely yliopistojen välillä toimi pääsääntöisesti sähköpostiyhteydenpidolla ja kuvia lähettämällä. Tokion taidekorkeakoulun opiskelijat esittävät projekteistaan myös videoita.

Yliopistot esittelivät kurssilla oman lähestymistapansa lasimateriaaliin ja -tekniikoihin taiteen ja muotoilun näkökulmasta. Opiskelijoilla oli mahdollisuus vertailla niitä ja hyödyntää muiden opetusmenetelmiä ja -materiaaleja, mikä oli koko hankkeen tavoite. Kurssin ideana oli, että kokeilemalla ja tutkimalla voi löytää uusia tapoja käyttää vanhoja materiaaleja, kuten kiveä, puuta tai lasia.

"Lasi on vanha materiaali - lasiesineitä on löydetty jopa 4000-luvulta ennen ajanlaskun alkua - mutta taide- ja muotoiluopetuksessa yliopistoissa se on melko uusi materiaali. Sitä on käytetty vasta 1960-luvulta alkaen Euroopassa, ja tutkimukset kehittyivät nopeasti maailmanlaajuisesti 80- ja 90-luvuilla. Nykyään lasia käytetään paitsi perinteiseen käytännölliseen muotoiluun, myös erilaisiin taide- ja muotoilutarkoituksiin", kertoo projektin vetäjä Kazushi Nakada.

Aika: 17.1–31.1.2018

Paikka: Harald Herlin -oppimiskeskus, aulagalleria

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Opiskelijoita työskentelemässä. Kuva: Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Naisyrittäjät pelkäävät sotaa enemmän kuin miehet

Naisyrittäjät pelkäävät Ukrainassa käytävää sotaa enemmän kuin miespuoliset kollegansa, käy ilmi Kauppakorkeakoulun tuoreesta tutkimuksesta.
Kuvassa näkyy Taloudenpuolustuskurssin puhujia keskustelemassa lavalla.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Historian kahdeksannella Taloudenpuolustuskurssilla puhuttiin riskeistä

Radikaalissa epävarmuudessa kannattaa pyrkiä hahmottamaan erilaisia skenaarioita ja suhtautua kriittisesti tarinoihin ”uudesta ajasta”, sanovat Kauppakorkeakoulun professorit.
Leila Arstila solving an escape game challenge together with Santtu Sievänen. Veeti Ojanperä helped to find the solution. Copyright: David Bohmann
Opinnot Julkaistu:

Linda Liukkaan tapaaminen rohkaisi Leila Arstilaa vaihtamaan tietotekniikkaan – nyt hän edusti Suomea kyberturvallisuuskilpailuissa Itävallassa

Tietotekniikan laitoksen maisteriopiskelija Leila Arstila osallistui 13.–16. syyskuuta Euroopan kyberturvallisuuskilpailuihin (European Cyber Security Challenge) Itävallassa. Kilpailu on suunnattu nuorille tietoturvaosaajille ja sen järjestäjää muun muassa Euroopan Unionin kyberturvallisuusvirasto (ENISA).
Electronics - ICT Otaniemessä. Mikroelektroniikan suunnittelua.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

EU rahoittaa lähes 20 miljoonalla eurolla konsortiota tulevaisuuden tutkatutkimuksessa

Aalto-yliopisto on mukana ARTURO-konsortiossa, jota rahoittaa Euroopan puolustusrahasto (EDF).