Uutiset

Tekstiilien tulevaisuus tehdään tänään

Viime viikolla Kaapelitehtaalla nähty Tekstiili18-näyttely oli tekstiilisuunnittelun monipuolisuuden ja taiteellisuuden näytös.
Tekstiilit: Juha Kivistö ja Anna-Mari Leppisaari. Kuva: Eeva Suorlahti.

Intohimo tutkia ja kehittää tekstiilien valmistusmenetelmiä on nostanut Aalto-yliopiston tekstiilisuunnittelun opiskelijoiden osaamisen kansainvälisesti tunnustetulle tasolle. Tekstiili18-näyttelyssä vieraili useita kansainvälisiä Fashion in Helsinki -viikon vieraita.

Inditex Groupin (Zara) kestävän kehityksen johtaja Alfred Vernis oli vaikuttunut näyttelystä: "Aalto-yliopiston opiskelijat esittelivät Kaapelitehtaalla erittäin hienoja teoksia. Jotkut niistä ovat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia, ja olen todella tyytyväinen siihen, sillä teollisuutemme tarvitsee kiireellisesti ekologisesti kestäviä tekstiilejä", hän totesi. 

"Tekstiiliteollisuudella on aina ollut rooli yhteiskunnan kehittäjänä. Ensimmäinen tietokone vuonna 1805 oli itse asiassa kutomakone, joka käytti leimauskortteja. Nykyaikaista teknologiaa kehitettiin tehokkaampaan vaatteiden tuotantoon", kertoo näyttelyn kuraattori, professori Maarit Salolainen. "Kestävät materiaalit ovat tällä hetkellä tekstiiliteollisuuden suurin haaste, koska se on luonnon raaka-aineiden, energian ja veden raskas kuluttaja."

"Opiskelijamme ovat niin lahjakkaita, että he todella tekevät ihmeitä", Salolainen korosti. Näyttelyn muoti- ja sisustussuunnittelun kokoelmat esittelevät tieteidenvälisten, tiimipohjaisten lähestymistapojen tuloksia, kun taas uudet kokeelliset materiaalit vievät tekstiilitietämyksen tieteen puolelle.

"Tekstiilejä on kaikkialla ympärillämme, joten pidämme niitä itsestäänselvyytenä. Ne tuotetaan kuitenkin valtavien moniammatillisten ryhmien ja monimutkaisten tuotantoprosessien avulla", kertoo Tekstiili18-näyttelyn koordinaattori Matilda Palmu. Näyttelyn aikana yli 1 200 vierasta tutustui tekstiilituotteiden tulevaisuuteen ja upeisiin töihin, jotka ovat syntyneet monialaisten tutkimusten ja kokeilujen tuloksena yhdistäen muotoilun, taiteen ja tieteen.

Uudet, kokeelliset materiaalit ja teknologiat

Tekniikka on jo ihollamme ja tulossa kehoomme. Tulevaisuuden pukeutumisratkaisut ja niiden lataus käyttäessä perustuvat aurinkoenergiaan. Tekstiilisuunnittelun opiskelija Sandra Wirtanen tutki töissään, miten olemassa olevia aurinkokennoteknologioita voidaan integroida kudottuihin kankaisiin. Kokeelliset tekstiiliprototyypit valmistettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun ja insinööritieteiden korkeakoulun kanssa.

Näyttelyssä nähtiin myös Ioncellista ja kaupallisesta lyocellista valmistettu kangas. Sen on suunnitellut Maija Fagerlund ja kutonut Lapuan Kankurit ja siitä valmistetun takin on suunnitellut Anna-Mari Leppisaari.

Ioncell on kestävä tulevaisuuden tekstiilikuitu, jonka valmistusprosessissa puumassa, käytetyt puuvillakankaat tai jopa vanhat sanomalehdet ja pahvi muuttuvat uudeksi korkealaatuiseksi tekstiilikuiduksi ilman haitallisia kemikaaleja. Tuotantoteknologiaa pilotoidaan parhaillaan. Ympäristöystävällisen, ionisen nesteliuottimen ovat kehittäneet yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijat.

Kokeellisen tekstiilisuunnittelun moduuli

Opiskelijat eivät pelkää kokeilla asioita, jotka ovat lähes mahdottomia. "Kudontamallien innoittamana kehitimme hologrammeja, joita voidaan heijastaa laservalolla", kertoivat Aalto-yliopiston muodin opiskelijat Bettina Blomstedt ja Otto Rummukainen, median opiskelija Kilian Kottmeier ja insinööriopiskelija Aleksi Miettinen. "Hanke oli todella kunnianhimoinen.Siinä oli 90 prosentin mahdollisuus epäonnistua, mutta kovalla työllä ja kokeilemalla opiskelijat onnistuivat saamaan hologrammin toimimaan – professorien yllätykseksi", iloitsee lehtori Andrej Shevchenko matematiikan ja systeemianalyysin laitokselta.

Hologrammit tuotettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen kanssa. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ja insinööriteteiden korkeakoulun palkittu yhteisopetus on järjestetty neljä kertaa. Koulutus perustuu immersiiviseen pedagogiikkaan, jossa yhdistyvät tekninen ja taiteellinen ajattelu ja visuaaliset tutkimusmenetelmät.

Tekstiili18 oli toinen kuratoitu näyttely, joka esittelee tekstiilisuunnittelua muun muassa muodin, sisustuksen, taiteen ja tieteen alalla. Näyttely nähtiin Helsingin Kaapelitehtaalla 21.-27. Toukokuuta 2018.

Lue lisää:

Video hologrammista (Kilian Kottmeier):

https://www.youtube.com/watch?v=acrZQOFL18s

Ioncell

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!