Uutiset

Teknisten alojen harjoitteluohjelmaan tuli ennätysmäärä hakemuksia

AScI-harjoitteluohjelman yhdeksäs vuosi on alkamassa. Uusimmalla hakukierroksella ohjelmaan tuli yli tuhat hakemusta kymmenistä eri maista.
A group of people sat around a table
Professori Pekka Orponen, aikaisempi AScI-koordinaattori Minna Lind ja ohjelman ensimmäiset harjoittelijat.

Vuonna 2012 käynnistynyt kansainvälinen Aalto Science Institute (AScI) -harjoitteluohjelma tarjoaa perustutkinto- ja maisteriopiskelijoille mahdollisuuden päästä mukaan osallistumaan Aalto-yliopiston tutkimustyöhön. Harjoittelupaikat ovat avoinna kaikkien maiden opiskelijoille.

Viimeisimmällä tammikuun lopussa päättyneellä hakukierroksella ohjelmassa tarjolla olleisiin 47 tutkimushankkeeseen tuli kaikkiaan 1 095 hakemusta 71 maasta.

"AScI-harjoitteluohjelma perustettiin vuonna 2012 ja silloin saimme 25 hakemusta alle kymmeneen Aallon perustieteiden korkeakoulun tutkimusryhmään. On todella hienoa, että ohjelma sai nyt yli tuhat hakemusta kymmeniin projekteihin ja kaikkiin neljään Aalto-yliopiston tekniikan korkeakouluun. Näin suuri kiinnostus sekä hakijoiden että rekrytoijien puolelta todentaa AScI-yksikön tavoitteina olevien laadun, kansainvälisyyden ja yhteistyön merkityksen yliopistollemme", sanoo professori Pekka Orponen.

"AScI-ohjelman johtajana olen tyytyväinen, että ohjelma jatkaa kasvuaan. Aalto-yliopisto tarjoaa sekä vieraileville opiskelijoille että tutkijoille aiempaa laajempia mahdollisuuksia. Odotan innolla ohjelman tulevaisuutta pandemian jälkeisinä aikoina", kertoo professori Mikko Alava.

Suosituimmaksi hankkeeksi osoittautui Kemian tekniikan korkeakoulun hanke, jossa tutkitaan litiumioniakkuja. Tämä hanke sai yli 90 hakemusta. Muita suosittuja valintoja olivat Perustieteiden korkeakoulun neurologiseen kuvantamiseen ja syväoppimiseen liittyvät hankkeet sekä Sähkötekniikan korkeakoulun hanke orgaanisista materiaaleista ja laitteista.

"Hakemusten määrä on kasvanut vuosittain. Olen innoissani siitä, että pystymme houkuttelemaan lahjakkaita opiskelijoita huippuyliopistoista. Monet hakijoista siirtyvät myöhemmin tekemään väitöskirjaa. Olen iloinen siitä, että he saavat mahdollisuuden oppia, sanoo professori Antti Oulasvirta.

"Harjoitteluohjelmasta onkin tullut olennainen osa rekrytointiprosessia. Pyydän joka vuosi oman ryhmäni tohtoriopiskelijoita ja tutkijatohtoreita lisäämään ohjelmaan aiheita, joihin opiskelijat voivat hakea. Palkkaan ohjelman kautta noin kymmenen harjoittelijaa. Ohjelma hyödyttää laajemminkin koko Aallon yhteisöä. Aallon omat opiskelijat pääsevät tutustumaan kansainvälisesti katsottuna erittäin lahjakkaisiin opiskelijoihin, ja se auttaa heitä hiomaan omaa työtään entistäkin laadukkaammaksi."

AScI-harjoitteluohjelma on tunnettu monien huippuyliopistojen opiskelijoiden ja professoreiden keskuudessa.

”Saan paljon kyselyitä jo ennen vuosittaisen haun avaamista. Opiskelijoilla on vain vähän mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen tutkimukseen, ja harjoitteluohjelmalla on merkittävä rooli lahjakkaiden opiskelijoiden houkuttelemiseksi Aaltoon”, sanoo harjoitteluohjelman koordinaattori David Radnell.

Kesällä 2020 iranilainen maisteriopiskelija Maryam Esmaeilzadeh Rooman Sapienza-yliopistosta oli harjoittelussa Jaana Vapaavuoren ryhmässä Kemian tekniikan korkeakoulussa. Esmaeilzadeh pääsi harjoittelun ja sen aikana tapahtuneen yhteistyön ja verkostoitumisen ansiosta aloittamaan jatko-opinnot Turun yliopistossa. Voit lukea lisää hänen tarinastaan täältä.  AScI-harjoitteluohjelmaa onnistuttiin jatkamaan koronaviruspandemian tuomien rajoitustenkin aikana ja aiotaan jatkaa edelleen pitkälle tulevaisuuteen.

Lisätietoa:

David Radnell
Harjoitteluohjelman koordinaattori
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Uusi ympäristöystävällinen menetelmä selluloosan muokkaukseen kestäviä materiaaleja varten
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi ympäristöystävällinen menetelmä selluloosan muokkaukseen kestäviä materiaaleja varten

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet selluloosan muokkausmenetelmän, jossa myrkyllisiä liuottimia käytetään alle kymmenesosa perinteisiin menetelmiin verrattuna. Innovaatiota on mahdollista soveltaa ympäristöystävällisiin nanokomposiitteihin, selluloosapohjaisiin membraaneihin ja biolääketieteellisiin laitteisiin, jotka tukevat kestävää materiaalikehitystä.
Moderni vaalea rakennus, jossa on useita ikkunoita ja parvekkeita, ympärillä korkeita puita.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Kouvolan tyhjät kiinteistöt käyttöön kiertotalousrakentamisella

Aallon opiskelijat etsivät ratkaisuja Kouvolan kaupungin kiinteistöongelmiin.
Three persons sitting in front of multiple screens, balloons floating in the air
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston joukkue voitti pohjoismaisen NCPC-ohjelmointikilpailun opiskelijasarjan

Nordic Collegiate Programming Contest-ohjelmointikilpailu.
Keskeinen tutkimuslaite ARotor laboratoriossa Otaniemessä on paperiteollisuudessakin käytössä oleva tela.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

’Ei voi onnistua’ vie konetekniikan tutkijoita kohti kunnianhimoisempia tavoitteita

Pitkän ajan yhteistyö ja työ Valmetin veturihankkeissa tuottavat tuloksia raskaan teollisuuden tarpeisiin.