Uutiset

Tekniikan edistämissäätiö palkitsi opiskelijoiden ylistämän fysiikan lehtorin ja pelillistämisen pioneerin

Vuoden opettajaksi säätiö valitsi Jami Kinnusen ja nuoreksi tutkijaksi Juho Hamarin.

Tekniikan edistämissäätiö palkitsi 70-vuotisjuhlassaan 13. toukokuuta hyvän opettajan ja nuoren tutkijan. Hyväksi opettajaksi valittiin yliopistonlehtori Jami Kinnunen ja nuoreksi tutkijaksi pelillistämisen professori Juho Hamari. Molemmat palkittiin 15 000 eurolla.

Hyvä opettaja tuo tuoreita näkökulmia fysiikan opetukseen

Säätiö myönsi hyvän opettajan palkinnon yliopistonlehtori Jami Kinnuselle, joka opettaa fysiikkaa Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitoksella. Kinnunen väitteli vuonna 2006 Jyväskylän yliopistossa ultrakylmistä atomikaasuista.

Kinnusen oppilaat kuvailevat häntä innostavaksi ja käytännönläheiseksi opettajaksi.

Jami Kinnunen. Kuva: Mikko Raskinen.

“Fysiikan opetus menee helposti erittäin teoreettiseksi. Teen luennoilla paljon kokeita ja havainnollistuksia, eli näytän miten fysiikan ilmiöt esiintyvät käytännössä. Niiden tarkoitus on osoittaa, että opiskellut asiat todella kuvaavat maailmaa”, Kinnunen sanoo.

Kinnunen hyödyntää opetuksessaan jatkuvasti digitaalisia oppimateriaaleja, kuten YouTube-videoita. Hän myös videoi kaikki luentonsa, jotta opiskelijat voivat katsoa niitä myöhemmin.

“Videot ovat luonteva media opiskelijoilleni. Käytän esimerkiksi YouTubesta löytyviä videoita esitehtävinä. Videolla voidaan tehdä vaikkapa jokin fysikaalinen koe, joka opiskelijoiden pitää selittää”, Kinnunen kertoo.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen pitää Kinnusen lähestymistapaa fysiikan opetukseen onnistuneena.

“Ei ole helppoa opettaa uudella tavalla fysiikan lainalaisuuksia, jotka ovat säilyneet samanlaisina vuosikymmeniä. Jami Kinnunen on opiskelijoilta tulleen palautteen perusteella kuitenkin onnistunut tässä erinomaisesti“, sanoo Miettinen.

Nuori tutkija pitää Suomen pelillistämisen kärkijoukoissa

Kauppatieteiden tohtori Juho Hamari on pelillistämisen tutkimuksen pioneeri ja alansa kansainvälisesti merkittävimpiä tutkijoita.

Pelillistäminen tarkoittaa pelien toiminnan ja dynamiikan tuomista tosielämän ympäristöihin, kuten opetukseen, työelämään tai palveluihin. Tarkoituksena on muuttaa ympäristöjen toimintaa niin, että ne tarjoaisivat ihmisille samankaltaisia myönteisiä kokemuksia kuin pelit ja kehittäisivät heidän taitojaan.

Juho Hamari

Pelillistämisen yleisyydestä kertoo se, että siihen perustuu suuri osa nykyisistä puhelinsovelluksista. Tällaisia ovat esimerkiksi terveellisiä elämäntapoja ja oppimista edistävät sovellukset.

“Työ ja huvi limittyvät yhteiskunnassamme jatkuvasti enemmän toisiinsa. On tärkeää miettiä, miten voimme tukea tätä kehitystä teknologian ja tutkimuksen keinoin”, Hamari sanoo.

Hamari väitteli tohtoriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Nykyään hän työskentelee maailman ensimmäisenä pelillistämisen professorina Tampereen yliopistossa, Turun yliopistossa ja Porin yliopistokeskuksessa sekä johtaa yliopistojen välistä Gamification Group -tutkimusryhmää.

“Juho Hamarin tieteelliset meriitit ovat poikkeuksellisia hänen nuoreen ikäänsä nähden. Pelillistämisen ala on kasvussa ympäri maailmaa, ja on tärkeää, että Hamarin kaltaiset tutkijat pitävät Suomen alan kärkijoukoissa”, Tekniikan edistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen sanoo.

Lisätietoja:

Jami Kinnunen
puh. 040 760 7670
[email protected]

Juho Hamari
puh. 050 318 6861
[email protected]

Marjo Miettinen
Tekniikan edistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja
puh. +358 400 512 771
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Professori Risto Ilmoniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Risto Ilmoniemi on valittu vuoden 2024 Espoo Ambassadoriksi

Valinta vuoden Espoo Ambassadoriksi on tunnustus Risto Ilmoniemen tärkeästä panoksesta kansainvälisten tieteellisten kongressien ja kesäkoulujen kutsumisessa ja järjestämisessä niin Suomessa, Espoossa kuin ulkomaillakin.
Jose Lado.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Euroopan tutkimusneuvostolta jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Jose Lado tarkastelee keväällä alkavassa projektissaan materiaaleja, jotka voisivat mahdollistaa niin kutsuttujen topologisten kvanttitietokoneiden valmistamisen.
Kunniamerkki
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkejä aaltolaisille

Tasavallan presidentti antaa 6.12.2024 kunniamerkkejä kaikkiaan 19:lle Aalto-yliopiston työntekijälle. Onnittelut saajille!