Kansalaiskeskeinen muotoilu
Design for Government -kurssilla, jolla Mazé opettaa, keskitytään suomalaisten ministeriöiden ja viranomaisten toimeksiantamiin hankkeisiin. Opiskelijat ratkovat todellisen elämän haasteita heti kurssin ensimmäisestä päivästä lähtien. Kurssi sisältää myös palvelumuotoilun, käyttäytymisen ja organisaatioiden muutoksen, etiikan ja poliittisen teorian opetusta.
Vaikka Suomen kansalaisten luottamus valtioon on maailman vahvimpia, luottamuksessa on viime vuosien aikana tapahtunut heikkenemistä. Tilanteen korjaamiseksi valtionhallinnossa etsitään keinoja tehdä hallinnosta entistä vuorovaikutteisempaa ja saada kansalaiset entistä tiiviimmin mukaan julkisen politiikan ja julkisten palvelujen suunnitteluun. Tässä kohtaa Mazén opiskelijat tulevat mukaan kuvioon.
"Haastavinta muotoilun siirtämisessä julkiselle sektorille on se, ettei muotoilu palvele pelkästään kuluttajaa – joka edustaa kapeaa ja tyypillisesti varakasta väestönosaa – vaan siinä on otettava huomioon kaikki kansalaiset," kertoo Mazé. "Julkishallinnossa on otettava huomioon erilaiset valmiudet ja ikäryhmät, sosio-ekonomiset olosuhteet ja jopa tulevat sukupolvet. On muutettava ajatusta siitä, keiden etuja palvelemme muotoilijoina."
Ministeriöiden kanssa yhteistyötä tekevällä ja professori Tuuli Mattelmäen johtamalla Design for Government -kurssilla työskennellään myös kuntien kanssa. Aalto-yliopiston muotoilualan koulutus, tietämys ja vaikutus ulottuvat näin ollen kahdelle julkisen sektorin osa-alueelle soveltaen hyvin erilaisia muotoiluajattelun tapoja.
"Palvelumuotoilua sovelletaan laajalti suur-Helsingin alueen kunnissa, mutta muotoilu on vasta äskettäin murtanut tiensä valtionhallinnon tasolle. Merkittävää vaikutusta on jo nähtävissä," sanoo Mazé.
"Kuntatasolla muotoilu on paljon lähempänä kansalaisia jo fyysisenkin läheisyyden ansiosta. Ministeriöissä puolestaan muotoilu usein loittonee ihmisistä – maantieteellisesti, kulttuurisesti ja sosioekonomisesti. Muotoilun haasteena onkin löytää keinoja tämän etäisyyden umpeenkuromiseen."
Virkamiesten avustaminen
Yhtenä Design for Government -kurssin hankkeena oli ”Civil Servant 2.0”, jonka puitteissa opiskelijoita pyydettiin kehittämään virkamiehille uusia yhteistyötapoja. Useissa ministeriöissä oli nähty lokeroissa työskentelyn haittapuolet, ja ministeriöt päättivät yhdessä muuttaa tilannetta.
"Vaikka virkamiehet haluaisivat työskennellä entistä kansalaiskeskeisemmin, heidän työympäristönsä rakenteet ja kulttuuri estävät heitä usein tekemästä sitä, mitä heidän mielestään pitäisi tehdä," kertoo Mazé. “Yhteistyö yliopistojen kanssa tarjoaa tuoreita näkökulmia ja uusia välineitä.”
Useita viikkoja kestäneen tutkimustyön jälkeen Mazén opiskelijat esittelivät ja suunnittelivat opetusohjelman, johon sisältyi vertaisoppimisen osio ja virkamiehiä yhteensaattava väline. Ehdotukseen sisältyi myös etenemissuunnitelma osioiden liittämiseksi ministeriöiden palkkaus- ja ylennyskäytäntöihin.
Yhdessä valtiovarainministeriöltä tänä vuonna saadussa toimeksiannossa opiskelijoita pyydettiin määrittämään tekoälyn merkitystä julkishallinnon palvelujen saattamisessa entistä tehokkaammiksi ja ihmiskeskeisiksi. Hankkeesta – jossa tarkastellaan julkisten palvelujen muotoilua elämäntapahtumien, kuten avioliiton, perhe-elämän ja eläkkeellejäämisen, näkökulmasta – tulee osa 1. heinäkuuta 2019 alkavaa Suomen EU-puheenjohtajuuskautta.