Miten voidaan parhaiten tukea kansalaisten osallistumista teknologiaa koskevaan keskusteluun?
Uskon, että keskustelua on jatkettava edelleen, mutta sen lisäksi tarvitaan myös paikkoja ja yhteisöjä, joissa ihmiset voivat liikuttaa kehoaan ja oppia teknologiaa hauskalla tavalla. Jos perustaisin tällaisen yhteisön, vaatimukset voisivat olla esimerkiksi tällaisia:
- Helppo tehdä
- Jokainen pääsee mukaan
- Viihtyminen, nauttiminen
- Kehoon liitetty media.
Suomessa on monia upeita yhteisöjä, jotka täyttävät nämä vaatimukset. Niitä on esimerkiksi ilmakitaran soiton, kännykän heiton, keppihevosharrastuksen ja eukonkannon tiimoilta. Kutsun niitä ”Suomen mestaruusmenetelmiksi".
Miten näet YCAMin kaltaisten keskusten roolin ihmisten medialukutaitojen kehittämisessä?
YCAM on alusta alkaen hyödyntänyt mediataideteosten luomisella saatua tietotaitoa koulutusohjelmissaan ja jatkaa pyrkimyksiään tarjota sitä paikalliselle yhteisölle. Uskon, että kotien ja koulujen lisäksi myös julkisten kulttuuritilojen, kuten paikallisten museoiden ja kirjastojen, tulisi jatkaa aktiivisesti medialukutaidon kehittämistä. Suomessa kirjastot toteuttavat paljon tämänkaltaisia aloitteita, joista voisimme ottaa oppia.
Mikä on taiteen rooli mediateknologiassa?
Uskon, että taide on "tapa tietää". Tämän kysymyksen suhteen nojaan usein Frank Oppenheimeriin, joka on San Franciscon luonnontieteellisen museon Exploratoriumin perustaja. Taiteellinen ilmaisu ja taiteen arvostaminen auttavat ihmisiä tavoittamaan heitä ympäröivän maailman sekä oman sisäisen maailmansa, sillä sen avulla he näkevät maailman uudesta näkökulmasta ja tulevat tietoisiksi asioista, joista on muuten vaikea saada otetta.
Mielestäni taide-elämykset ovat erittäin tärkeitä, etenkin nykypäivän yhteiskunnassa, joka muuttuu nopeasti mediateknologian kehityksen vuoksi. Aalto-yliopiston monialainen ilmapiiri, jossa taiteellinen ajattelu yhdistyy tekniikkaan, tieteeseen ja liiketoimintaan, oli minulle erittäin jännittävä kokemus.
Kuinka vierailusi Aallossa sujui?
Se oli upea kokemus. Aalto-yliopisto tarjoaa täydellisen ympäristön uusille haasteille. Tilat olivat erinomaiset ja koko henkilöstö osaavaa ja avuliasta. Olen oppinut paljon suomalaisen elämäntavan ja kulttuurin kautta. Rehellisesti sanottuna toivon, että olisin voinut jatkaa siellä pidempään. Haluaisin palata takaisin käymään uusissa Aalto Studiosin tiloissa.
Mitä aiot tehdä seuraavaksi?
Tutkin edelleen teknologian hyödyntämistä oppimisvälineenä. STEAM-koulutus on herättänyt kasvavaa huomiota Japanissa, koska Japanin hallitus on asettanut ohjelmointikurssin pakolliseksi peruskoulussa tästä vuodesta alkaen. Sain Suomessa monia hyödyllisiä näkemyksiä ja oivalluksia, joita voin jakaa japanilaisten koulutusalan edustajien kanssa. Haluaisin voida hyödyntää kaiken mitä olen oppinut Suomessa parhain mahdollisin tavoin.
Lisätietoa:
Kiyoshi Suganuma, Yamaguchi Center for Arts and Media, [email protected]
Aalto vastaa SySTEM 2020 -hankkeen ideointi- ja suunnitteluprosessin johtamisesta. Lisätietoja saa LeGroup-projektikoordinaattori Eva Durallilta, [email protected]