Uutiset

Tasavallan presidentin kunniamerkit Kemian tekniikan korkeakoulussa

Kemian tekniikan korkeakouluun on myönnetty kolme tasavallan presidentin kunniamerkkiä. Kunniamerkit myönnettiin professori Jouni Paltakarille, tutkimusinsinööri Esa Uosukaiselle ja johdon assistentti Anne Forsströmille.
Palkinnon saajat
Esa Uosukainen, Anne Forsström ja Jouni Paltakari

Professori, varadekaani Jouni Paltakari

Myönnetty merkki: Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki

Professori Jouni Paltakari on laajasti arvostettu työyhteisön ja tiedeyhteisön jäsenenä. Hänen tutkimuksensa ja opetuksensa suuntautuu kuituteknologian alueelle, erityisesti biopohjaisiin pakkauksiin ja uusiin kuitutuotteisiin. Omalla alallaan hän on tunnettu pyrkimyksestään yhdistää teoria käytäntöön yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden ja teollisuuden kanssa.

Paltakari on uransa aikana kirjoittanut yli 100 tieteellistä julkaisua ja toiminut tieteellisten ansioiden arvioijana useissa professoritason rekrytoinneissa. Lisäksi hän toimii Tekniikan edistämissäätiön arvioitsijana ja Suomen akkreditointipalvelun hyväksymänä teknisenä arvioijana paperi- ja materiaalitekniikan akkreditoinneissa. Tieteellisten ansioiden lisäksi hän on ollut mukana kehittämässä korkeakoulun toimintaa mm. koulutusneuvoston puheenjohtajana, ohjelmajohtajana ja opetuksesta vastaavana varadekaanina.

Paltakari on omistautunut, inspiroiva opettaja, joka on uransa aikana ohjannut huomattavan määrän, kaikkiaan 190 diplomityötä ja toiminut yhteensä 7 väitöskirjatyön valvojana. Hänellä on erinomaiset kontaktiverkostot ja laaja yritysmaailman tuntemus, josta on merkittävää hyötyä alan opiskelijoille ja tutkijoille. Jouni Paltakarilla on erinomaiset suhteet opiskelijoihin, hän on helposti lähestyttävä ja opiskelijoiden asioihin paneutuva. Parhaillaan hän toimii opetuksesta vastaavana varadekaanina ja vastaa Kemian tekniikan korkeakoulun perustutkintoihin johtavan opetuksen ja jatkuvaan oppimiseen liittyvien teemojen edistämisestä sekä osallistuu korkeakoulun opetuksen alan strategiseen päätöksentekoon sekä strategian jalkauttamiseen. Jouni Paltakari on Aalto-yliopiston opetuksen ja oppimisen alueen johtoryhmän (Learning Steering Group) jäsen. Hän johtaa opetuksen uudistuksia eteenpäin vankalla kokemuksella niin opiskelijoita kuin henkilökuntaakin kuunnellen.

Tutkimusinsinööri Esa Uosukainen

Myönnetty merkki: Suomen Leijonan ritarimerkki

DI Esa Uosukainen toimi Teknillisen korkeakoulun aikaan bioprosessitekniikan laboratorion laboratorioinsinöörinä hoitaen sekä laitteiden että tilojen ylläpidon, että projektien taloushallinnan.

Aalto-yliopiston perustamisen myötä hän on ollut rakentamassa laajempaa teknisen palvelun kokonaisuutta Kemian tekniikan korkeakoulussa, joka on yksi Aalto-yliopiston kuudesta korkeakoulusta. Lisäksi Esa Uosukainen toimii Aalto-yliopistossa säteilykäytön koordinaattorina sekä vaarallisten aineiden kuljetusten turvallisuusneuvonantajana. Hänellä on ollut merkittävä rooli Aalto-yliopiston kemikaalikäytön riskitarkasteluiden ja turvallisten käytänteiden edistämisessä.

Esa Uosukainen on osaava ja vastuuntuntoinen vaarallisten aineiden käytön asiantuntija, ja hänellä on viime vuosina ollut merkittävä rooli uusien työturvallisuutta parantavien käytänteiden käyttöönotossa yliopistossa. Työyhteisössä Uosukainen on tunnettu luotettavana asiantuntijana, joka ei tingi turvallisuudesta ja tuntee asiaan liittyvän lainsäädännön erinomaisesti.

Johdon assistentti Anne Forsström

Myönnetty merkki: Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein

Anne Forsström on tehnyt pitkän ja ansiokkaan yli 30 vuoden uran Teknillisessä korkeakoulussa ja sittemmin Aalto-yliopistossa eri tehtävissä. Työuransa alkuvaiheessa hän työskenteli ensin kirjastoapulaisen ja kirjastosihteerin tehtävissä ja sen jälkeen osastosihteerin ja suunnittelusihteerin tehtävissä TKK:n eri osastoilla; mm. Teknillisen korkeakoulun hallinto-osastolla, jossa hänen vastuulleen kuului kirjanpito ja maksuliikennepalveluiden tehtäviä.  Lisäksi hän työskenteli puunjalostustekniikan osastolla suunnittelusihteerinä, jona aikana hän oli aktiivisesti ja positiivisella otteella mukana isossa rakenteellisessa muutoksessa, kun ko. laitoksen tukipalvelut keskitettiin.

Vuodesta 2011 lukien Anne Forsström on työskennellyt johdon assistentin tehtävissä Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulussa, jossa tehtävässään hän on ehtinyt toimia jo kolmen dekaanin assistenttina. Johdon assistentin tehtäviin kuuluu mm. dekaanin kalenterinhallinta, dekaanin päätösten valmistelu, erilaisten tapaamisten, kokousten ja tilaisuuksien järjestäminen sekä sidosryhmäyhteistyön ja viestinnän tukitehtäviä. Tehtävä edellyttää erityisesti hyvää kykyä toimia erilaisten asiakkaiden ja toimeksiantajien kanssa sekä oman osaamisen jatkuvaa ylläpitämistä muuttuvassa ympäristössä.

Anne Forsström on ystävällinen, luotettava ja pidetty työyhteisön jäsen, joka hoitaa erilaiset odottamattomatkin haasteet ja tilanteet tyyneydellä ja ammattitaidolla.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Apulaisprofessori Viktar Asadchy. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nuoren tutkijan palkinto Viktar Asadchylle

Tekniikan edistämissäätiö on myöntänyt vuoden 2024 Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Viktar Asadchylle.
Ville Miikkulainen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Apulaisprofessori Ville Miikkulainen

Ville Miikkulainen siirtyy professoriksi Aalto-yliopiston yliopistonlehtorin tehtävästä.
Anton Jantunen Aberdare vuorilla Keniassa.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Anton Jantunen: Työssäni erityisen hyödyllisiä taitoja ovat analyyttisyys ja isojen kokonaisuuksien ja eri asioiden keskinäisten yhteyksien ymmärtäminen

Anton Jantusen polku vei isojen konsulttiyritysten ja startupien kautta töihin Nairobiin YK:n sanitaatioon, hygieniaan ja kuukautisterveyteen keskittyvään rahastoon, missä hän keskittyy innovatiivisten rahoitusmallien kehittämiseen.