Uutiset

Talo täynnä osaamista ja miljardien mahdollisuuksia

Aalto Bioproduct Centren avajaisia juhlittiin iloisissa tunnelmissa 3. toukokuuta.

Aalto Bioproduct Centre sijaitsee Otaniemessä osoitteessa Vuorimiehentie 1. Tiloissa toimii muun muassa Designer in Residence Pirjo Kääriäisen (oik.) yhdessä varadekaani Tapani Vuorisen kanssa luotsaama, biomateriaalit ja designin opetuksen ja tutkimuksen kautta yhdistävä CHEMARTS-hanke.

Aalto Bioproduct Centrestä on turha etsiä tutkijankammioita. Suuret, valoisat hallit ovat yhtä avaraa tilaa, ja ylemmän kerroksen parven toimistoissa voi äänieristettyjen lasiseinien ansiosta työskennellä hiljaisuudessa – ja samalla keskellä opiskelijoiden ja tutkimusryhmien hyörinää.

Juuri uusien ja vanhojen osaajien yhteen tuominen on yksi tutkimuskeskuksen keskeisistä tavoitteista. Tiiviimpää ja rohkeampaa yhteistyötä tarvitaan Suomelle elintärkeän biotalouden menestyksen turvaamiseksi ja vauhdin kiihdyttämiseksi.

”Biotalous on Suomen tärkeimpiä vientialoja ja työllistäjiä”, Kemian tekniikan korkeakoulun dekaani Janne Laine korosti.

”Siirtyminen öljypohjaisesta taloudesta yhä vahvemmin biopohjaiseen talouteen on meille suuri mahdollisuus, ja siinä esimerkiksi yhteistyö yritysten kanssa on korvaamatonta.”

Ioncell-kuidunvalmistusmenetelmää esittelevä professori Herbert Sixta haluaa rohkaista tutkijoita kaupallistamaan osaamistaan. Keskuksen tiloissa toimii jo sellu- ja paperitehtaiden jätevesien käsittelyyn erikoistunut Toihan – ja lisää on varmasti tulossa.

Biotuotteiden ja biotekniikan laitosta johtava Herbert Sixta muistutti, että Suomen metsissä vuosittain kasvavasta biomassasta noin viidennes jää hyödyntämättä. Pelkästään tuon viidenneksen sisältämä selluloosa voisi esimerkiksi tekstiilikuiduiksi jalostettuna merkitä Suomelle 5 miljardin lisätuloja vuodessa.

”Ja jos kaikki puun rakenneosat otetaan mukaan, summa on vielä paljon suurempi. Siksi ABiossa korostetaan arvoketjuajattelua, ja tutkimusryhmämme kehittävät uusia tapoja hyödyntää sitä esimerkiksi tulevaisuuden puurakentamisessa ja ekologisissa, vettä hylkivissä pinnoitteissa.”

Professori Herbert Sixta, rehtori Tuula Teeri ja dekaani Janne Laine avasivat Aalto Bioproduct Centren leikkaamalla professori Jouni Paltakarin ryhmän valmistaman nanopaperin perinteisellä paperileikkurilla.

Tutkimuskeskuksen virallisesti avannut rehtori Tuula Teeri ei peitellyt onnellisuuttaan.

”Tämä on minulle toteutunut unelma ja samalla osoitus siitä, mikä on tieteen merkitys yhteiskunnan menestyksen ja hyvinvoinnin kannalta.”

Paneelikeskusteluun osallistuneet yritysten edustajat – ABB:n Iiro Harjunkoski, Metsä Fibren Ari Harmaala, Marimekon Milla Asikainen, Andritzin Johan Engström ja Spinnovan Janne Poranen – painottivat yliopiston merkitystä paitsi uusimman tutkimustiedon tuottajana myös tulevaisuuden osaajien kouluttajana.                                                              

Yritykset, pienet ja suuret – kiinnostaako yhteistyö?

Lisätietoja Aalto Bioproduct Centren mahdollisuuksista:

Professori, biotuotteiden ja biotekniikan laitoksen varajohtaja Jouni Paltakari
p. 0400 818 244
[email protected]

Laboratorioinsinööri Timo Ylönen
p. 040 577 9804
[email protected]

Kuvat: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Lue myös:

Kauppalehti 3.5. Suomelle tyrkyllä viiden miljardin euron bisnes tekstiilikuiduista

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
Katri Kaupin CAPSTONE-kurssin loppuesitykset
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Toimitusketjujen hallinnan CAPSTONE-kurssilla työstettiin tulevaisuuden haasteita

Opiskelijat saivat ratkoa tosielämän haasteita saaden tukea tehtävään opettajalta ja yritysedustajilta.
Kuvituskuva pörssikursseista
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa

Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.