Uutiset

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Vuoden alumni on Katja Soini

Muotoilun ammattilainen toimii konsulttiyhtiö Innolinkin kasvujohtajana ja muotoilun asiantuntijajärjestö Ornamon puheenjohtajana. Hän iloitsee siitä, että muotoilu ymmärretään nykyään keskeiseksi tekijäksi myös yritysten johtamisessa.
Vaaleatukkainen nainen mustassa mekossa seisoo ulkona ja hymyilee, taustalla betonisia rakenteita
Kuva: Anni Koponen / Ornamo

Kertoisitko nykyisestä työtehtävästäsi – miten muotoilun merkitys siinä näkyy? 

”Olen nykyisessä tehtävässäni vahvasti tulevaisuuden äärellä. Vaikka kasvujohtaja-nimekkeessäni ei ole sanaa muotoilu tai muotoilija, se on yksi esimerkki siitä, että muotoilu on löytänyt yritysten ytimeen. Roolissani en keskity yksittäisen tuotteen tai palvelun kehittämiseen, vaan muotoilun keinoilla luon organisaatioon sellaisia rakenteita ja olosuhteita, jotta kasvu on mahdollista. 

Jo kauan on ollut puhetta siitä, että muotoilu ja muotoilijat pitäisi saada mukaan yritysten ja kasvuyhtiöiden ylimpään johtoon, ja nyt tämä käänne on todella tapahtunut. Itse näen, että muotoilu on kypsynyt yhtä arvokkaaksi johtamisen lähestymistavaksi kuin esimerkiksi kaupallinen osaaminen eli muotoilun ajattelutapoja ja menetelmiä hyödynnetään organisaatioiden johtamisessa.” 

Mihin haluat omalla työlläsi vaikuttaa? 

”Haluan vahvistaa kahden itselleni erityisen tärkeän teeman – ihmiskeskeisyyden ja kestävän kehityksen – toteutumista yhteiskunnassa. Oma taustani on käyttäjälähtöisessä suunnittelussa eli käyttäjän näkökulman empaattisessa ymmärtämisessä. Autan tuomaan inhimillistä näkökulmaa läpileikkaavasti yritysten kaikkeen toimintaan ja kehittämiseen. 

Olen voinut parinkymmenen vuoden urani ajan kiinteistö- ja rakennusalalla tuoda näitä teemoja rakennetun ympäristön palvelumuotoiluun ja strategiseen kehittämiseen. Nykyisessä tehtävässäni tuon ihmiskeskeisyyttä johtamisen tueksi konsulttiyhtiö Innolinkin kautta kaikille mahdollisille toimialoille. 

Näen, että ihmiskeskeisyys on avain sen saavuttamiseksi, mitä YK:n kestävän kehityksen määritelmän mukaisesti tavoitteeksi on asetettu eli ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Sen avulla voimme saada ihmiset ja organisaatiot toimimaan toisella tavalla, kohti kestävää tulevaisuutta. Tätä tavoitetta edistän myös Ornamossa. Se tarkoittaa, että me muotoilijat ammattikuntana otamme oman vastuumme – olemmehan jo varhaisessa vaiheessa vaikuttamassa millaisia tuotteita, palveluita ja järjestelmiä tuotetaan ja miten kestäviä niistä tulee.” 

Iloitsen siitä, että me muotoilijat olemme nykyään yhä useammin vaikuttavissa asemissa myös yritysmaailmassa."

Kasvujohtaja Katja Soini, Innolink

Millaisena näet muotoilun tulevaisuuden? 

”Viittaan jälleen nykyiseen tehtävääni ja positiooni, siihen että me muotoilijat olemme nykyään yhä useammin vaikuttavissa asemissa myös yritysmaailmassa: meidät ja menetelmämme on tunnistettu keskeiseksi keinoksi johtaa yrityksiä ja liiketoimintoja. Olen ylpeä ja ilahtunut, että kasvujohtajana voi nykyään olla myös muotoilutaustainen ihminen. 

Helsingin kaupungilla, Senaatti-kiinteistöillä ja jo lukuisilla muilla julkisilla organisaatioilla on nykyisin useita muotoiluammattilaisia, jotka toimivat esimerkiksi vastuullisuus- tai energia-asiantuntijoina. Se osoittaa sitä kirjoa, mitä meidän generalistinen osaamisemme ja otteemme pystyy antamaan. Meitä tarvitaan tässä ajassa.”  

Mitä Vuoden alumni -tunnustus sinulle merkitsee? 

”Olin häkeltynyt, kun ”akateeminen isäni” professori, varadekaani Turkka Keinonen soitti tunnustuksesta. Olen aikoinaan aloittanut maisteriopintoni hänen johdollaan ja hän oli myös väitöskirjani ohjaaja. Tämä tunnustus saa minut yhtä aikaa onnelliseksi ja kiitolliseksi. Olen todella kiitollinen koulutuksesta, jonka olen saanut Taideteollisessa korkeakoulussa ja sittemmin Aalto-yliopistossa, joiden tuella olen voinut rakentaa oman henkilökohtaisen muotoilijaidentiteettini. Se on mahdollistanut sen, että saan tehdä työkseni sitä mikä on minusta oikein ja arvojeni mukaista, ja pystyn edistämään asioita maailmassa laajemminkin. Tämä upea tunnustus on voimavara – se antaa minulle lisää voimaa tehdä näitä kiinnostavia asioita.”

Vuoden alumni nimitettiin Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vuosikatselmuksessa 8. maaliskuuta 2023 Dipolissa Espoossa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Maarit Karppinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ohutkalvoteknologian tutkimiseen merkittävä rahoitus – kehitettäviä materiaaleja voidaan hyödyntää esimerkiksi energian varastoinnissa

Uusia ohutkalvomateriaaleja kehitetään vauhdilla esimerkiksi energian varastointiin tai tiedonhallintaan käytettäviin sovelluksiin.
Alumnus Henri Yoki
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Henri Yoki: Kun lapseni kysyvät, mitä isi tekee, vastaan, että ratkaisen ilmastokriisiä

Diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Henri Yoki perusti ensimmäisen yrityksensä opiskellessaan kansainvälistä liiketoimintaa Kauppakorkeakoulussa. Nykyään hän on perustaja ja toimitusjohtaja vihreään energiasiirtymään keskittyvässä yrityksessä, jossa hän pääsee soveltamaan laajasti kaikkea uransa ja opintojensa aikana oppimaansa.
Lahjoittaja-alumni Emma Aerin perhe, Kauppakorkeakoulu
Yliopisto Julkaistu:

Yhteinen Kauppis- ja KY-historia tuntuvat todella tärkeiltä, sanoo toimitusjohtaja Emma Aer

Aerin suvulla on jo neljännen polven opiskelijaedustus Kauppakorkeakoulussa.
Palkittu teos, värikäs Asuntoarkkitehtuurin käsikirja nojaa rosoista tiiliseinää vasten
Palkitut Julkaistu:

Asuntoarkkitehtuurin käsikirjalle Rakentamisen ruusu -palkinto

Palkinnon myöntää Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.