Uutiset

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Vuoden alumni on Katja Soini

Muotoilun ammattilainen toimii rakennetun ympäristön parissa Senior Advisor -roolissa AFRYllä ja muotoilun asiantuntijajärjestö Ornamon puheenjohtajana. Hän iloitsee siitä, että muotoilu ymmärretään nykyään keskeiseksi tekijäksi myös yritysten johtamisessa.
Vaaleatukkainen nainen mustassa mekossa seisoo ulkona ja hymyilee, taustalla betonisia rakenteita
Kuva: Anni Koponen / Ornamo

Kertoisitko miten muotoilun merkitys näkyy työssäsi? 

”Olen työtehtävissäni vahvasti tulevaisuuden äärellä ja iloitsen siitä, että muotoilu on löytänyt yritysten ytimeen. Rooleissani en ole keskittynyt yksittäisen tuotteen tai palvelun kehittämiseen, vaan muotoilun keinoilla luon organisaatioon sellaisia rakenteita ja olosuhteita, jotta kasvu on mahdollista. 

Jo kauan on ollut puhetta siitä, että muotoilu ja muotoilijat pitäisi saada mukaan yritysten ja kasvuyhtiöiden ylimpään johtoon, ja nyt tämä käänne on todella tapahtunut. Itse näen, että muotoilu on kypsynyt yhtä arvokkaaksi johtamisen lähestymistavaksi kuin esimerkiksi kaupallinen osaaminen eli muotoilun ajattelutapoja ja menetelmiä hyödynnetään organisaatioiden johtamisessa.” 

Mihin haluat omalla työlläsi vaikuttaa? 

”Haluan vahvistaa kahden itselleni erityisen tärkeän teeman – ihmiskeskeisyyden ja kestävän kehityksen – toteutumista yhteiskunnassa. Oma taustani on käyttäjälähtöisessä suunnittelussa eli käyttäjän näkökulman empaattisessa ymmärtämisessä. Autan tuomaan inhimillistä näkökulmaa läpileikkaavasti yritysten kaikkeen toimintaan ja kehittämiseen. 

Olen voinut parinkymmenen vuoden urani ajan kiinteistö- ja rakennusalalla tuoda näitä teemoja rakennetun ympäristön palvelumuotoiluun ja strategiseen kehittämiseen. 

Näen, että ihmiskeskeisyys on avain sen saavuttamiseksi, mitä YK:n kestävän kehityksen määritelmän mukaisesti tavoitteeksi on asetettu eli ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Sen avulla voimme saada ihmiset ja organisaatiot toimimaan toisella tavalla, kohti kestävää tulevaisuutta. Tätä tavoitetta edistän myös Ornamossa. Se tarkoittaa, että me muotoilijat ammattikuntana otamme oman vastuumme – olemmehan jo varhaisessa vaiheessa vaikuttamassa millaisia tuotteita, palveluita ja järjestelmiä tuotetaan ja miten kestäviä niistä tulee.” 

Iloitsen siitä, että me muotoilijat olemme nykyään yhä useammin vaikuttavissa asemissa myös yritysmaailmassa."

Vuoden alumni Katja Soini

Millaisena näet muotoilun tulevaisuuden? 

”Me muotoilijat olemme nykyään yhä useammin vaikuttavissa asemissa myös yritysmaailmassa: meidät ja menetelmämme on tunnistettu keskeiseksi keinoksi johtaa yrityksiä ja liiketoimintoja. Olen ylpeä ja ilahtunut, että esimerkiksi kasvujohtajana voi nykyään olla myös muotoilutaustainen ihminen. 

Helsingin kaupungilla, Senaatti-kiinteistöillä ja jo lukuisilla muilla julkisilla organisaatioilla on nykyisin useita muotoiluammattilaisia, jotka toimivat esimerkiksi vastuullisuus- tai energia-asiantuntijoina. Se osoittaa sitä kirjoa, mitä meidän generalistinen osaamisemme ja otteemme pystyy antamaan. Meitä tarvitaan tässä ajassa.”  

Mitä Vuoden alumni -tunnustus sinulle merkitsee? 

”Olin häkeltynyt, kun ”akateeminen isäni” professori, varadekaani Turkka Keinonen soitti tunnustuksesta. Olen aikoinaan aloittanut maisteriopintoni hänen johdollaan ja hän oli myös väitöskirjani ohjaaja. Tämä tunnustus saa minut yhtä aikaa onnelliseksi ja kiitolliseksi. Olen todella kiitollinen koulutuksesta, jonka olen saanut Taideteollisessa korkeakoulussa ja sittemmin Aalto-yliopistossa, joiden tuella olen voinut rakentaa oman henkilökohtaisen muotoilijaidentiteettini. Se on mahdollistanut sen, että saan tehdä työkseni sitä mikä on minusta oikein ja arvojeni mukaista, ja pystyn edistämään asioita maailmassa laajemminkin. Tämä upea tunnustus on voimavara – se antaa minulle lisää voimaa tehdä näitä kiinnostavia asioita.”


Vuoden alumni nimitettiin Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vuosikatselmuksessa 8. maaliskuuta 2023 Dipolissa Espoossa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

vaalea-asuinen nainen istuu ikkunan edessä ja hymyilee
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Vili Lehdonvirta, kuva:Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Lepääkö valtionhallinto kellarista löytyvien palvelimien vai Amazonin päällä? Vili Lehdonvirta tarkastelee kehitystä ajan ja pilvien yli

Tietotekniikan laitoksen professori Vili Lehdonvirta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Sen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta. Tutkimuksessaan Lehdonvirta kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan piirtää kartalle pilvi-imperiumien laajuus ja sijainti.
Insinööritieteiden korkeakoulun opetuksen varadekaani Jani Romanoff. Kuva: Joonas Lehtovaara / Aalto-yliopisto
Nimitykset Julkaistu:

Jani Romanoff jatkaa opetuksen varadekaanina Insinööritieteiden korkeakoulussa

Romanoff on ansioitunut opettaja ja opetuksen kehittäjä, joka nauttii työssään systeemisten ratkaisujen löytämisestä yhdessä muiden kanssa.
Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Unite! Seed Fund 2024: Aalto mukana 13 rahoitusta saaneessa hakemuksessa

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.