Uutiset

Taide herättää kehon tuntemaan

Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimus paljastaa, että taide vaikuttaa voimakkaasti ihmisten kehoon ja tunteisiin.
Tauluja taidemuseon seinällä, kuvituskuva tutkimusuutiseen, joka paljastaa kuinka kuvataiteen katselu vaikuttaa tunteisiin

Taiteen äärelle pysähtyminen ja siitä nauttiminen yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Tunteet ovat myös keskeinen aihe niin kuvataiteissa kuin musiikissa ja esittävissä taiteissakin. Taiteen tunteita virittävät mekanismit tunnetaan kuitenkin huonosti. 

Tuore tutkimus paljastaa, kuinka kuvataiteen katselu vaikuttaa tunteisiin. Tutkimukseen osallistuneet katselivat erilaisia taideteoksia ja raportoivat kehossaan kokemiaan tuntemuksia. Tutkijat tarkkailivat taideteosten katselemista silmänliikemittausten avulla. Lisäksi osallistujat arvioivat, millaisia tunteita kukin taideteos herätti. 

"Taiteen katseleminen herätti ihmisissä monenlaisia tunteita. Vaikka monet taideteoksista käsittelivät surullisia tai pelottavia aiheita, olivat teosten herättämä tunteet pääosin myönteisiä. Taiteen aiheuttamat keholliset tuntemukset myös vaikuttivat tunteisiin: mitä voimakkaammin keho reagoi taideteoksiin, sitä voimakkaampia tunteita koettiin", kertoo professori Lauri Nummenmaa Turun PET-keskuksesta. 

"Taideteoksissa toiset ihmiset olivat kaikkein kiinnostavin kohde, ja niitä myös katseltiin kaikkein eniten. Ihmisillä on taipumus eläytyä toistensa tunteisiin, ja näin todennäköisesti käy myös kun katselemme taideteoksissa kuvattuja ihmisiä. Taideteoksissa esitettyjen ihmisten tunteet voivat kenties huomaamattamme siirtyä itseemme niin sanotun peilautumisen avulla", kertoo akateemikko Riitta Hari Aalto-yliopistosta. 

Tutkimukseen osallistui yhteensä 1186 henkilöä eri maista, ja he arvioivat yli 300 erilaisen taideteoksen aiheuttamia tuntemuksia. Tutkimus toteutettiin sekä verkkokyselyiden että laboratoriossa tehtyjen silmänliikemittausten avulla. 

Taideteoksissa toiset ihmiset olivat kaikkein kiinnostavin kohde, ja niitä myös katseltiin kaikkein eniten."

Akateemikko Riitta Hari

"Tulostemme perusteella kehollisuus on merkittävä osa taidekokemusta. Keholliset tuntemukset voivat vetää ihmisiä taiteen pariin: Taide herättää kehon tuntemaan, ja tällainen kehon nautintokeskusten kutkutteleminen tuntuu katsojasta miellyttävältä. Tämän vuoksi taiteen virittämiä tunteita ja kehon tuntemuksia voidaankin käyttää hyödyksi esimerkiksi psykologisen kuntoutuksen ja hoidon tukena", Nummenmaa kertoo. 

Illustrations on how we look at art pieces an on our eyes movement when looking at art
Kuvassa näkyvät taiteen aiheuttamat keholliset tunteet (A) ja esimerkkejä taideteosten mielenkiintoisimmiksi merkityistä alueista (B) sekä silmänliikkeistä taideteoksia katsellessa (C).

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Cognition & Emotion -tiedelehdessä. 

Tutustu tutkimusartikkeliin

Turun PET-keskuksen ja Aalto yliopiston aikaisempi tutkimus tunteiden kokemisesta kehossa


Katso video silmänliikkeistä taideteosten katselemisen aikana: 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Laboratory work at the School of Chemical Engineering
Yhteistyö Julkaistu:

Tervetuloa Unite! Engineering Biology -verkostoitumistapahtumaan 11.9.2024

Tapahtuman tavoitteena on tuoda yhteen yhdeksän Unite!-allianssiin kuuluvan yliopiston tutkijat edistämään avainteknologioita ja kestäviä prosesseja.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä
Tie lumisessa talvimaisemassa iltahämärässä.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkija selvitti: Pakkasen pauke syntyy pääasiassa taivaalla

Yleisen luulon vastaisesti pakkasen pauke ei olekaan peräisin esimerkiksi puista tai rakennuksista.