Uutiset

Taide herättää kehon tuntemaan

Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimus paljastaa, että taide vaikuttaa voimakkaasti ihmisten kehoon ja tunteisiin.
Tauluja taidemuseon seinällä, kuvituskuva tutkimusuutiseen, joka paljastaa kuinka kuvataiteen katselu vaikuttaa tunteisiin

Taiteen äärelle pysähtyminen ja siitä nauttiminen yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Tunteet ovat myös keskeinen aihe niin kuvataiteissa kuin musiikissa ja esittävissä taiteissakin. Taiteen tunteita virittävät mekanismit tunnetaan kuitenkin huonosti. 

Tuore tutkimus paljastaa, kuinka kuvataiteen katselu vaikuttaa tunteisiin. Tutkimukseen osallistuneet katselivat erilaisia taideteoksia ja raportoivat kehossaan kokemiaan tuntemuksia. Tutkijat tarkkailivat taideteosten katselemista silmänliikemittausten avulla. Lisäksi osallistujat arvioivat, millaisia tunteita kukin taideteos herätti. 

"Taiteen katseleminen herätti ihmisissä monenlaisia tunteita. Vaikka monet taideteoksista käsittelivät surullisia tai pelottavia aiheita, olivat teosten herättämä tunteet pääosin myönteisiä. Taiteen aiheuttamat keholliset tuntemukset myös vaikuttivat tunteisiin: mitä voimakkaammin keho reagoi taideteoksiin, sitä voimakkaampia tunteita koettiin", kertoo professori Lauri Nummenmaa Turun PET-keskuksesta. 

"Taideteoksissa toiset ihmiset olivat kaikkein kiinnostavin kohde, ja niitä myös katseltiin kaikkein eniten. Ihmisillä on taipumus eläytyä toistensa tunteisiin, ja näin todennäköisesti käy myös kun katselemme taideteoksissa kuvattuja ihmisiä. Taideteoksissa esitettyjen ihmisten tunteet voivat kenties huomaamattamme siirtyä itseemme niin sanotun peilautumisen avulla", kertoo akateemikko Riitta Hari Aalto-yliopistosta. 

Tutkimukseen osallistui yhteensä 1186 henkilöä eri maista, ja he arvioivat yli 300 erilaisen taideteoksen aiheuttamia tuntemuksia. Tutkimus toteutettiin sekä verkkokyselyiden että laboratoriossa tehtyjen silmänliikemittausten avulla. 

Taideteoksissa toiset ihmiset olivat kaikkein kiinnostavin kohde, ja niitä myös katseltiin kaikkein eniten."

Akateemikko Riitta Hari

"Tulostemme perusteella kehollisuus on merkittävä osa taidekokemusta. Keholliset tuntemukset voivat vetää ihmisiä taiteen pariin: Taide herättää kehon tuntemaan, ja tällainen kehon nautintokeskusten kutkutteleminen tuntuu katsojasta miellyttävältä. Tämän vuoksi taiteen virittämiä tunteita ja kehon tuntemuksia voidaankin käyttää hyödyksi esimerkiksi psykologisen kuntoutuksen ja hoidon tukena", Nummenmaa kertoo. 

Illustrations on how we look at art pieces an on our eyes movement when looking at art
Kuvassa näkyvät taiteen aiheuttamat keholliset tunteet (A) ja esimerkkejä taideteosten mielenkiintoisimmiksi merkityistä alueista (B) sekä silmänliikkeistä taideteoksia katsellessa (C).

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Cognition & Emotion -tiedelehdessä. 

Tutustu tutkimusartikkeliin

Turun PET-keskuksen ja Aalto yliopiston aikaisempi tutkimus tunteiden kokemisesta kehossa


Katso video silmänliikkeistä taideteosten katselemisen aikana: 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Professori Ville Alopaeus.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu professoreihimme: Ville Alopaeus

Ville Alopaeus on toiminut kemian tekniikan professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2008. Erotusoperaatioita ja prosessien mallitusta tutkiva Alopaeus pyrkii edistämään siirtymää kohti uusiutuvaa energia- ja materiaaliympäristöä.
Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
MJ on stage giving a talk
Yliopisto Julkaistu:

Myungji ”MJ” Suh: Aallon Slush-osastolla kaikessa on kyse siitä, miten voimme muuttaa maailmaa

"Olet yrittäjähenkinen, kun näet ongelman mahdollisuutena sen sijaan, että pitäisit sitä uhkana, jota vältellä. Myös ”can do” -asenne on yrittäjätaito."