Uutiset

Suursuosion saavuttanut Shaking up Tech laajenee Aallosta Lappeenrantaan ja Tampereelle

Naisia tekniikan alalle rohkaiseva tapahtuma varattiin viime vuonna loppuun reilussa tunnissa. Laajenemisen ansiosta siihen pääsee tänä vuonna osallistumaan yli 400 lukiolaista.
Vuoden 2018 Shaking up Tech -tunnelmia. Kuvat: Mikko Raskinen ja Matti Ahlgren.
Vuoden 2018 Shaking up Tech -tunnelmia. Kuvat: Mikko Raskinen ja Matti Ahlgren, Aalto-yliopisto.

Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto ja Tampereen yliopisto järjestävät 10. lokakuuta Shaking up Tech –tapahtuman, jonka tavoitteena on innostaa lukiota käyviä nuoria naisia opiskelemaan tekniikan alaa lukion jälkeen.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Shaking up Tech saavutti suursuosion. Reilussa tunnissa loppuun varattu tapahtuma toi Aalto-yliopistoon 200 lukiolaista, ja palautteen perusteella heidän kiinnostuksensa tekniikan aloja kohtaan kasvoi huomattavasti.

Nyt Shaking up Tech laajenee LUT-yliopistoon ja Tampereen yliopistoon.

Tapahtuma järjestetään kaikissa yliopistoissa samanaikaisesti. Myös tapahtuman rakenne on sama: päivä alkaa tekniikan alalla toimivien naisten puheenvuoroilla ja opiskelijapaneelilla ja jatkuu lounaan jälkeen työpajoilla ja messuilla.

Aalto-yliopiston professori Pauliina Ilmonen nautti Shaking up Techin hyvästä yhteishengestä viime vuoden tapahtumassa puhujakorokkeelta käsin.

”Tekniikan alan monipuolisuus näyttäytyi viimevuotisen tapahtuman puhujissa. Tekniikan ala kantaa moniin eri ammatteihin ja uravalintoihin, olet sitten teoreetikko tai soveltaja. Tärkeää on myös nähdä, että tekniikan alasta kiinnostuneita nuoria naisia on valtavan paljon”, Ilmonen sanoo.

LUT-yliopiston insinööritieteiden dekaani Riina Salmimies on iloinen mahdollisuudesta päästä mukaan kannustamaan ja innostamaan nuoria naisia tekniikan alalle.

”Aihe on todella tärkeä ja paljon esillä. Aalto on hienosti avannut tien sisartapahtumille”, Salmimies sanoo.

Tampereella yhdeksi puhujaksi on jo varmistunut professori ja monikudosmallintamisen huippuyksikön johtaja Minna Kellomäki.

”Lukiolaisten tapahtumat ovat tärkeitä, koska netistä löytää varsin pinnallista tietoa. Aion kertoa lukiolaisille oman monitieteisen huippuyksikkömme toiminnasta, jossa on mukana hyvin monenlaisia osaajia materiaalitekniikan, kuvantamisen, tietojenkäsittelyn ja soluteknologian aloilta, sekä lisäksi kemistejä, solubiologeja ja lääkäreitä”, Kellomäki sanoo.

Suomessa naisopiskelijoita on tekniikan alalla edelleen vain noin 20%, ja joissakin koulutusohjelmissa vain joka kymmenes opiskelija on nainen. Tekniikan alan osaajille on kuitenkin Suomessa ja maailmalla jatkuvasti kasvava tarve, ja alalle kannattaa hakeutua kaikkien kiinnostuneiden sukupuolesta riippumatta. Tämä auttaa monipuolistamaan teknologian sisältöjä, jolloin teknologia voi entistä paremmin palvella koko yhteiskuntaa.

Kun liekki syttyy nuorissa naisissa, pystytään aidosti vaikuttamaan meidän kaikkien tulevaisuuteen.

”Tekniikkaa tarvitaan kaikkialla, oli sitten kyse puhtaan veden tuottamisesta maapallolla tai hengitettävästä ilmasta Marsissa. Opiskelu- ja uravalinnoissa kannattaa suuntautua rohkeasti vaikeisiin asioihin – aina kannattaa uskoa kykenevänsä tekemään mitä tahansa”, Salmimies sanoo.

Lisätietoa:

Shaking up Tech

Marja Niemi
Kehityspäällikkö
Aalto-yliopisto
[email protected]
puh. 050 430 2084

Johanna Naukkarinen
Tutkijatohtori
LUT-yliopisto
[email protected]
puh. 040 685 3134

Päivi Mäkitalo
Suunnittelija
Tampereen yliopisto
[email protected]
puh. 040 198 1488

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.