Uutiset

Suurkiitos Kauppakorkeakoulun tukijoille!

Lahjoitukset ovat mahdollistamassa vahvan tulevaisuuden rakentamista Kauppikselle.
Kiitosjuhla lahjoittajille, #kauppis110. Kuva: Heli Sorjonen
Kauppis 110 -kiitosjuhla lahjoittajille järjestettiin Kauppakorkeakoulun entisessä päärakennuksessa, nykyisessä Aalto-yliopisto Töölössä. Kuva: Heli Sorjonen

Kauppakorkeakoulun alumni- ja lahjoittajasuhteet järjestivät koulun tukijoille Kauppis 110 -kiitostilaisuuden lauantaina 2.4.2022. Kiitostilaisuuteen oli kutsuttu vähintään 850 euroa vuonna 2021 lahjoittaneet yksityishenkilöt sekä suurlahjoittajat. Tilaisuus järjestettiin Kauppakorkeakoulun entisessä päärakennuksessa, nykyisessä Aalto-yliopisto Töölössä.

Ennen varsinaista ohjelmaa oli mahdollista osallistua Professor of Practice Pekka Mattilan ja Head of Growth Riitta Lumme-Tuomalan, Aalto University Executive Education (Aalto EE), opastuksella taidekierroksille Aalto EE:n tiloissa.

Alkumaljat kohotettiin ravintola Ruotsalossa (entinen ravintola Proffa) ja tervetuliaissanat lausui dekaani Timo Korkeamäki, joka toimi illan isäntänä. ”Lämpimästi tervetuloa tähän yhteiseen juhlaamme. Kiitos, että pidätte Kauppakorkeakoulun työtä tärkeänä, ja että olette myös osoittaneet sen osallistumalla 110-vuotiskampanjaamme. Suurkiitos vielä jokaisesta lahjoituksestanne ja hienoa, että olette päässeet saapumaan tähän tilaisuuteen. Toivon, että saamme viettää oikein mukavan juhlan illallisineen, puheineen ja musiikkiesityksineen täällä tutuissa tiloissa. Kiitos rakennuksen nykyisen isännän Aalto EE:n, että saamme tänä iltana juhlistaa Kauppakorkeakoulua upeasti remontoidussa Kauppakorkeakoulun entisessä päärakennuksessa.”

Pekka Mattila ja Riitta Lumme-Tuomala, #kauppis110. Kuva: Heli Sorjonen
Pekka Mattila ja Riitta Lumme-Tuomala

Riitta Lumme-Tuomala toivotti juhlaväen tervetulleeksi Aalto EE:n puolesta ja kertoi, että johtamiskoulutuksella menee oikein hyvin. ”Pekan (Mattila) tultua toimitusjohtajaksi vuonna 2011 alkoi vauhdikas elämä, mikä näkyy tuloksessa! Henkilöstöä meillä on reilut 100 ja brändejä viisi, joista uusin on elämänlaajuista koulutusta tarjoava Aalto ACCESS.” 

Pekka Mattila johti Aalto EE:tä 11 vuotta, ja jätti erittäin hyvässä kuosissa olevan yhtiön seuraajalleen viime vuoden lopussa. Hän jatkaa yhä Kauppakorkeakoulun markkinoinnin laitoksella Professor of Practice -tehtävässä.

”Aalto EE:ssä noin 370 taideteosta, jotka kuuluvat pääosin yksityisiin kokoelmiin. Itse asiassa vain kaksi teosta on Aallon omistamia eli emme suinkaan ole käyttäneet varojanne taidehankintoihimme”, Pekka Mattila kertoi pilke silmäkulmassa.

”Aalto-yliopisto teki tässä ikonisessa rakennuksessa erittäin mittavan remontin, joka valmistui vuoden 2020 lopussa. Remontin aikana esimerkiksi AV-tekniikka tuotiin 2020-luvulle. Korona ja sen mukanaan tuoma etäkoulutuksiin siirtyminen toki tässä suhteessa jopa tuki ja mahdollisti Aalto EE:n tilojen ja toiminnan tehokkaan digitalisoimisen, ja lopputulema on erinomainen. Täysremontista huolimatta rakennuksessa luonnollisesti säilytettiin paljon alkuperäistä. Rakennus on valmistunut vuonna 1952, ja sitä rakennettiin heti sodan jälkeen. Sodan elementit ovat läsnä rakennuksessa monin tavoin, esimerkiksi kaiteissa ja valaisimissa. Sota on osa suomalaistakin historiaa, jota ei sovi unohtaa.”

Puheenvuoroja ja kolmen ruokalajin illallinen

Juhlasta ja kolmen ruokalajin illallisesta nautittiin juhlasalissa. Aluksi kuultiin Kauppakorkeakoulun kuorojen KYN ja KYL pienryhmien yhteiset lauluesitykset, kuten Kalliolle kukkulalle. Juhlan seremoniamestarina toimii KY:n vuoden 2021 hallituksen puheenjohtaja ja Kauppakorkeakoulun opiskelija Niko Ylä-Poikelus. ”Arvoisa provosti, arvoisa dekaani, arvoisa juhlaväki, lämpimästi tervetuloa Kauppis 110 -kiitosjuhlaan. Suurkiitos lahjoituksistanne uusille kylterisukupolville. Te olette mahdollistamassa huippututkimusta ja huippuopetusta myös tulevaisuudessa. Te rakennatte Kauppista yhdessä kanssamme. Toivotan kaikille oikein antoisaa juhlaa.”

KYN ja KYL, pienryhmät. #kauppis110. Kuva: Heli Sorjonen
Naiskuoro KYNin ja Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat – KYL:n kvartetit.
Niko Yli-Poikelus (oik.) ja Timo Korkeamäki, #kauppis110. Kuva: Heli Sorjonen
Niko Ylä-Poikelus (oik.) ja Timo Korkeamäki

Timo Korkeamäki kutsui Reiman toimitusjohtajan, Kauppakorkeakoulun Vuoden alumnin 2018, Elina Björklundin keskustelemaan kanssaan kauppatieteiden merkityksestä yhteiskunnalle. Dekaani sanoi, että Kauppakorkeakoulun osa Aallon startup-ekosysteemissä voisi olla nykyistä suurempi eli sen kasvattamiseen panostamme lähitulevaisuudessa. Lisäksi hän kertoi, että laatu on myös opetuksessa erittäin tärkeää. ”Akkreditoinnit eli laatuarvioinnit suorastaan pakottavat meidät olemaan laadussa jatkuvasti parempia.”

Elina Björklund ja Timo Korkeamäki, #kauppis110. Kuva: Heli Sorjonen
Elina Björklund ja Timo Korkeamäki

Dekaani kysyi Elina Björklundilta, mitä ja millaisia taitoja jokaisella Kauppiksesta valmistuvalla ekonomilla tulisi opintojensa jälkeen olla. ”Voisin jakaa nämä osaamiset kolmeen alueeseen. Ensinnäkin kaikkien uusien ekonomien pitäisi hallita numeroita ja analyyttistä ajattelua. Kompeksisten ongelmien ratkaisu vaatii tätä, joten ainakin hyvällä tasolla on syytä osata näitä taitoja. Toisena osaamisalueena nostan viestintä- ja vuorovaikutustaidot ja kolmantena teknologian hallitsemisen ja hahmottamisen. Lisäksi toivon, että kaikilta uusilta ekonomeilta löytyy intohimoa hyödyntää osaamistaan ja halu oppia uutta, joka päivä. Opiskeluvaihtoon lähtemistä suosittelen myös kaikille, jotka vain pystyvät lähtemään.”

Elina Björklund jatkoi sanomalla, että Suomessa on alettava tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten välillä. ”Yhteistyöllä pystymme tuottamaan innovaatioita, kaupallistamaan ne ja viemään edelleen kansainvälisille markkinoille. Suomi on niin pieni maa, että vahvuutemme ovat pienet piirit, mikä helpottaa ihmisten välistä yhteydenottoa.”

Otto Toivanen, #kauppis110. Kuva: Heli Sorjonen
Otto Toivanen

Taloustieteen keskus Helsinki GSE:n akateeminen johtaja, professori Otto Toivanen kertoi, että Helsinki GSE:ssä on puolen tusinaa osittain tai täysin lahjoitettua professuuria. ”Helsinki GSE:n tavoitteena on kehittää maisteri- ja tohtoriohjelmista kokonaisuus, joka on kansainvälisesti kilpailukykyinen, ottaa kokonaisvastuu maan korkeimmasta taloustieteen koulutuksesta ja tuottaa merkittävää lisäarvoa yhteiskunnalle. Näin onkin tapahtunut. Ilahduttava asia on esimerkiksi se, että perustamamme Economics-kandidaattiohjelma on Aallon suosituin englanninkielinen kandiohjelma.”

Taavi Heikkilä, #kauppis110. Kuva: Heli Sorjonen
Taavi Heikkilä

Vuorineuvos, Executive in Residence Taavi Heikkilä kertoi lukuisia esimerkkejä siitä, miten opetusta pyritään nivomaan käytäntöön. Esimerkkeinä hän mainitsi, että ensi syksynä toteutuu historian ensimmäinen osuustoiminnan kurssi, jonka Kauppakorkeakoulu järjestää yhdessä Itä-Suomen yliopiston (professori Anu Puusan) kanssa. Laskentatoimen ja markkinoinnin kursseilla on paraikaa menossa yhteinen projektityökurssi (Capstone), jolla opiskelijat ratkovat S-ryhmän digitalisaatioon liittyvää haastetta. Heikkilä kertoi myös päässeensä jo pitämään luentoja livenä opiskelijoille ja puhumaan eri tilaisuuksiin.

Uusi omistajuuden professori Samuli Knüpfer oli estynyt osallistumaan tilaisuuteen, joten dekaani Korkeamäki kertoi lyhyesti hänen professuuristaan, joka on niin ikään perustettu lahjoitusvaroin. ”Olemme erittäin kiitollisia, että saimme palkattua Aaltoon aivan huippuluokan tutkijan, joka myös osallistuu mielellään julkiseen keskusteluun. Omistajuuden opetusta on jatkossa Aallossa ei vain rahoituksen laitoksellamme, vaan yli koulu- ja laitosrajojen. Vielä haluan nostaa esiin professuurihankkeen isän ja omistamisesta kirjan kirjoittaneen Tero Luoman ja hankkeelle tukijoita koonneen Lari Raitavuon – huippuja molemmat! Suurkiitos heille!

kylteri Mia Lundström, #kauppis110. Kuva: Heli Sorjonen
Mia Lundström

Viimeisen puheenvuoron käytti kylteri Mia Lundström, joka kertoi kokemuksistaan opiskelijavaihdossa, jotka ovat niin ikään yksi lahjoituskohde. ”Vaihto-opinnot avarsivat monella tapaa maailmankatsomustani. Opin paljon itsestäni, resilienssini kasvoi, en enää hermostu pienestä. Opin spontaaniutta ja itseni johtamista. Olen todella tyytyväinen kaikkeen, mitä vaihtojaksoni toi mukanaan, ja haluan kiittää teitä hyvät lahjoittajat näidenkin asioiden tukemisesta. Arvostan.”

Illan päätteeksi saatiin nauttia aKYstic-bändin musisoinnista, vapaamuotoisesta seurustelusta ja virvokkeista. Juhlat ikonisessa rakennuksessa harvoin jättävät kylmäksi, eikä yleisestä tunnelmasta päätellen näin käynyt tälläkään kertaa.

aKYstic-bändi, #kauppis110. Kuva: Heli Sorjonen
aKYstic-coverbändi

Teksti: Terhi Ollikainen
Kuvat: Heli Sorjonen

Lisätietoa Aalto-yliopisto Töölöstä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students studying in a study room. Photo by Unto Rautio.
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opintojen hyväksilukuperiaatteisiin tulossa muutoksia 1.1.2025 alkaen

Niitä sovelletaan voimaantulon jälkeen vireille tuleviin hyväksilukuhakemuksiin.
Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Kesä ja syksy tuo muutoksia Aalto-yliopiston metroasemalle

Aalto-yliopiston metroaseman muutostyöt sulkevat sisäänkäyntejä kesällä ja syksyllä 2024.
Opin.fi: mies katsoo pois päin kamerasta
Yliopisto Julkaistu:

Opin.fi kokoaa avoimet suomalaiset korkeakouluopinnot – tule etujoukoissa kokeilemaan uutta palvelua

Opin.fi:n beta-versio avataan käyttäjille lokakuussa 2024! Tutustu palveluun ja osallistu samalla sen kehittämiseen.
Sekajätekasa Ämmässuon jätteenkäsittelylaitoksella.
Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Kierrätyskampanja käynnistyy Otaniemen kampuksella

Käynnistämme Otaniemen kampuksella jätteiden kierrätyskampanjan lokakuun alussa. Tavoitteena on lisätä kierrätysastetta ja vähentää sekajätteen määrää.