Uutiset

Supertietokone selittää säteilyvauriot epäorgaanisissa 2D-materiaaleissa

Tulokset auttavat ymmärtämään energeettisten elektronien ja aineen vuorovaikutusta.

 

Elektronimikroskoopissa energeettiset elektronit voivat näytteeseen törmätessään potkaista atomit pois paikoiltaan.

Dosentti Arkady Krasheninnikovin johtamalle hankkeelle myönnettiin 16 miljoonaa keskusyksikkötuntia saksalaisella Hazel Hen -supertietokoneella. Tutkimusryhmä simuloi tietokoneella säteilytyksen vaikutuksia kaksiulotteisiin (2D) materiaaleihin kuten siirtymämetalli-dikalkogenideihin.

2D-materiaalit ovat viime aikoina olleet materiaalitutkimuksen keskiössä niiden erityisten ominaisuuksien ja potentiaalisten sovelluksien vuoksi. Niihin kuuluvilla siirtymämetalli-dikalkogenideilla on valtavasti käyttöpotentiaalia nanoelektroniikalle, fotoniikalle ja energiasovelluksille johtuen niiden elektronisten, optisten ja mekaanisten ominaisuuksien ainutlaatuisesta yhdistelmästä.

2D-materiaaleja tarkastellaan nykyään tavanomaisesti läpäisyelektronimikroskooppien avulla. Kuvantamisessa käytetyt energeettiset elektronit vahingoittavat näytteitä, mitä voi käyttää myös hyödyksi. Siksi energeettisten elektronien ja aineen vuorovaikutuksen ymmärtäminen on avainasemassa materiaalien rakennetta ja ominaisuuksia suunniteltaessa.

”Vaikka elektronisuihku vaurioittaakin epäorgaanista näytettä, tavoitteenamme on optimoida elektronien ja epäorgaanisen materiaalin vuorovaikutusta, ja jopa hyödyntää syntyvää vahinkoa”, selittää hankkeeseen osallistuva akatemiatutkija Hannu-Pekka Komsa.

Tulokset selittävät nimenomaan säteilyvaurion kehittymistä epäorgaanisissa elektronisuihkulle altistetuissa 2D-materiaaleissa ja osoittavat uusia lähestymistapoja elektronisuihkua hyödyntävään materiaalien ominaisuuksien suunnitteluun tai ehkä jopa uusien materiaalien luontiin.

Tiivis yhteistyö useiden johtavien koeryhmien kanssa mahdollistaa välittömän todentamisen ja teoreettisten käsitteiden käyttöönoton huipputason kokeissa.

Lisätietoa:
Akatemiatutkija Hannu-Pekka Komsa
Electronic Properties of Materials
Teknillisen fysiikan laitos
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Outi Turpeinen standing on stage talking about Unfolding public art book to a seated audience facing her.
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Rakkautta ja runoutta - yliopiston tutkimuksesta välittyvä intohimo inspiroi taiteilijoita

K1-, K2-, ja K3-rakennuksien taidekokoelma Engineering Materials julkaistiin seminaarin yhteydessä.
Graphic illustration of materials science, AI and physics with equations, B&W photos and a photo of prof. Rinke.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Prof. Patrick Rinke: kestävän kehityksen materiaaleja tekoälyn avulla

Professori Patrick Rinken taito luoda ja löytää ympäristö- ja ilmastoystävällisiä materiaaleja tekoälyn avulla on tärkeämpää nyt kuin koskaan aiemmin
Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.
A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.