Uutiset

Suomisportista hyvinvointialustaksi: Alustatalouden F&M -podcastissa aiheena digiratkaisut terveys- ja hyvinvointialalla

Uudessa Alustatalouden F&M -podcastin jaksossa keskustellaan terveys- ja hyvinvointipalveluista ja miten alustatalouden työkaluja voitaisiin niissä hyödyntää. Jaksossa pohditaan myös julkisen sektorin digipalvelujen rahoittamisen haasteita sekä mahdollisuuksia julkisen ja yksityisen entistä laajempaan yhteistyöhön. Jälkimmäisestä malliesimerkki on Olympiakomitean digitaalinen urheilupalvelu Suomisport.
Uusi podcast-jakso Alustatalouden oppikirjaesimerkki: urheilupalvelu ja terveyshanke hyötyvät samasta datasta. Vieraana Timo Ståhl ja Juha Saapunki. Kuva podcastin isännistä ja juontajasta.

Olympiakomitean digitaalinen urheilupalvelu Suomisport voi olla tuttu urheiluseuroissa pyöriville. Palvelussa seurat pystyvät esimerkiksi hoitamaan maksuliikennettään ja liitot keräämään lisenssimaksuja. Suomisport auttaa kuitenkin muitakin kuin liikkujia: palvelun dataa hyödyntää myös Työterveyslaitos.

Suomisport on esillä Alustatalouden F&M -podcastin uudessa jaksossa ”Alustatalouden oppikirjaesimerkki: urheilupalvelu ja terveyshanke hyötyvät samasta datasta”. Jaksossa keskustellaan terveys- ja hyvinvointipalveluista ja miten alustatalouden työkaluja niissä voitaisiin hyödyntää. Torstaina 12.1. julkaistussa jaksossa vieraina ovat THL:n johtava asiantuntija Timo Ståhl ja Olympiakomitean digipäällikkö Juha Saapunki. Vieraiden kanssa keskustelevat William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston lehtori Timo Seppälä.Jaksossa pohditaan, voitaisiinko yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä kasvattaa. Suomisport on esimerkki toimivasta yhteistyöstä sektoreiden välillä, ja alusta mahdollistaakin uusia datalähteitä, joita ei ole aiemmin käytetty. Alustalta saatavan datan avulla Työterveyslaitos pystyy esimerkiksi muodostamaan kuvaa siitä, miten kunnissa osallistutaan organisoituun liikuntaan postinumeroittain.

Laajemmallekin hyvinvointi- ja sotealoille leviävän yhteistyön jarruna on palveluiden elinkaaren aikainen rahoitus: miten julkisia digipalveluja voitaisiin rahoittaa, kun julkisesta palvelusta ei olla totuttu juuri maksamaan. Timo Seppälän mielestä Suomisport-alustalla on pystytty hyvin hyödyntämään alustatalouden ominaisuuksia.

‒ Olympiakomitea on ymmärtänyt alustatalouden liiketoimintalogiikan ytimen, joka perustuu jaettuun liikevaihtoon. Sen kautta motivoidaan toimijoita tulemaan osaksi palvelua, ja sitten palvelun käytöstä peritään vuokraa käyttäjiltä. Lisäksi Suomisportissa on keskitytty perusominaisuuksiin eikä ole hirveällä vauhdilla lähdetty laajentamaan toiminnallisuuksia, mikä on yleinen kompastuskivi sovelluskehityksessä, Seppälä sanoo jaksossa.

Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä ja dialogia Suomisportin kaltaisten palveluiden, jotka on yhdessä rakennettu ja mietitty, tuottamiseksi pitäisi kyetä Seppälän mukaan lisäämään. Tällaisista palveluista hyötyisivät kaikki. Seppälä pyörittelee jaksossa myös ajatusta uudesta markkinapaikasta hyvinvointisovelluksille: uudessa puhelimessa voisi olla automaattisesti yhteiskunnan palvelusovellukset valmiina sen sijaan, että sovellukset pitäisi erikseen hakea sovelluskaupasta. Muut keskustelijat pitävät tätä ihan mahdollisena ajatuksena.

Mikä on Alustatalouden F&M?

Podcast-sarjaa on tehty jo kahden kauden verran. Syksyllä 2022 ilmestyvää kolmatta kautta tuottaa ETLA yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Podcastin hosteina jatkaa edelliseltä kaudelta tuttu kolmikko: Etlan johtava tutkija ja Aalto-yliopiston lehtori Timo Seppälä, Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson ja juontajana sarjayrittäjä William von der Pahlen. 

Alustatalouden F&M sukeltaa uudella kaudella alustatalouden syvään päätyyn ja pyrkii selkiyttämään kuulijoille alustatalouden mysteerejä ajankohtaisten ilmiöiden kautta. Podcastissa on luvassa keskustelua muun muassa alustatalouden sääntelystä, kiertotalouden ja alustatalouden yhteydestä, SOTE-alustasta ja teknologiahypestä.

Podcast on kuunneltavissa kaikilla yleisimmillä kuuntelualustoilla, esimerkiksi Spotify, Supla, Google ja Apple Podcast & Podplay.

Kahdeksanosaisesta podcastista ilmestyy uusi jakso joka toinen torstai. Lisäksi bonuksena kuullaan englanninkielinen erikoisjakso, joka liittyy monivuotiseen BRIE-ETLA -tutkimushankkeeseen. Etlan ja BRIE:n (Berkeley Roundtable on the International Economy at the University of California Berkeley) tutkimusyhteistyö on perustettu jo vuonna 2001. Yhteistyön tarkoituksena on havaita ajoissa talouden häiriöitä, kompastuskiviä ja haasteita, kuten myös herättää keskustelua ja tuottaa ratkaisuja ennalta nähtyihin ongelmatilanteisiin.

teksti: Justiina Airas, ETLA

Jakso 23: Alustatalouden oppikirjaesimerkki: urheilupalvelu ja terveyshanke hyötyvät samasta datasta

Vieraina ovat THL:n johtava asiantuntija Timo Ståhl sekä Olympiakomitean digipäällikkö Juha Saapunki.

Kuuntele jakso Spotifyssä (löytyy myös muilta alustoilta)
Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin isäntinä toimivat Aalto-yliopiston apulaisprofessori Robin Gustafsson ja yliopistolehtori Timo Seppälä. Podia juontaa William von der Pahlen.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Harald Herlin Learning Center
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oppimiskeskuksessa pilotoidaan 19.8.2024 alkaen uusia aukioloaikoja

Opiskelijoiden ja henkilöstön mahdollisuudet käyttää tiloja ja kokoelmia laajentuvat.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
Aalto Space mockup ravintolatarjonnasta
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Ravintolapalvelut Aalto Spaceen - testaa ja voita!

Testaa, löydätkö kampuksen ravintolat Aalto Space -sovelluksesta ja voita kesäisiä palkintoja.
pohjallinen pdp-gaalassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojekti synnytti innovaation: Kengän sisäpohjat syntyvät muovin sijaan kompostoituvasta puuvaahdosta

Aalto-yliopiston opiskelijat kehittivät kestävän sisäpohjan prototyypin, joka taipuu, kestää kosteutta ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Suomalainen kenkäyritys VIBAe lähtee syksyllä testaamaan materiaalia käyttäjillä.