Uutiset

Suomi 100 -satelliitti esitellään Avaruusrekassa Otaniemessä 15. syyskuuta

Satelliitti lähtee joulukuussa avaruuteen havainnoimaan avaruussäätä ja revontulia sekä kuvaamaan satavuotiasta Suomea.

Rakenteilla oleva Suomi 100 -satelliitti suoraan ylhäältä katsottuna. Vaalea osa on eräs satelliitin erikoisuuksista: Suomessa kehitetyllä tekniikalla 3D-tulostettu avaruuskelpoinen osa, jonka sisällä on avaruussäätä havaitsevan radioinstrumentin antenni. Keskellä näkyy satelliitin kamera. Kuva on otettu elokuussa. Kuva: Jari Mäkinen

Aika: Perjantai 15. syyskuuta 2017 klo 10.00

Paikka: Alvarinaukio, Otaniemi, Espoo

Suomi 100 -satelliitti on jo kolmas Aalto-yliopistossa rakennettu satelliitti, ja se on tarkoitus laukaista avaruuteen joulukuussa. Pieni nanosatelliitti havainnoi kiertoradaltaan avaruussäätä ja sen kautta myös revontulia sekä kuvaa kamerallaan maapalloa ja erityisesti Suomea.

Tiedotusvälineillä ja yleisöllä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus nähdä tämä Suomea juhlistava satelliitti ja päästä tapaamaan sen rakentaneita tutkijoita. Kyseessä on ainoa kerta, kun satelliitti on nähtävänä, sillä jo syyskuun lopulla se kuljetetaan eteenpäin laukaisuvälittäjälle, joka siirtää sen laukaisupaikalle Intiaan kantorakettiin asennettavaksi.

Satelliitti esitellään perjantaina ensimmäistä päivää avoinna olevassa Suomi 100 -satelliitin avaruusrekassa, joka tekee syys–lokakuussa laajan kiertueen ympäri Suomen. Mukana kiertueella ovat satelliitin mallikappale sekä täysikokoiset mallit kaikista Suomessa tehdyistä ja tekeillä olevista satelliiteista. Suomi 100 -satelliitin sekä sen tekemän tutkimuksen lisäksi Avaruusrekka esittelee kovassa nousussa olevaa suomalaista piensatelliittiosaamista, avaruutta ja avaruuslentämistä laajemmin.

Rekkaan rakennetussa puhdastilassa myös tehdään satelliittia: yleisö pääsee näkemään konkreettisesti, millainen on nykyaikainen nanosatelliitti ja muutamat kävijät voivat myös tehdä sitä itse teekkareiden opastuksella. Satelliitti rakentuu kaupunki kaupungilta, ja lopulta koossa oleva – toivottavasti hyvin toimiva – satelliitti lähetetään käymään yläilmakehässä.

Satelliittirekka. Kuva: Jari Mäkinen

Valtioneuvoston Suomi 100 -hanke tukee satelliittia ja avaruusrekkaa. Aalto-yliopiston kumppanina Suomi 100 -satelliittihankkeessa on Ilmatieteen laitos. Avaruusrekan kiertueella mukana ovat Ursa, Espoon kaupunki ja Euroopan avaruusjärjestön opetusverkosto ESERO. Avaruusrekassa oleva näyttely on kiertueen jälkeen esillä näyttelykeskus WeeGeessä marraskuusta 2017 huhtikuuhun 2018.

Lisätietoja:

Suomi 100 -satelliitti
Professori Esa Kallio
p. 050 4205 857
[email protected]

Avaruusrekka
Tuottaja Jari Mäkinen
p. 040 550 9198
[email protected]

www.suomi100satelliitti.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nainen ja mies katsovat ylöspäin
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten kouluttaa ongelmanratkaisijoita? Uusi raportti valottaa parhaita käytäntöjä

Aalto Design Factoryn raportti korostaa koulutuksen opiskelijakeskeisyyttä, reaalimaailman haasteisiin tarttumista ja erilaisten toimijoiden yhteistyötä.
Valkoinen kukka edessä, ihmisiä taustalla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miehet, ruotsinkieliset ja maisterin tutkinnon suorittaneet omistavat eniten listaamattomien yritysten osakkeita

Ensimmäisessä kattavassa selvityksessä suomalaisten henkilöomisteisten listaamattomien osakeyhtiöiden omistajista selvisi muun muassa se, että vain kolme prosenttia väestöstä omistaa näiden yhtiöiden osakkeita.
Nautakarjaa laitumella.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vauraiden maiden naudanlihan tuotannon maltillisella vähennyksellä olisi valtavat ilmastohyödyt – vastaa kolmen vuoden globaaleja fossiilisia päästöjä

Uusi tutkimus osoittaa, että metsien kasvatus laidunmaille auttaisi saavuttamaan merkittäviä ilmastohyötyjä.
Kolme opiskelijaa ryhmätyön äärellä
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun lähestymistapa kestävään kehitykseen kauppatieteiden koulutuksessa on ainutlaatuinen Euroopassa

Meillä on yli 30 vuoden kokemus kestävän kehityksen aiheisiin liittyvästä tutkimuksesta, joten voimme nojautua opetuksessa huipputason tutkimukseen, sanoo dekaani Timo Korkeamäki.