Uutiset

Suomesta kyberturvallisuuden tulevaisuus

Korkealle asetetut tavoitteet ovat tuottaneet tulosta, panelistit pohtivat.
kyber_www_fi_fi.jpg

Suomen kyberturvallisuusstrategian visio on kunnianhimoinen. Sen mukaan Suomi on vuonna 2016 maailmanlaajuinen edelläkävijä kyberuhkiin varautumisessa ja niiden aiheuttamien häiriötilanteiden hallinnassa. Alan asiantuntijat arvioivat Otaniemessä kevään viimeisellä kyberturvallisuuden yleisöluennolla, miten tavoite on saavutettu ja mitä tulevaisuudessa voidaan kehittää.

Kyberturvallisuuskeskus vauhdittanut toimintaa

Viestintäviraston vuonna 2014 perustama kyberturvallisuuskeskus on panelistien mukaan yksi suurimmista konkreettisista saavutuksista.

– Kyberturvallisuusstrategia ja kyberturvallisuuskeskus ovat vieneet poliisin toimintakykyä eteenpäin ja kehitys on ollut huomattavaa, Kyberrikostorjuntakeskuksen johtaja Timo Piiroinen totesi.

– Viestintävirastossa seuraamme alan kehitystä viiden vuoden sykleissä, sillä tulosten saavuttaminen vaatii aikaa, Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa sanoi.

Alan yrityksiä edustava FISC ry:n puheenjohtaja Timo Kotilainen totesi, ettei strategiassa ole tarkoin määritelty, mitä edelläkävijyydellä tarkoitetaan.

– Meidän pitäisi nähdä seuraava aalto innovointimielessä. Etenevä digitalisaatio tuo suuria mahdollisuuksia, hän muistutti.

Monen panelistin puheenvuorossa mainittiin haasteena resurssien riittämättömyys. Paneelin vetäjä, professori Jarno Limnéll kysyi, mitä tekisitte ensimmäisenä, jos resursseja saataisiin lisää.

Yhteinen näkemys oli, että ennaltaehkäisevä työ sekä tiedottamisen, kouluttamisen ja vaikuttamisen lisääminen. STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen lisäsi, että medialla on tässä suuri vastuu.

– Tiedon saamiseen ja välittämiseen tarvitsemme kuitenkin tiivistä yhteistyötä alan eri tahojen kanssa. Yhdenmukaista sanomaa on esimerkiksi vietävä eteenpäin yhteisellä terminologialla, hän pohti.

Ala tarvitsee osaajia

Tulevaisuuden tavoitteissa nousi esiin tutkimuksen ja opetuksen lisääminen. Koulutus tarvitsee uutta ajattelua, sillä kyberturvallisuuden osaaminen ei ole enää pelkkää tekniikkaa.

– Aalto-yliopistossa pohditaan asiaa parhaillaan, sillä osaamispula alalla on jo kova. Idut on jo luotu, mutta tulokset ovat nähtävissä vuosien kuluttua, Limnéll lisäsi.

Kaikki luentosarjan tallenteet ovat katseltavissa osoitteessa comnet.aalto.fi/video.

Lisätietoa paneelikeskustelijoista löytyy tapahtuman tiedoista.
Voit jatkaa keskustelua twitterissä #aaltokyber.

Lisätietoa:
Professori Jarno Limnéll
040 527 6173
[email protected]
Twitter: @JarnoLim

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
Kuvituskuva pörssikursseista
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa

Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.
Kemiantekniikan opiskelijoita
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oletko uusi data-agenttimme?

Hae kemian tekniikan korkeakoulun data-agentiksi.