Uutiset

Suomen näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa 2020 kunnioittaa jälleenrakennus-Suomen tehdasvalmisteisia puutaloja

New Standards -näyttelyn suunnittelee ja kuratoi kolme Aalto-yliopiston tutkijaa ja opettajaa.
arkkitehdit Philip Tidwell, Kristo Vesikansa ja Laura Berger seisovat katsoen kameraan
Philip Tidwell, Kristo Vesikansa ja Laura Berger, kuva: Anne Kinnunen / Aalto-yliopisto

Ensi toukokuussa avautuvan Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen näyttelyksi on valittu Aalto-yliopiston tutkijoiden ja opettajien Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan näyttelykonsepti. Heidän kuratoimansa New Standards -näyttely käsittelee puuteollisuuden ja arkkitehtien yhteistyötä jälleenrakennuskauden asuntopulan helpottamiseksi.

Näyttely tutkii 1940-luvulta 1980-luvulle toimineen Puutalo Oy:n tarinaa ja osoittaa miten voimia yhdistämällä voidaan löytää ratkaisuja kriisitilanteisiin. Toisen maailmansodan aikana 21 puuteollisuusyritystä perusti yhteenliittymän koordinoimaan tyyppitalojen suunnittelua ja valmistusta kaikkiaan 420 000 Karjalan evakolle.

Hyvä suunnittelu parantaa ihmisten elämää

Ansioituneiden arkkitehtien suunnittelemat tyyppitalot ovat kestäneet aikaa. Näyttelyssä esiteltävät esimerkit osoittavat, miten vaatimattomat talot ovat sopeutuneet erilaisiin olosuhteisiin ja useiden sukupolvien muuttuviin tarpeisiin. Alun perin kotimaan tarpeisiin perustetun Puutalo Oy:n tyyppitaloista kehittyi myös Suomen laajin arkkitehtuurivientituote.

Aiheella on merkitystä sekä historiansa kautta että nykypäivän näkökulmasta: rakennuksia on edelleen olemassa tuhansittain sekä Suomessa että ympäri maailmaa.

”Näyttely avaa uuden näkökulman kansainväliseen keskusteluun standardisoinnin ja sarjatuotannon merkityksestä. Suomessa sodan aiheuttama vaikea tilanne synnytti laajaa yhteistyötä valtion, kuntien, järjestöjen ja yksityisten yritysten kesken. Standardisoinnista muodostui keskeinen väline ratkaista väestön uudelleenasuttamiseen liittyviä sosiaalisia, taloudellisia ja teknisiä ongelmia. Onkin huomionarvoista, että Suomessa evakoille ei rakennettu väliaikaisia rakennuksia, vaan talot olivat hyvin suunniteltuja ja kestäviä”, kertoo Laura Berger.

Kuraattorit Laura Berger, Philip Tidwell ja Kristo Vesikansa seisovat Helsingin Jollaksessa sijaitsevan Puutalo Oy:n rakennuksen edustalla.
Philip Tidwell, Laura Berger ja Kristo Vesikansa Puutalo Oy:n valmistaman talon edustalla Helsingin Jollaksessa. kuva: Juuso Westerlund / Archinfo

Vuoden 2020 arkkitehtuuribiennaalin pääkuraattori Hashim Sarkis on valinnut biennaalin teemaksi How will we live together?.

“Näyttelymme vastaa teemaan tarjoamalla esimerkin siitä, miten hyvä suunnittelu voi parantaa ihmisten elämää ja mahdollistaa yksilöllisten tarpeiden ja identiteetin ilmentämisen sarjavalmisteisessa talossa”, sanoo näyttelyn komissaari, toiminnanjohtaja Hanna Harris Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfosta, joka vastaa Suomen paviljongin näyttelystä arkkitehtuuribiennaalissa.

Laura Berger toimii post-doc-tutkijana Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella, josta hän väitteli tohtoriksi vuonna 2018 aiheenaan Viipurin kirjasto. Philip Tidwell on arkkitehti ja opettaja Aalto-yliopiston kansainvälisessä puustudiossa. Kristo Vesikansa on arkkitehti ja luennoitsija, joka opettaa arkkitehtuurin historiaa ja teoriaa Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella. 

Biennaalin 17. kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely aukeaa yleisölle 23. toukokuuta 2020 ja on auki 29. marraskuuta saakka.

Lue lisää:

ArchInfo: Suomen näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa 2020 kertoo unohdetun tarinan tehdasvalmisteisten puutalojen maailmanvalloituksesta

ArchInfo: Suomen paviljongin näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin on valittu – tekijöinä kolme Aalto-yliopiston tutkijaa ja opettajaa

Venetsian arkkitehtuuribiennaali

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Miia Mäkelä
Nimitykset Julkaistu:

Miia Mäkelä on nimitetty Associate professorin tehtävään Biotuotteiden ja biotekniikan laitokselle

MMT (Mikrobiologia) Miia Mäkelä on nimitetty Aalto-yliopiston Biotuotteiden ja biotekniikan laitokselle tenure track -urapolulle Associate professorin vakituiseen tehtävään 1.9.2024 alkaen.