Uutiset

Suomalaiset nuoret tutkijat: “Saimme Millennium-voittajilta ideoita ja motivaatiota”

Uusi tutkijasukupolvi pääsi tapaamaan Millennium-teknologiapalkinnon voittajia ja nobelisteja nuorten tutkijoiden konferenssissa Singaporessa.
Suomalaiset tutkijat Robert Pylkkänen (Aalto-yliopisto), Armi Tiihonen (Aalto-yliopisto), Jenni Raitoharju (Tampereen teknillinen yliopisto), Nora Wilson (Åbo Akademi) ja Dhirendra Singh (Oulun yliopisto) Global Young Scientists Summit -konferenssissa Singaporessa. Kuva: Tekniikan Akatemia TAF

”Ehdottomasti parasta oli päästä juttelemaan maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvien ihmisten kanssa ja kuunnella heidän tarinoitaan. En ajatellut, että minulla olisi joskus mahdollisuus tavata tämän tason tieteentekijöitä”, sanoo jatko-opiskelija Robert Pylkkänen Aalto-yliopistosta.

Pylkkänen oli yksi viidestä suomalaistutkijasta, jotka Tekniikan Akatemia TAF nimesi nuorten tutkijoiden Global Young Scientists Summit -konferenssiin Singaporeen. Tammikuun lopussa järjestetyn konferenssin puhujakaartissa oli Nobel- ja Turing-palkintojen, Fieldsin mitalin ja suomalaisen Millennium-teknologiapalkinnon voittajia.

Konferenssin viisi suomalaista osallistujaa työskentelevät mukana olleiden Millennium-teknologiapalkinnon voittajien aloilla ja saivat näin Singaporessa harvinaisen tilaisuuden tavata oman tieteenalansa huippunimiä.

Robert Pylkkänen ja Dhirendra Singh Oulun yliopistosta seuraavat vuoden 2016 Millennium-teknologiapalkinnon voittajan Frances Arnoldin jalanjäljissä. Arnold palkittiin suunnatun evoluution ja nopean proteiininmuokkauksen kehittämisestä.

”Oli suuri kunnia saada tavata professori Arnold. Olen oppinut häneltä valtavasti ja sovellan näitä tietoja parhaillaan projektissani”, Singh kertoo.

Pylkkänen on samaa mieltä:

”Konferenssin jälkeen palasin Suomeen pää täynnä uusia ideoita ja inspiraatiota ja odotin jo pääsyä takaisin labraani omien kokeideni pariin.”

Millennium-teknologiapalkinnon voittajat Stuart Parkin, Frances Arnold ja Michael Grätzel (alarivissä) sekä suomalaiset tutkijat Nora Wilsonin (Åbo Akademi), Armi Tiihosen (Aalto-yliopisto), Robert Pylkkäsen (Aalto-yliopisto), Dhirendre Singhin (Oulun yliopisto) ja Jenni Raitoharjun (Tampereen tknillinen yliopisto) Global Young Scientists Summit -konferenssissa Singaporessa. Kuva: Tekniikan Akatemia TAF

Verkostoitumista yli tieteenalojen

Jatko-opiskelijat Nora Wilson Åbo Akademista ja Armi Tiihonen Aalto-yliopistosta saivat Singaporessa tavata kollegojaan eri puolilta maailmaa sekä aurinkoenergia-alan huippunimen, vuoden 2010 Millennium-teknologiapalkinnon voittajan Michael Grätzelin.

Tiihosen koko väitöskirja käsittelee Grätzelin kehittämiä väriaineherkistettyjä aurinkokennoja, ja konferenssissa hän pääsi juttelemaan niistä Grätzelin tiimissä Sveitsissä työskentelevien tutkijoiden kanssa.

”Alan uusimmista tuulista kuuleminen vahvisti ajatukseni siitä, mitä kannattaa tutkia ja antoi uusia ideoita tulevaisuuteen”, Tiihonen kertoo.

Singaporen konferenssiin osallistui yli 200 nuorta tutkijaa eri puolilta maailmaa ja monitieteisyys olikin monille yksi arvokkaimmista kokemuksista.

Jenni Raitoharju Tampereen teknillisestä yliopistosta työskentelee koneoppimisen parissa ja käyttää jokapäiväisessä työssään Millennium-palkitun Stuart Parkinin innovaatioita tiedon varastoimisesta – kuten käyttävät lukuisat tutkijat lukuisilla Big dataa hyödyntävillä aloilla.

“Uskon, että menestyksekkäät koneoppimisen sovellukset vaativat tulevaisuudessa osaamista sekä koneoppimisesta että itse sovelluksesta, joka voi olla lähes mitä vain. Siksi oli tärkeää kuulla, mitä tieteessä yleisesti on meneillään ja tutustua kollegoihin. Tämä voi tulevaisuudessa johtaa yhteistyöhön yli tieteenalojen”, Raitoharju sanoo.

Konferenssin inspiroiva tunnelma muistutti osallistujia myös siitä, miksi he ylipäätään työskentelevät tieteen parissa.

”Kun kuulin eri aloista ja pääsin keskustelemaan eri alojen tutkijoiden kanssa, tunsin kuuluvani suurempaan tiedeyhteisöön. Oli myös toivoa herättävää huomata, kuinka intohimoisesti ihmiset työskentelevät paremman tulevaisuuden puolesta”, Nora Wilson sanoo.

Teksti: Laura Manas / TAF

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan seuraavaksi Helsingissä 22. toukokuuta 2018.
Lue lisää:

Millenniumteknologiapalkinto.fi
Twitter: @millenniumprize
Facebook: @millenniumprize

Lue aiheesta lisää englanniksi:

Millennium winners: “Young scientists are a source of energy”
Young Scientists from Finland get to meet with Millennium winners in Singapore

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: