Uutiset

Suomalaisesta lentokonevanerista syntyi designtuoleja

Aalto-yliopiston opiskelijat esittelevät osaamistaan Tukholman huonekalumessuilla 3.–7. helmikuuta.

Neljätoista kalustesuunnittelun maisteriopiskelijaa on suunnittelut ja rakentanut Tukholman huonekalumessuille nojatuoleja huonekaluissa harvoin nähdystä materiaalista: lentokonevanerista.

– Se on äärimmäisen kestävä mutta myös taipuisa materiaali, jota hyödynnettiin alun perin lentokoneiden valmistuksessa toisen maailmansodan aikana, kertoo lehtori Martin Relander.

– Tuoleissa käytetty 1,5 mm:n paksuinen vaneri on valmistettu Suomessa kotimaisesta koivusta, eikä sitä parempaa materiaalia kevyiden nojatuolien prototyyppeihin varmaan ole olemassa.

Sinistä ja mustaa

Ultramariinin sinisen lentokonevanerin lisäksi opiskelijat käyttivät tuolien materiaalina mustaa, 15 mm x 15 mm teräsputkea. Töissä painotettiin kalustesuunnittelun kulmakiviä: rakennetta, sommittelua, käyttötarkoitusta ja kaikkein tärkeimpänä muotoilijan henkilökohtaista taiteellista ilmaisua.

Kaikki prototyypit ovat ensimmäisen vuosikurssin maisteriopiskelijoiden tekemiä, mutta työpajoissa heidän apunaan olivat puu- ja metallipajojen harjoitusmestarit. Työpajoissa korostettiin materiaalin tajua eli sen mahdollisuuksien ja rajoitusten ymmärtämistä sekä huonekalun visuaalisen vaikutelman ymmärtämistä tilassa.

Opiskelijoita ohjasivat Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun professori Jouko Järvisalo, lehtori Martin Relander ja assistentti Noora Liesimaa.

– Onnistunut työpaja ja hyvät tekniset laitteet ja resurssit mahdollistivat materiaaliosaamisen kehittymisen ja kokeilemisen, mutta samalla opiskelijat kehittivät myös muotoiluajatteluaan. Lopputuloksena on muotoilua, joka erottuu ja kiinnostaa kansainvälisesti, professori Järvisalo sanoo.

Opiskelijoiden Ultramarine-näyttely Stockholm Furniture & Light Fair'n Greenhouse -osastolla näyttelypisteessä VH02:08.

Linkki tuolien kuviin http://materialbank.aalto.fi:80/public/00e953c4c833.aspx

Lisätietoja:

Lehtori Martin Relander
[email protected]
puh. 040 592 4992

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Eva Wahlström
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Luovuus tuki nyrkkeilyä ja päinvastoin

25 vuotta nyrkkeillyt Aallon alumni Eva Wahlström jakoi muistojaan ihmisistä ja kokemuksistaan, jotka olivat hänelle lopulta tärkeämpiä kuin menestys ja mitalit.
Siluetinomaisia ihmisiä kokouksessa pöytien ääressä valoisassa huoneessa, jossa on suuret ikkunat ja riippuvalaisimet.
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Uusi pedagoginen mikrokurssi Quickstart for University Teaching on nyt julkaistu

Tervetuloa uudelle pedagogiselle Quickstart for University Teaching -mikrokurssille. Kurssi on suunnattu uusille opettajille, vieraileville luennoitsijoille, työelämäprofessoreille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita pedagogiikasta. Kurssi on itseopiskeltava verkkokurssi ja se koostuu viidestä eri teemasta. Kurssin suorittaminen kestää kokonaisuudessaan noin kaksi tuntia.
Opinnot Julkaistu:

Uusi kurssi Kemiantekniikan asiantuntijaksi kehittyminen on alkamassa tammikuussa

Haluatko kehittyä hyvinvoivaksi, omat vahvuudet tuntevaksi, tuotteliaaksi oman alan ammattilaiseksi? Tule uudelle CHEM-C2005 Kemiantekniikan asiantuntijaksi kehittyminen-kurssille! 
Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.