Suomalaiseen Tiedeakatemiaan valittiin kolme uutta jäsentä Aalto-yliopistosta
Suomalaisen Tiedeakatemian tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta sekä toimia korkeatasoista tiedettä edustavien tutkijoiden yhdyssiteenä. Se on perinteinen tiedeakatemia siinä mielessä, että sen jäsenmäärä on rajattu ja jäsenistö valitsee uudet jäsenet tieteellisten ansioiden perusteella.
Tiedeakatemia jakaantuu kahteen osastoon: matemaattis-luonnontieteelliseen sekä humanistiseen osastoon. Tiedeakatemian varsinaisiksi jäseniksi kutsutaan ansioituneita suomalaisia tieteenharjoittajia. Suomalaisen Tiedeakatemian uudet jäsenet 2016 valittiin vuosikokouksessa 15.4.2016. Matemaattis-luonnontieteelliselle osastolle valittiin Aalto-yliopistosta fysiikan professori Mika Sillanpää ja Humanistiselle osastolle kansainvälisen liiketoiminnan professori Rebecca Piekkari ja yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki. Jäsenyydet ovat elinikäisiä.
– Jäsenyys on merkittävä kunnianosoitus, Sillanpää kertoo ylpeänä. Hänen tutkimusalaansa on kokeellinen kvanttifysiikka. Sillanpää etsii kvanttifysiikan ennustamia ilmiöitä mikromekaanisissa värähtelijöissä matalissa lämpötiloissa.
Rebecca Piekkari kertoo, että tämä on merkittävä kollegiaalinen tunnustus siksi, että humanistinen osasto on hyvin laaja ja monialainen kattaen mm. uskontotieteen, historian, psykologian, kielitieteen, oikeustieteet ja yhteiskuntatieteet. Kahdeksasta tieteenalasta kauppatieteillä ei ole omaa ryhmää, joten Tiedeakatemiassa saamani tuki tuntuu tästäkin syystä erityisen arvokkaalta. Piekkari on tutkinut monikansallisten yritysten johtamista, organisaatiorakenteita ja viestintää sekä Suomessa että ulkomailla.
– Arvostan valintaani erittäin paljon, koska kyseessä on tieteellisiin meriitteihin perustuva kutsu, Kuoppamäki sanoo. Hänen erikoisalaansa on kilpailuoikeus, jota hän on tutkinut 25 vuoden ajan.
Tiedeakatemia toteuttaa tehtäväänsä järjestämällä esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia, kustantamalla tieteellisiä julkaisuja, myöntämällä apurahoja, tekemällä aloitteita tiedettä ja tieteenharjoittajia koskevissa kysymyksissä sekä antamalla lausuntoja. Tiedeakatemialla on edustaja monessa tieteellisessä järjestössä, komiteassa ja säätiössä.
Kaikki uudet jäsenet (acadsci.fi)
Lue lisää uutisia

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”
Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta
Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
Perustieteiden korkeakoulun parhaat väitöskirjat ja diplomityöt vuodelta 2022 palkittu
Aalto-yliopisto palkitsee vuosittain parhaat 10 prosenttia väitöskirjoista Aallon väitöskirjapalkinnolla. Palkittuja väitöskirjoja on Perustieteiden korkeakoulussa tänä vuonna kuusi. Diplomitöitä palkittiin viisi.