Uutiset

Sotasurmasampo 1914–1922 tuo yhteen tiedot Suomen sadan vuoden takaisten sotien uhreista – data on vapaasti hyödynnettävissä

Sotasurmasampo 1914–1922 -tietopalvelu laajentaa ja uudistaa Kansallisarkiston aiempaa Suomen sotasurmat 1914–1922 -tietokantapalvelua.
Punavankeja Tampereen Keskustorilla 6.4.1918.
Punavankeja Tampereen Keskustorilla 6.4.1918. (CC-BY Tampere 1918, kuvaaja E. A. Bergius, Vapriikin kuva-arkisto.)

Uusi verkko- ja datapalvelu yhdistää tiedot vuoden 1918 sisällissodan ja sen aikaisten vankileirien sekä ensimmäisen maailmansodan ja heimosotien uhreista. Sotasurmasampo 1914–1922 -tietopalvelu laajentaa ja uudistaa Kansallisarkiston aiempaa Suomen sotasurmat 1914–1922 -tietokantapalvelua. Uudessa verkko- ja datapalvelussa julkaistaan ensimmäistä kertaa sotasurmiin liittyvät aineistot avoimena, linkitettynä datana, jota esimerkiksi tutkijat voivat vapaasti hyödyntää.

”Aineistoja on hankkeen puitteissa laajennettu merkittävästi eri lähteistä ja mukaan on otettu muun muassa sisällissodan taisteluihin liittyvä uusi tietokanta”, kertoo Aalto-yliopiston professori ja Helsingin yliopiston HELDIG-keskuksen johtaja Eero Hyvönen. ”Jokaiselle noin 41 000 sodissa surmatulle on semanttisen webin teknologioiden avulla luotu oma ’kotisivu’ yhdistelemällä häneen liittyviä, eri lähteistä saatuja tiedon murusia.”

Hyvösen mukaan uusi järjestelmä tarjoaa tutkijoille ja kaikille muille aiheesta kiinnostuneille aiempaa huomattavasti monipuolisemman, ”älykkään” hakukoneen ja työkalupakin aineistoihin tutustumista varten. Siinä on perinteisten suodatustoimintojen ohella mukana valmiita, aiheen tutkintaa helpottavia työkaluja datan analysointiin ja visualisointiin. ”Suodatetut sisällöt voi myös helposti ladata omalle koneelle jatkokäsittelyä ja esimerkiksi taulukkolaskentaa varten.”

Keskiviikkona julkistettavan uuden verkko- ja datapalvelun ovat luoneet tutkijat Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston HELDIG-keskuksen Semanttisen laskennan tutkimusryhmästä yhteistyössä Kansallisarkiston asiantuntijoiden kanssa. Yhteistyötä on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö. Sotasurmasammon julkistustilaisuus pidetään Kansallisarkistossa 20.11.2019.

Lisätiedot:

Avoin kutsu julkistustilaisuuteen: https://seco.cs.aalto.fi/events/2019/2019-11-20-sotasurmasampo/
Hankkeen kotisivu: https://seco.cs.aalto.fi/projects/sotasurmat-1914-1922/

Eero Hyvönen
Professori, Aalto-yliopiston tietotekniikan laitos
Johtaja, Helsingin yliopiston digitaalisten ihmistieteiden keskus (HELDIG)
Puh 050-3841618
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.