Uutiset

Selvitys: Lääkemarkkinoiden ja apteekkien sääntelyn järjestelmällinen kehittäminen on avain kustannussäästöihin

Aalto-yliopiston, Etlan, THL:n ja VATTin selvityksessä arvioitiin avohoidon reseptilääkemarkkinoiden toimintaa ja sääntelyä sekä tarkasteltiin apteekkien tehtäviä ja toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Beakers
Dekantterilaseja. Kuva: Aalto-yliopisto / Anna Muchenikova

Selvitys osoittaa useita mahdollisia kohteita lääkekustannusten pienentämiseksi ja apteekkitoiminnan kehittämiseksi markkinoiden sääntelyä ja lääkäreiden toimintaympäristöä parantamalla.

Kustannusvaikuttavuuden korostaminen yksi keino lääkekustannusten hillintään

Reseptilääkkeiden tukkumyyntiaineistoon vuosilta 1998–2017 perustuvien analyysien perusteella Suomen avoterveydenhoidon reseptilääkkeiden kustannusten reaalinen kasvu on ollut 87 prosenttia viimeisen 20 vuoden aikana. Valtaosa, noin 80 prosenttia, avoterveydenhoidon lääkekustannuksista on tullut alkuperäislääkkeistä.

”Eri hoitovaihtoehtojen ja lääkkeiden välillä voi olla suuria hintaeroja. Parempi lääkäreiden informointi näistä kustannuseroista on yksi mahdollinen keino kustannusvaikuttavamman lääkehoidon valintaan”, sanoo Helsinki GSE:n professori Otto Toivanen.

Selvityksen mukaan kiinnostavimmat mahdollisuudet lääkekustannusten pienentämiseen ovat:

  • markkinan koon huomioiminen asetettaessa lääkkeiden kohtuullisia tukkuhintoja, koska pienillä markkinoilla kohtuullisten tukkuhintojen voimakas rajoittaminen voi estää markkinoille tuloa ja hintakilpailun syntyä
  • erilaisten hoitovaihtoehtojen kustannusvaikuttavuuden (terveysvaikutusten ja kustannusten) nykyistä voimakkaampi korostaminen asetettaessa lääkkeiden kohtuullisia tukkuhintoja
  • lääkärien kannustaminen kustannusvaikuttavampien lääkkeiden valintaan esimerkiksi informaatio-ohjauksen keinoin
  • hintakilpailun lisääminen biologisilla lääkemarkkinoilla esimerkiksi apteekkien lääkevaihdon avulla asteittain ja hallitusti potilasturvallisuus varmistaen 
  • rinnakkaistuonnin esteiden selvittäminen ja mahdollisten esteiden poistaminen (ottaen huomioon vuonna 2017 tehdyt sääntelyn muutokset)

Apteekkien saavutettavuudessa ja palvelutarjonnassa eroja

Apteekkien tehtävissä korostuvat lääkkeiden saatavuuden sekä lääke- ja lääkitysturvallisuuden varmistaminen. Tehtäviä määritetään useissa laeissa, määräyksissä ja ohjeissa. Selkeää kokonaiskuvaa tehtävistä tai apteekkien roolista sosiaali- ja terveydenhuollossa ei ole helppo muodostaa.

Selvityksessä havaittiin, että eri puolilla Suomea asuvien henkilöiden välillä oli selviä eroja siinä, kuinka lähellä apteekkipalveluja on eri viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina.

Myös farmaseuttisten ja terveyspalvelujen tarjonnassa havaittiin apteekkikohtaista vaihtelua. Selvityksen mukaan eniten tarjotaan lääkehoidon eritasoisia arviointeja ja tarkistuksia sekä annosjakelupalvelua.

Rationaalista lääkehoitoa tukevien palvelujen kehittämistä hidastaa apteekkijärjestelmän pirstaleisuus ja kansallisen ohjauksen puuttuminen. Apteekkilupajärjestelmän, apteekkien tulonmuodostuksen sekä apteekkien sijainnin ja määrän tarkka sääntely voi heikentää apteekkarien taloudellisia kannustimia kehittää toimintaansa.

”Apteekkitoiminnan arviointiin ja sääntelyn kehittämisen tueksi tarvitaan selkeät tavoitteet ja niihin soveltuvat mittarit. Mittarien avulla saataisiin nykyistä parempi käsitys siitä, kuinka hyvin tarkasti säännellyssä järjestelmässä saavutetaan toiminnalle asetetut tavoitteet”, sanoo THL:n professori Ismo Linnosmaa.

Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2020 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Katso raportti: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-194-0

Lisätietoja:
professori Otto Toivanen, Aalto-yliopisto, Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE)
050 353 7651
otto.toivanen(at)aalto.fi

professori Ismo Linnosmaa, THL
040 162 7937
ismo.linnosmaa(at)thl.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: