Uutiset

Satelliittidata auttaa sademetsien suojelussa

Uusi avointa dataa hyödyntävä seurantamenetelmä voi auttaa salahakkuiden valvonnassa ja metsäkadon aiheuttamien kasvihuonepäästöjen arvioinnissa.
Metsäkatoa osoittavat kartakuvat (alarivi) on luotu satelliittikuvista uutta algoritmia käyttäen. Niistä ilmenee myös metsäkadon vuosittainen kehittyminen. Satelliittikuvat (ylärivi) on haettu Digital Globe -palvelusta.

Metsäkato on yksi merkittävistä ilmastonmuutoksen kiihdyttäjistä, sillä metsien häviäminen aiheuttaa arviolta kymmenen prosenttia maailman hiilidioksidipäätöistä. Planeetan hiilinielujen suojelu vaatii tehokkaita keinoja metsien seurantaan.

Tuoreessa tutkimuksessaan Aalto-yliopiston ja International Institute for Applied Systems Analysis -tutkimuslaitoksen tutkijat kehittivät uuden, avointa Landsat-satelliittidataa hyödyntävän aikasarjamenetelmän trooppisten sademetsien seurantaan. Menetelmää testattiin Kalimantanin saarella Indonesiassa, missä muun muassa metsien raivaaminen palmuöljyplantaaseiksi on aiheuttanut viime vuosikymmeninä vakavaa metsäkatoa.

Tutkijat kehittivät yksinkertaisen ja dataohjautuvan algoritmin metsäkadon havaitsemiseen satelliittikuva-aineistosta. Algoritmi etsii poikkeamia uusista satelliittihavainnoista vertaamalla niitä samalta alueelta pitkällä aikavälillä kerättyyn aineistoon. Poikkeama tulkitaan mahdolliseksi metsäkadoksi, jos se ilmenee useassa peräkkäisessä havainnossa.

Uuden menetelmän etuna on se, että verrattuna esimerkiksi monimutkaisempiin koneoppiseen pohjautuviin algoritmeihin se on helpommin mukautettavissa paikallisiin olosuhteisiin ja käyttötarkoituksiin. Se voidaan säätää asettamaan etusijalle joko metsäkatohavaintojen ajallinen tai paikallinen tarkkuus.

Tutkijoiden mukaan uutta menetelmää voitaisiin hyödyntää lainvalvonnassa, jossa on tärkeää saada nopeasti tieto uusista laittomista metsänhakkuista, jotta niiden leviäminen voidaan pyrkiä estämään. Menetelmää voitaisiin soveltaa myös metsäkadon aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen laskennassa, jolloin tarvitaan tarkkaa tietoa hävinneiden metsäalueiden laajuudesta.

”Visionamme on kehittää helppokäyttöinen käyttöliittymä, jonka avulla sademetsien seurannasta vastaavat viranomaiset voivat säätää algoritmin paikallisiin tarpeisiin. Paikallisen tietämyksen ja infrastruktuurin lisääminen on ratkaisevan tärkeää metsien seurannassa”, sanoo tutkija Hadi Aalto-yliopiston geoinformatiikan tutkimusryhmästä.

Tutkimus ilmestyi Forests-julkaisussa heinäkuussa.

Artikkeli:

Hadi; Krasovskii, A.; Maus, V.; Yowargana, P.; Pietsch, S.; Rautiainen, M. Monitoring Deforestation in Rainforests Using Satellite Data: A Pilot Study from Kalimantan, Indonesia. Forests 2018, 9, 389.
https://doi.org/10.3390/f9070389

Lisätietoja:

Hadi, tohtorikoulutettava
Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu
Rakennetun ympäristön laitos
[email protected]
Twitter: @HadiEOind

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.