Uutiset

Satelliittidata auttaa sademetsien suojelussa

Uusi avointa dataa hyödyntävä seurantamenetelmä voi auttaa salahakkuiden valvonnassa ja metsäkadon aiheuttamien kasvihuonepäästöjen arvioinnissa.
Metsäkatoa osoittavat kartakuvat (alarivi) on luotu satelliittikuvista uutta algoritmia käyttäen. Niistä ilmenee myös metsäkadon vuosittainen kehittyminen. Satelliittikuvat (ylärivi) on haettu Digital Globe -palvelusta.

Metsäkato on yksi merkittävistä ilmastonmuutoksen kiihdyttäjistä, sillä metsien häviäminen aiheuttaa arviolta kymmenen prosenttia maailman hiilidioksidipäätöistä. Planeetan hiilinielujen suojelu vaatii tehokkaita keinoja metsien seurantaan.

Tuoreessa tutkimuksessaan Aalto-yliopiston ja International Institute for Applied Systems Analysis -tutkimuslaitoksen tutkijat kehittivät uuden, avointa Landsat-satelliittidataa hyödyntävän aikasarjamenetelmän trooppisten sademetsien seurantaan. Menetelmää testattiin Kalimantanin saarella Indonesiassa, missä muun muassa metsien raivaaminen palmuöljyplantaaseiksi on aiheuttanut viime vuosikymmeninä vakavaa metsäkatoa.

Tutkijat kehittivät yksinkertaisen ja dataohjautuvan algoritmin metsäkadon havaitsemiseen satelliittikuva-aineistosta. Algoritmi etsii poikkeamia uusista satelliittihavainnoista vertaamalla niitä samalta alueelta pitkällä aikavälillä kerättyyn aineistoon. Poikkeama tulkitaan mahdolliseksi metsäkadoksi, jos se ilmenee useassa peräkkäisessä havainnossa.

Uuden menetelmän etuna on se, että verrattuna esimerkiksi monimutkaisempiin koneoppiseen pohjautuviin algoritmeihin se on helpommin mukautettavissa paikallisiin olosuhteisiin ja käyttötarkoituksiin. Se voidaan säätää asettamaan etusijalle joko metsäkatohavaintojen ajallinen tai paikallinen tarkkuus.

Tutkijoiden mukaan uutta menetelmää voitaisiin hyödyntää lainvalvonnassa, jossa on tärkeää saada nopeasti tieto uusista laittomista metsänhakkuista, jotta niiden leviäminen voidaan pyrkiä estämään. Menetelmää voitaisiin soveltaa myös metsäkadon aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen laskennassa, jolloin tarvitaan tarkkaa tietoa hävinneiden metsäalueiden laajuudesta.

”Visionamme on kehittää helppokäyttöinen käyttöliittymä, jonka avulla sademetsien seurannasta vastaavat viranomaiset voivat säätää algoritmin paikallisiin tarpeisiin. Paikallisen tietämyksen ja infrastruktuurin lisääminen on ratkaisevan tärkeää metsien seurannassa”, sanoo tutkija Hadi Aalto-yliopiston geoinformatiikan tutkimusryhmästä.

Tutkimus ilmestyi Forests-julkaisussa heinäkuussa.

Artikkeli:

Hadi; Krasovskii, A.; Maus, V.; Yowargana, P.; Pietsch, S.; Rautiainen, M. Monitoring Deforestation in Rainforests Using Satellite Data: A Pilot Study from Kalimantan, Indonesia. Forests 2018, 9, 389.
https://doi.org/10.3390/f9070389

Lisätietoja:

Hadi, tohtorikoulutettava
Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu
Rakennetun ympäristön laitos
[email protected]
Twitter: @HadiEOind

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Valentina Arrietta's photo by Valentina Arrietta.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Valentina Arrietta: Palaute on aina lahja

"'Joskus tuntuu, että kamppailen yksin hylkäämisen ja julkaisemiseen liittyvien odotusten kanssa. Mutta jos puhun jonkun toisen kanssa, huomaan, että heilläkin on omat taistelunsa. On tärkeää puhua ihmisten kanssa ja huomata, että lopulta en kulje yksin näissä kengissä."
A closeup of a woman in green light wearing goggles that reflect colourful pixels
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Syyskuussa aloittaa 15 uutta akatemiatutkijaa

Suomen Akatemia on myöntänyt Aalto-yliopistolle rahoituksen 15 akatemiatutkijan tehtävään.
On the background, white radiant lines over a black bacground and only hair and shoulder of a person passing by visible
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lähes 20 miljoonaa euroa tutkimukseen

Suomen Akatemian akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 45 aaltolaista.
Outi Turpeinen standing on stage talking about Unfolding public art book to a seated audience facing her.
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Rakkautta ja runoutta - yliopiston tutkimuksesta välittyvä intohimo inspiroi taiteilijoita

K1-, K2-, ja K3-rakennuksien taidekokoelma Engineering Materials julkaistiin seminaarin yhteydessä.