Uutiset

Samir Bhowmik Helsinki Biennaalissa 2020

Samir Bhowmikia kiinnostaa, kuinka ihminen rakentaa infrastruktuuria ja ottaa luonnon haltuun teknologian keinoin. Bhowmikin teos Helsinki Biennaalissa on tutkimusmatka kuvitteelliselle meren- ja maanalaiselle kaapelireitille Vallisaaressa. Taiteilija itse toimii teoksen matkaoppaana ja kertojana.
Helsinki Biennial 2020
Photo: Matti Pyykki

Median laitoksen post-doc tutkija Samir Bhowmik (s. 1975) on monialainen taiteilija ja arkkitehti, joka työskentelee Berliinissä, New Yorkissa ja Helsingissä. Tämänhetkisissä teoksissaan hän tarkastelee kulttuurisen muistin ja ympäristön kietoutumista toisiinsa arkkitehtuurin, infrastruktuurin ja energian kautta. Performanssi-installaatioiden lisäksi Bhowmik luo osallistavia kertomuksia, joissa hän ottaa yleisön mukaan käsikirjoitettuun skenaarioon yhdessä taiteilijoiden, esiintyjien ja muusikoiden kanssa. Immersiiviset esitykset toimivat luotaimina, joiden sisällä paljastuu kuvitteellisia, piilotettuja, kiistanalaisia ja kadotettuja topografisia muotoja. Kollektiivisina tiedon jatkamisen matkoina ne luovat poikkeuksetta yhteyksiä osallistujien välillä.

Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään kesällä 2020 ainutlaatuisessa ympäristössä, Vallisaaressa. Se esittelee 40 kuvataiteen huippua sekä Suomesta että maailmalta. Tapahtumaan tulevassa teoksessaan Samir Bhowmik on kiinnostunut siitä, kuinka ihminen rakentaa infrastruktuuria ja ottaa luonnon haltuun teknologian keinoin. Kadonneet saaret (2020) on tutkimusmatka kuvitteelliselle meren- ja maanalaiselle kaapelireitille Vallisaaressa. Taiteilija itse toimii teoksen matkaoppaana ja kertojana.

Reitti seuraa saaren pinnanmuotoja, sen metsäpolkuja ja vesistöjä sekä historiallisia rakennuksia, raunioita ja bunkkereita. Reitin varrella nähdään installaatioita ja filmi sekä koetaan teatteria, modernia tanssia, laulua ja kokeellista musiikkia. Tutkimusmatkat toteutetaan tapahtumina saaressa kesä–elokuun aikana.

https://helsinkibiennaali.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.